ANALIZĂ: Alipirea Crimeei la Rusia din perspectiva dreptului internaţional

Postat la 14 martie 2014 84 afişări

Occidentalii consideră ilegală o alipire a Crimeei la Rusia, în urma unui referendum organizat mulţumită unei intervenţii militare ruse, iar Angela Merkel denunţă o "anexare", în timp de Moscova susţine că respectă dreptul internaţional, iar Putin neagă o intervenţie, relatează AFP.

ANALIZĂ: Alipirea Crimeei la Rusia din perspectiva dreptului internaţional

 AFP prezintă opiniile unor specialişti în dreptul internaţional despre această situaţie.

- Alipirea Crimeei încalcă dreptul internaţional?

"Este o problemă nesoluţionată de drept internaţional, pentru că se contrazic două principii, şi anume dreptul la autodeterminare şi dreptul unui stat la integritatea teritoriului său. Aceasta era problema Kosovo", relevă Sigmar Stadlmeier, directorul Departamentului de Drept Internaţional de la Universitatea din Linz (Austria).

Exact precedentul din Kosovo a fost invocat de către Parlamentul din Crimeea pe 11 martie, la declararea independenţei.

Independenţa a fost declarată atât "în baza Cartei ONU şi altor documente internaţionale privind dreptul popoarelor la autodeterminare", cât şi în baza avizului consultativ al Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) de la Haga, în 2010, care "confirmă, în cazul Kosovo, că o declaraţie unilaterală de independenţă a unei părţi dintr-un stat nu încalcă nicio normă a dreptului internaţional".

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/analiza-alipirea-crimeei-la-rusia-din-perspectiva-dreptului-international-12265836
12265836
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.