Fitch sustine Italia: programul fiscal este credibil, economia merge bine, ratingul este stabil

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 13 iulie 2011 25 afişări

Ratingul AA- al Italiei este stabil, iar in lipsa unor socuri financiare exceptionale, noul program fiscal adoptat de guvern la 30 iunie va duce pana in 2014 la echilibrarea bugetului si la intrarea sub control a datoriei, apreciaza agentia de rating Fitch, intr-un raport publicat miercuri.

"Cresterea puternica a randamentelor pentru obligatiunile italiene si ale altor tari din zona euro reflecta o criza de incredere a pietei in raspunsul politic la criza datoriilor din zona euro, nu o deteriorare a conditiilor fundamentale economice din Italia. Tara este in grafic cu indeplinirea tintelor bugetare pentru acest an, iar masurile suplimentare anuntate recent intaresc credibilitatea planului Romei de a atinge echilibrul bugetar in 2014", arata David Riley, Paul Rawkins si Raffaele Carnevale, autorii raportului.

Agentia considera ca Italia va beneficia de o perioada de crestere economica peste nivelul estimat de 1% pe termen lung, fiindca nu are de-a face nici cu dezechilibre macroeconomice, nici cu o indatorare excesiva a sectorului privat, asa cum se intampla in alte tari. Totusi, Fitch estimeaza ca economia italiana va creste anul acesta numai cu 0,7%, sub previziunea oficiala de 1,1%.

Cat priveste deficitul bugetar, acesta se va reduce in 2011 de la 4,6% la 3,9% din PIB, iar daca guvernul se tine de programul actual de austeritate, povara datoriei publice nu ar deveni nesustenabila nici macar in scenariul in care cresterea economica ar fi slaba si dobanzile datoriei ar creste, considera analistii. Daca randamentele la obligatiunile pe zece ani ar ajunge la 7% (fata de 5,4%, cat sunt in prezent), datoria rezultata din dobanzi ar creste la 110 miliarde de euro, fata de 75 de miliarde previzionate pentru 2011 (4,8% din PIB). Nici acest scenariu insa nu ar impiedica realizarea planului de reducere a datoriei publice, desi ar dura mai mult decat prevede guvernul.

Guvernul italian a adoptat la 30 iunie un program de ajustari fiscale in valoare de 47 de miliarde de euro, ce trebuie sa produca economii la buget de 1,5 miliarde de euro in 2011, 5,5 miliarde in 2012, iar restul de 40 de miliarde in 2013-2014. Confruntat cu efectul speculatiilor de pe pietele financiare, care in ultimele zile au dus la cresterea randamentelor datoriei italiene si la comentarii despre Italia ca urmatoarea veriga slaba a zonei euro dupa Grecia, Irlanda si Portugalia, guvernul a anuntat miercuri suplimentarea pachetului de austeritate pana la 65 de miliarde de euro, inclusiv prin intermediul inghetarii pensiilor pentru urmatorii doi ani si al initierii unui plan vast de privatizari. Parlamentul urmeaza sa aprobe vineri programul.

Fitch considera ca principalul risc pe termen mediu pentru Italia consta intr-o combinatie intre o crestere economica slaba, o crestere a dobanzilor la datoria publica si o neindeplinire de catre guvern a tintelor de reducere a cheltuielilor, in contextul apropierii alegerilor din aprilie 2013. Agentia recomanda deci Romei sa adopte o clauza de salvgardare care ar permite guvernului sa adopte masuri suplimentare daca sunt ratate tintele bugetare, astfel incat obiectivul de a ajunge la un buget echilibrat in 2014 sa ramana credibil.

Datoria Italiei este de 2.000 de miliarde de euro, respectiv 120% din PIB - a doua din zona euro ca pondere in PIB dupa cea a Greciei.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/fitch-sustine-italia-programul-fiscal-este-credibil-economia-merge-bine-ratingul-este-stabil-8494684
8494684
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.