Romania – locul 13 in clasamentul celor mai bune piete pentru spatii logistice
Trei dintre primele cinci piete ale Europei care ofera cele mai bune locuri pentru spatiile industriale si logistice se afla in Europa Centrala si de Est, conform raportului European Distribution Report 2008, realizat de consultantul global de real estate, Cushman & Wakefield (C&W)
Prima pozitie in clasamentul de anul acesta este ocupata de Belgia. Pe locul al doilea se afla Olanda, urmata de Ungaria, Cehia si Polonia pe locul al cincilea, in timp ce Romania intra in premiera in acest clasament, direct pe locul a 13-lea.
Dezvoltarea retail-ului in Romania, concretizata prin numarul tot mai mare de centre comerciale, atrage dupa sine dezvoltarea spatiilor de logistica si depozitare. Astfel ca se asteapta ca volumul acestor spatii sa ajunga aproape dublu anul acesta.
Cererea de spatii logistice depaseste oferta prin prisma faptului ca sunt putine proiecte cu caracter speculativ, noteaza raportul C&W. In continuare numeroase companii internationale de logistica intentioneaza sa isi extinda activitatea si pe teritoriul Romaniei, cele care deja activeaza in tara noastra fiind interesate de eficientizarea activitatii prin deschiderea de noi puncte de distributie in restul tarii.
“Ritmul ascendent al pietei industrial - logistice din Romania poate fi mentinut prin dezvoltarea in continuare a portului Constanta si prin dezvoltarea porturilor la Dunare. Dunarea reprezinta singura ruta de transport corespunzator, care ne conecteaza direct la centrul Europei si care este prea putin exploatata in prezent. 65% din volumul marfurilor ce tranziteaza Romania se transporta pe uscat si numai 10% maritim si fluvial", spune Gabriel Sfetcu, directorul departamentului Industrial la Cushman & Wakefield Activ Consulting.
Potrivit raportului C&W, Constanta a inregistrat in ultimii trei ani cea mai mare crestere a volumului de marfuri din intreaga Europa: 277%. Cu toate acestea, Constanta inca se situeaza pe ultimele locuri intre principalele porturi din Europa in privinta volumului de marfuri (locul 17 din 20), mentioneaza analistii companiei de consultanta imobiliara.
European Distribution Report 2008 include 25 de tari, comparativ cu 15 tari in editia anterioara. Aceasta reflecta expansiunea Uniunii Europene si cresterea businessului international, astfel incat majoritatea tarilor nou intrate sunt din Europa de Est. Este si cazul Romaniei, care intra direct pe locul al 13 lea. Clasamentul este intocmit prin analiza a numerosi factori care tin de raportul dintre costuri si beneficii incluzand factori precum chirii, costurile de munca, dimensiunea pietei, gradul de proximitate fata de piete cheie si densitatea populatiei.
“Nu este nicio surpriza ca tarile din Europa Centrala si Est ocupa primele locuri ale clasamentului European Distribution Report de anul acesta. Aceste piete se maturizeaza pe masura ce nodurile si rutele de distributie se dezvolta pentru a sustine pietele locale in crestere precum si pe masura ce business-urile cauta sa isi reduca costurile”, Ferdinand Hlobil, Head of Industrial in cadrul Cushman & Wakefield Central Europe
Totusi, asa cum se arata in raportul, Marea Britanie, Belgia, Olanda, Franta si Germania continua sa fie in centrul activitatilor economice si de asemenea detinatoare ale principalelor porturi si aeroporturi de marfa. Din acest motiv inca domina ca dimensiune piata europeana a spatiilor industrial-logistice. Cele mai scumpe 5 tari in termeni de chirii pentru spatiile industriale sunt de asemenea localizate in Europa de Vest, este vorba despre Londra (Heathrow), Dublin, Barcelona, Stockholm si Amsterdam (Schiphol).
Raportul de asemenea arata ca in Europa, chiriasii se orienteaza catre orasele din tara, evitand in acest fel capitalele, unde lipsa terenurilor si blocajele de trafic constituie o problema majora, aceasta tendinta fiind favorizata si de nivelul mai scazut al chiriilor practicate in orasele din tara. “In Romania asistam la o situatie opusa: in Bucuresti, fiind competitia mai mare, preturile sunt mai mici decat in restul tarii.” a completat Gabriel Sftecu.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro