Asiguraţii Euroins îşi pot recupera banii, chiar şi după data de 8 septembrie 2023, pentru perioada rămasă din poliţa RCA, având în vedere că decizia instanţei privind falimentul companiei nu este definitivă
Asiguraţii care încă au poliţe active la Euroins România îşi pot recupera banii din perioada rămasă a poliţelor RCA, chiar şi după data de 8 septembrie 2023, momentul în care acestea vor înceta de drept, având în vedere că decizia instanţei privind falimentul companiei din 9 iunie 2023 nu este definitivă.
♦ Pe de altă parte, lichidatorul judiciar poate denunţa poliţele înainte de data de 8 septembrie 2023, ceea ce înseamnă că asiguraţii vor trebui să încheie poliţe de asigurare noi, la alţi asigurători, din următoarea zi de la denunţarea lor.
Asiguraţii care încă au poliţe active la Euroins România îşi pot recupera banii din perioada rămasă a poliţelor RCA, chiar şi după data de 8 septembrie 2023, momentul în care acestea vor înceta de drept, având în vedere că decizia instanţei privind falimentul companiei din 9 iunie 2023 nu este definitivă.
„Poliţele de asigurare emise de către societatea Euroins Asigurare-Reasigurare rămân valabile, potrivit legii, până la data de 8 septembrie 2023. În perioada rămasă până la data menţionată, poliţele acoperă riscurile menţionate conform contractelor de asigurare. Pot solicita restituirea diferenţei de primă doar asiguraţii care nu au daune avizate pe poliţele de asigurare, nu au fost deschise dosare de daună pe poliţele lor”, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA).
Pe de altă parte, lichidatorul judiciar numit de instanţă are posibilitatea leglă de a denunţa poliţele înainte de 8 septembrie 2023, iar dacă acesta denunţă poliţele mai devreme, asiguraţii vor trebui să încheie poliţe de asigurare la alţi asigurători prezenţi pe piaţa din România, din următoarea zi de la denunţarea poliţelor de către lichidatorul judiciar, conform FGA.
„Conform legii, asiguraţii Euroins, dupa data de 8 septembrie 2023 - data încetării de drept a poliţelor emise de către asigurător, se vor putea adresa direct FGA cu o cerere de plată restituire primă-anexa 9, pentru a solicita restituirea diferenţei de primă pe perioada rămasă neacoperită.“
Practic, din moment ce toate poliţele încetează de drept la 8 septembrie 2023, nu mai este nevoie să denunţe/prezinte dovada denunţării poliţei la asigurător şi se adresează direct Fondului, in termenul prevazut de lege”, au mai adăugat reprezentanţii FGA.
La data de 17 martie 2023, momentul ridicării licenţei de funcţionare a Euroins România de către ASF, compania avea un număr de circa 3,66 milioane de contracte de asigurări, dintre care aproximativ 2,76 milioane de contracte erau doar RCA. La data de 9 iunie 2023, momentul decizie instanţei privind deschiderea procedurii de faliment a Euroins România, mai erau valabile aproximativ 2,94 milioane de contracte de asigurări, dintre care aproximativ 2 milioane erau poliţe RCA. Până la data de 8 iunie 2023, FGA a primit un număr de 92.168 cereri de plată din partea creditorilor de asigurări Euroins, din care 53.976 au fost înregistrate. Dintre cererile înregistrate, un număr de 35.610 erau cereri de plată a daunelor şi 18.366 erau cereri de plată pentru restituire de primă.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro