Anul în care un nou cuvânt intră în vocabularul celor care îşi caută un loc de muncă în România. Ce este upskillingul şi de ce este important pentru cei care vor să evolueze în carieră

Autor: Ioana Matei Postat la 14 februarie 2024 15520 afişări

Anul în care un nou cuvânt intră în vocabularul celor care îşi caută un loc de muncă în România. Ce este upskillingul şi de ce este important pentru cei care vor să evolueze în carieră

„Privim în jur şi vedem oameni ocupaţi, dinamism, activitate. Aşadar 2024 a început cu lumea ocupată. Încă nu ştim ce face fiecare, dar lumea e ocupată”, a descris Costin Tudor, fondator şi CEO al platformei de resurse umane Undelucram.ro felul în care vede el piaţa muncii la început de 2024. Când vine vorba despre tendinţe însă, în ciuda lipsei de timp, el crede că anul acesta atât angajatorii, cât şi angajaţii, se vor concentra pe zona de învăţare. „Angajatorii care vor vrea să-şi crească eficienţa de business în 2024, vor pune accent din ce în ce mai mult pe specialişti.

Fie că vor alege să-i formeze intern, fie că îi vor recruta din piaţa muncii, trendul anului acesta favorizează experţii. Cât despre angajaţi şi candidaţi, de asemenea consider că focusul în 2024 va fi pe zona de învăţare. Ne aflăm în momentul de faţă într-o piaţă a angajaţilor care investesc constant în upskilling, astfel că recomandarea mea către candidaţi este să adopte o gândire durabilă şi să folosească fiecare ocazie din 2024 pentru a face un upgrade de competenţe”, crede el.

Unele aspecte rămân însă neschimbate şi anul acesta, astfel că în topul preferinţelor amgajaţilor se numără nevoia de a putea delimita timpul de muncă de cel personal şi oportunităţile de creştere profesională oferite de companie, la care se adaugă o abordare cât mai umană a angajatorului.

„Deşi salariul rămâne un factor crucial pentru care un candidat aplică pentru un job, se poate totuşi observa că accentul a început din ce în ce mai mult să cadă pe capacitatea acelui angajator de a avea o abordare umană. Cu alte cuvinte, candidaţii caută manageri cu care să se înţeleagă, echipe în care să se integreze bine. Şi cred că multe companii clasate în Top Angajatori Undelucram.ro au dat dovadă oamenilor din organizaţie că au capacitatea de a crea relaţii bazate pe empatie.”

În prezent, pe piaţa muncii, se observă o cerere tot mai crescută pentru anumite competenţe şi abilităţi, printre care Generative AI / competenţele legate de inteligenţa artificială generative, expertiza în sustenabilitate, project management, abilităţile de comunicare. „Prin urmare, consider că adaptarea la aceste trenduri şi dobândirea acestor competenţe poate spori atractivitatea oricărui candidat pe piaţa muncii şi poate contribui la succesul profesional într-un mediu dinamic”, mai crede CEO-ul Undelucram.ro.

3  întrebări şi răspunsuri despre piaţa muncii în 2024 din interviul cu Costin Tudor, fondator şi CEO al platformei Undelucram.ro:

    Cum se schimbă sistemul de muncă la distanţă sau hibridă – care sunt metodele alese de angajatorii din România?

La acest moment, din istoricul pieţei, putem spune că am întâlnit deja toate formele posibile de lucru: exclusiv de la birou, exclusiv de acasă/remote sau hibrid minim două zile de la birou. Eu cred că reţeta câştigătoare este abordarea individuală. Trendul merge înspre direcţia negocierii programului de lucru pentru fiecare angajat şi pentru fiecare departament în parte.

În fond, cred că este o abordare sănătoasă, având în vedere că nu există doi angajaţi sau două departamente cu nevoi identice. Or, prin această abordare la nivel de individ, angajatorii pricepuţi se asigură că oamenii primesc nu doar modul de lucru în care performează cel mai bine, ci şi acea ascultare şi atenţie de care are nevoie orice angajat pentru a deveni cea mai bună versiune a sa din punct de vedere profesional.

    Care sunt provocările majore cu care se confruntă angajatorii în atragerea şi reţinerea talentelor în contextul economic actual?

Trendurile se schimbă, însă provocările majore rămân constante. În topul listei de dorinţe a angajaţilor din România se regăseşte şi anul acesta necesitatea de a putea separa timpul profesional de cel personal. De asemenea, o altă nevoie majoră care a rămas constantă este nevoia de apreciere.

Angajatul aşteaptă, în acest sens, atât un salariu corespunzător eforturilor sale, cât şi un „Felicitări!” sincer din când în când din partea angajatorului. Angajatorii care pot veni în întâmpinarea acestor nevoi cu soluţii concrete au doar de câştigat pe termen lung. Cu atât mai mult cei care înţeleg şi au soluţii pentru nevoile specifice ale fiecărei generaţii de angajaţi în parte.

    Observaţi schimbări semnificative în comportamentul angajatorilor în procesul de recrutare în ultimul an?

Da, atenţia recrutorilor se îndreaptă din ce în ce mai mult spre comunităţi. Există un trend la nivel global de segregare a mediului online în comunităţi nişate, grupate în jurul unei idei. Recrutorii dinamici s-au adaptat din mers la acest trend şi au ales să se adreseze mai ţintit candidaţilor relevanţi, mergând cu mesajele şi căutările lor spre comunităţi reprezentative.

Mai multe despre tendinţele viitoare în domeniul HR-ului din România discutăm joi, 15 februarie, în cadrul conferinţei TOP ANGAJATORI UNDELUCRAM.RO 2024, realizată în parteneriat cu ZF şi BUSINESS Magazin. În cadrul evenimentului, participanţii vor afla bune practici de la Top Angajatori Undelucram.ro, vor avea parte de sesiuni de HR tip round table şi vor afla care sunt cei mai apreciaţi angajatori din România în cadrul galei de premiere Top Angajatori Undelucram.ro.

Platforma Undelucram.ro a fost lansată în 2011 de antreprenorul Costin Tudor şi este cea mai mare comunitate online de angajaţi din România. Din 2019, platforma s-a extins la nivel internaţional, creând reţeaua regională de platforme de employer branding şi recrutare online WhereWeWork.com, cu peste 1,5 milioane de angajaţi la nivel regional. Recent, compania a încheiat un parteneriat cu reteaua LinkedIn prin care va permite companiilor să achiziţioneze cursuri de dezvoltare a competenţelor din biblioteca LinkedIn Learning.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.