"Aferim! ", de Radu Jude, în competiţie la Festivalul Internaţional de Film de la Sofia
Lungmetrajul "Aferim!", pentru care Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru regie la Berlinală, a fost selectat în competiţia dedicată cinematografiei balcanice la cea de-a 19-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Sofia, potrivit site-ului evenimentului.
De asemenea, din secţiunea competitivă "Balkans!" face parte thrillerul politic "De ce eu", regizat de Tudor Giurgiu, dar şi lungmetrajul "Love Island", de Yasmila Zbanic, cu Ada Condeescu în distribuţie.
Prezenţa României la Festivalului Internaţional de Film de la Sofia (5 - 29 martie) este completată de proiecţia "Minuni/ The Wonders", de Alice Rohrwacher, care o prezintă în rolul principal pe românca Maria Alexandra Lungu, alături de Monica Bellucci. Producţia va fi prezentată în secţiunea "Cinema Tomorrow - Discoveries".
În secţiunea dedicată scurtmetrajelor vor fi proiectate coproducţia Marea Britanie/ România/ Bulgaria "Ecce", regizată de Dimitar Kutmanov, şi "Sthorzina", de Dan Radu Mihai.
La Festivalul Internaţional de Film de la Sofia va fi proiectat documentarul "Drifter", o coproducţie Ungaria/ Germania/ România, regizată Gábor Hörcher.
Lungmetrajul "Aferim!" a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2015. Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, "Aferim!", de Radu Jude, este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma). Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul, Cătălin Cristuţiu, sound designul este semnat de Dana Lucreţia Bunescu. Costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, iar scenografia, de Augustina Stanciu, consilier istoric a fost Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, producător, Ada Solomon.
"De ce eu?" a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin 2015. Thrillerul politic a atras atenţia presei internaţionale la Berlinală, unde a rulat cu casa închisă. "Filmul despre Panait e, oarecum, filmul despre eşecul unei generaţii din care fac parte. Care a crezut că schimbările politice ale anului 1989, că despărţirea de comunism va însemna o rupere definitivă cu sistemul vechi mafiot şi corupt. În 2002 (anul morţii lui Panait), dar şi în prezent, realitatea românească e una dură: vechii ofiţeri şi activişti din Securitate monopolizează nu doar afaceri importante, ci şi poziţii importante în politică", a declarat regizorul Tudor Giurgiu.
Cristian (Emilian Oprea) este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals şi sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt şi îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi se expune unor revelaţii dureroase şi neaşteptate.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro