Astăzi începe ridicarea maşinilor parcate neregulamentar în Bucureşti

Postat la 26 august 2019 59 afişări

Astăzi începe ridicarea maşinilor parcate neregulamentar în Bucureşti

Luni, 26 august, Primăria Capitalei va începe ridicarea maşinilor. Cei de la PMB spun că vor ridica maşinile care vor bloca instituţii, căi de acces sau traficul STB, şi „nu se vor transforma în hingheri”. Ridicarea se va face non-stop şi va costa 500 de lei pentru un autoturism.

Ridicarea maşinilor va începe de luni, 26 august, iar potrivit proiectului, tarifele de ridicare sunt:

- 200 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la 5 tone, inclusiv.

- 270 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de peste 5 tone.

Tarife de transport sunt:

- 150 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la 5 tone, inclusiv.

- 200 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de peste 5 tone.

În funcţie de perioada de depozitare, calculată din momentul depozitării efective a vehiculului, se percepe un tarif de 150 lei/zi.

Aşadar, pentru un autoturism precum un Logan, costul de ridicare, transport şi depozitare (pe o zi) ajunge la 500 de lei.

„Subliniem faptul că acest proiect vine în sprijinul fluidizarii traficului în Capitală şi vizează strict acele vehicule care staţionează neregulamentar pe principalele artere din Bucureşti şi care blochează circulaţia vehiculelor de intervenţie în caz de urgenţă, ambulanţe sau maşini de pompieri, precum şi accesul în spitale, şcoli, instituţii publice, dar şi circulaţia mijloacelor de transport public sau activitatea utilajelor de deszăpezire şi salubrizare.

Procesul de ridicare a maşinilor va fi unul continuu, 24/24 ore”, se arată într-un comunicat transmis, marţi, de Primăria Capitalei.

Potrivit sursei citate, maşinile parcate neregulamentar şi care au fost ridicate vor fi depozitate în spaţiile special amenajate din Bulevardul Timişoara nr. 161- 163, Sector 6 şi Bulevardul Metalurgiei nr. 69- 71 (str.Drumul Jilavei nr.113), Sector 4, care vor avea program de funcţionare 24/24 ore, astfel încât maşinile ridicate să poate fi eliberate la orice oră.

„Ulterior, cetăţenii aflaţi în această situaţie vor putea suna gratuit la numerele de telefon 021/9544 - Brigada de Poliţie Rutieră sau 021/9752 - Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti, pentru a află în care dintre cele două spaţii se afla autoturismele şi pentru a le putea recupera. Eliberarea vehiculului se va face numai proprietarului / deţinătorului / utilizatorului legal al acestuia şi doar după achitarea tarifelor de ridicare, transport şi depozitare, în baza certificatului de înmatriculare în original sau al oricărui act din care să rezulte dreptul de proprietatesau de folosinţă asupra vehiculului şi a unui act de identitate al solicitantului”, se mai arată în comunicatul PMB.

Zilele trecute, Avocatul Poporului a transmis un comunicat prin care se precizează că a solicitat Prefecturii Capitalei să atace în contencios hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti care prevede ridicarea maşinilor.

„Ridicarea maşinilor parcate neregulamentar nu poate fi dispusă de către poliţiştii locali, ci numai de politistii rutieri - Avocatul Poporului solicită Prefectului Municipiului Bucureşti atacarea în contencios a HCGMB nr. 371/2019 privind ridicarea maşinilor parcate neregulamentar pe străzile oraşului.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi solicită Prefectului Municipiului Bucureşti atacarea în contencios a Hotărârii nr. 371/2019 a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, privind ridicarea, transportul, depozitarea şi eliberarea vehiculelor staţionate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice aflate pe reţeaua principală de străzi a municipiului Bucureşti”, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului consideră, între altele, că HCGMB nr. 371/2019 „nesocoteşte normele legale în aplicarea cărora a fost dată şi stabileşte competenţa alternativă a poliţiştilor rutieri sau locali în constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor principale, iar nu competenţa exclusivă a poliţiştilor rutieri, astfel după cum aceasta este reglementată de lege”.

Potrivit Avocatului Poporului, HCGMB decide că, în calitate de agenţi constatatori, poliţiştii locali pot dispune măsura ridicării, „prevederi ce contravin în mod flagrant art. 64 din OUG nr. 195/2002 şi art. 2031 şi art. 2032 din HG nr. 1361/2006”.

„În acelaşi timp, în opinia Avocatului Poporului HCGMB este un act administrativ care ar fi trebuit să se limiteze la a reglementa măsuri tehnice de realizare a ridicării şi depozitării autovehiculelor în sarcina operatorilor si nu să reglementeze atribuţii în sarcina poliţiştilor rutieri, statutul juridic şi atribuţiile acestora fiind reglementate prin lege specială”, se arată în comunicatul transmis de Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului solicită reprezentanţilor administraţiei publice locale să dispună măsurile care se impun pentru amplasarea, în zonele de unde autovehiculele pot fi ridicate, a unor avertismente vizuale care să conţină informaţiile necesare astfel încât eventualii contravenienţi să fie informaţi atât în legătură cu sancţiunile aplicabile, cât şi cu posibilitatea recuperării autovehiculului.

Ca reacţie la acest comunicat, primarul general, Gabriela Firea, a scris, sâmbătă, pe Facebook, că Avocatul Poporului tinde să devină Avocatul nesimţirii.

„Instituţia avocatul poporului tinde să devină avocatul nesimţirii! Ne şicanează şi ceartă că îi deranjăm pe prost-crescuţii care blochează cu maşinile : spitale, şcoli, locuri rezervate persoanelor cu dizabilităţi, instituţii, linii de tramvai, staţii de autobuz, chiar proprietăţi private, sub pretextul că “am coborât să-mi iau ţigări”.. şi se mai întorc după vreo două ore!
S-a rezolvat cazul Caracal, s-au epuizat toaletele în curte ale şcolilor din mediul rural, în toate spitalele din ţară e că în America! Totul este perfect! Avocatului poporului nu-i mai rămâne decât să se ocupe de cocalari!”, a scris sâmbătă pe Facebook Gabriela Firea.

În luna iunie, 2019, atunci când a fost votat acest proiect în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, Gabriela Firea spunea că angajaţii PMB nu vor fi hinghieri de maşini şi nu vor vâna cetăţenii. 

Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bucuresti,
ridicare,
masini

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.