Anul şcolar 2012-2013 va începe la 17 septembrie. Va fi introdus bacalaureatul profesional
La propunerea ministrului educaţiei, Ecaterina Andronescu, Guvernul a aprobat în şedinţa de sâmbătă ca noul an şcolar să înceapă luni, 17 septembrie, şi nu la 15 septembrie.
Astfel "va rămâne încă o săptămână pentru şcoli să finalizeze pregătirea infrastructurii şcolare a mijloacelor de învăţământ. În mod deosebit spun acest lucru pentru clasa pregătitoare, care este pentru prima dată parte a învăţământului obligatoriu şi pentru care pregătirile au început foarte târziu", a spus Ecaterina Andronescu, motivând că deşi Legea Învăţământului, care prevedea clasa pregătitoare, a fost promulgată în februarie 2011, abia în martie 2012 a fost aprobat curriculumul.
În acelaşi timp, a fost aprobată de Ministerul de Finanţe şi va trece miercuri prin şedinţa Guvernului o hotărâre prin care 25 de milioane vor fi alocate şcolilor care au urgenţe majore. "Am umblat destul de mult în ţară în această perioadă şi sunt situaţii cu totul speciale, cum ar fi grădiniţa de la Întorsura Buzăului, care a fost într-un incendiu şi care are nevoie de aceste resurse ca lucrurile să se desfăşoare normal, cum ar fi Şcoala de la Jirov din judeţul Mehedinţi, cum ar fi liceul din Babadag, unde acoperişul a fost luat de o furtună şi, sigur, copiii trebuie să înceapă în bune condiţii", a explicat Andronescu.
Pentru clasa pregătitoare s-au încheiat licitaţiile de achiziţie a materialelor didactice şi a mobilierului, iar la 3 septembrie se va încheia şi procesul de acoperire prin suplinire a necesarului de cadre didactice. Andronescu a precizat că anul acesta la niciun nivel de studii nu vor mai preda nici pensionari, nici suplinitori necalificaţi.
Ministrul a mai spus că în noul an şcolar va fi introdus bacalaureatul diferenţiat, în sensul existenţei unui bacalaureat profesional "pentru cei care nu ţintesc învăţământul superior şi vor să meargă în producţie". Pentru bacalaureatul profesional, probele de competenţe rămân aceleaşi ca şi la bacalaureatul naţional (competenţă de comunicare în limba română, într-o limbă străină, competenţele digitale) plus o probă practică şi un examen scris legat de educaţia anteprenorială. Pentru această formulă de bacalaureat pot să opteze şi elevii din liceele teoretice. "Luni vom avea deja o primă discuţie la Comisia de învăţământ, la Senatul României, unde se află o ordonanţă de urgenţă care se referă chiar la bacalaureat şi, ca urmare, am putea să producem rapid prin votul Parlamentului această propunere", a anunţat Ecaterina Andronescu.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro