Alexandru Petrescu, ASF: Există pârghii ca piaţa de capital să crească, dar nu trebuie să stăm doar în ceea ce statul intenţionează să listeze. Vrem să vedem şi mai multe companii antreprenoriale care fac lucrul acesta

Autor: Cristina Bellu Postat la 19 septembrie 2024 9 afişări

Alexandru Petrescu, ASF: Există pârghii ca piaţa de capital să crească, dar nu trebuie să stăm doar în ceea ce statul intenţionează să listeze. Vrem să vedem şi mai multe companii antreprenoriale care fac lucrul acesta

Piaţa locală de capital dispune de un potenţial semnificativ de creştere, însă acest obiectiv poate fi atins mai repede dacă tot mai multe companii antreprenoriale vor lua în considerare listarea la Bursa de Valori Bucureşti, lucru care nu doar că va contribui la diversificarea pieţei, dar va şi stimula economia, oferind noi oportunităţi de finanţare şi dezvoltare, consideră Alexandru Petrescu, Preşedinte, Autoritatea de Supraveghere Financiară.

“Există pârghii ca piaţa să crească, dar nu trebuie să stăm doar în ceea ce statul intenţinează să listeze. Este un parcurs optimist, dar vrem să vedem şi mai multe companii antreprenoriale care fac lucrul acesta. Avem un sprijin de la 70.000 de lei la 300.000 de lei, în funcţie de AeRo sau piaţa reglementată, sumă nerambursată, printr-un proces competitiv pentru companii care vor să intre într-un proces de prelistare sau listare”, a spus Alexandru Petrescu în cadrul conferinţei ZF Piaţa de capital 2024.

Alte declaraţii:

♦ Pentru a reduce ponderea fndurilor de pensii în lichiditatea bursei este nevoie ca dimensiunea bursei să crească. Vrem să vedem noi jucători instituţionali în piaţă, să vedem mai multe IPO-uri şi SPO-uri. În angajamentul nostru pe PNRR avem obligaţia de a avea încă trei pachete aparţinând unr companii de stat pentru a fi listate.

♦ Avem foarte mult potenţial în faţă, avem un viitor mult mai mare decât trecutul în ceea ce înseamnă piaţa de capital. Piaţa este una care se profesionalizează, există investitori strategici, interesaţi. Ţine şi de ASF să actualizăm tot ceea ce înseamnă cadrul legislativ, condiţionalităţi. Sunt mai multe traiectorii pe care România şi ASF implicit le urmăreşte, inclusiv accederea la OCDE care aduce o serie de alinieri la pieţe, de reglementare la legislaţie şi norme europene, ceea ce va ajuta şi mai mult piaţa de capital.

♦ Ieri am adoptat raportul la S1/2024 din care reiese că în perioada ianuarie-iunie 2024 am ajus la o valoare tranzacţionată de 15,6 miliarde de lei , în creştere cu 82% faţă de S1/2023. Avem un număr al tranzacţiilor de 1,28 milioane, cu o creştere de 73% an/an, din care 27% se întâmplă pe BVB. Tranzacţiile cu titluri de stat au crescut cu 188% an/an. Cifrele sunt optimiste şi demonstrează că suntem într-un reper de parcurs. Nu ne va lua mult să ajungem la 300.000 de investitori. Estimarea mea este că în următorii 2 ani ar trebui să se întâmple acest lucru, dar şi noi trebuie să creăm premisele de atractivitate. Ele se întâmplă pe mai multe paliere.

♦ Legislaţia pentru piaţa de capital a rămas în urma evoluţiei pieţei şi trebuie actulizată. Piaţa de capital ar trebui să devină o sursă de finanţare pentru toate companiile, fie de stat sau private.  Se poate finanţa integral sau parţial un proiect de administraţie locală de pe BVB. Se poate ajunge aici prin înlesnirea proceselor, prin legislaţie mai prietenoasă în acest sens. Cred că acest tip de program, dacă este bine comunicat, va fi cel puţin la fel de popular cum este Fidelis. Finanţare de pe piaţa de capital este un proiect care va creşte foarte mult piaţa. Alte pârghii de creştere reprezintă măsurile care ţin de activitatea corporativă de zi cu zi, de mentenenţă corporativă.  

♦ Piaţa de capital trebuie să crească. Este dezideratul principal la care toţi ne aliniem. Un ingredient esenţial pentru ca piaţa să crească solid şi consolidat îl reprezintă liniştea peste cele trei pieţe reglementate. Liniştea este esenţială pentru a avea o creştere consolidată şi predictibilă.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.