Austria şi Germania vor să redeschidă economia. Guvernul de la Viena mai are bani să ţină angajaţii acasă numai două luni. În România, şomajul tehnic costă guvernul un miliard de euro pe lună

Postat la 04 aprilie 2020 2406 afişări

Austria şi Germania vor să redeschidă economia. Guvernul de la Viena mai are bani să ţină angajaţii acasă numai două luni. În România, şomajul tehnic costă guvernul un miliard de euro pe lună

Austria ar putea deveni una dintre primele ţări din regiune care slăbesc restricţiile impuse din cauza pandemiei de COVID-19. Guvernul analizează ultimele date pentru a vedea dacă s-ar putea relua activităţile publice, scrie Bloomberg.

Guvernul condus de Sebastian Kurz va analiza datele privind numărul cazurilor de infecţie cu noul coronavirus şi urmează să aplice un plan de relansarea treptată a economiei, a anunţat, vineri, cancelarul austriac.

În acelaşi timp, Kurtz le-a cerut austriecilor să păstreze măsurile de distanţare socială şi le-a cerut să se abţină de la sărbătorirea Paştelui în grupuri mari de prieteni şi familie. 

„Să nu ne grăbim să tragem, însă, concluzii doar pentru că există unele semnale pozitive. Dar vă pot promite că, dacă datele ne permit, vom face tot ce putem pentru a reveni la normalitate pas cu pas", le-a spus Kurz parlamentarilor austrieci.

Fiind la graniţa de Nord a Italiei, unde virusul a făcut ravagii, precum şi o destinaţie favorită a europenilor în staţiunile de Ski, Austria a fost printre primele ţări după Italia care au închis şcolile şi magazinele, iar începând cu 16 martie, guvernul lui Kurz a luat măsuri precum purtarea obligatorie a măştilor.

Restricţiile menite să limiteze contactul dintre oameni au reuşit să ducă la o limitare a gradului de noi îmbolnăviri la mai puţin de 5% pe zi. 

În două săptămâni de la confirmarea primelor cazuri de infecţie cu noul coronavirus, în Austria au fost confirmate 11.506 de persoane pozitive pentru COVID-19 şi 168 de decese.

De asemenea, Cancelarul Angela Merkel s-a declarat optimistă, vineri după-amiază, privind situaţia epidemică în Germania, subliniind că analizează posibilităţi pentru îmbinarea protecţiei medicale cu revenirea treptată la normalitate.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a declarat vineri după-amiază că cifrele epidemice din Germania prezintă o "rază de speranţă", explicând că examinează modalităţi de iniţiere a procesului revenirii la normalitate.

"Este adevărat că cele mai noi cifre ale Institutului Robert Koch, chiar dacă sunt foarte ridicate, aduc foarte prudent puţină speranţă. Ascensiunea noilor cazuri confirmate a mai încetinit comparativ cu ultimele zile", a afirmat Angela Merkel, conform cotidianului Le Figaro şi agenţiei Reuters.

Preşedintele Institutului Robert Koch, Lothar Wieler, a anunţat vineri o încetinire a propagării Covid-19, în contextul restricţiilor. "Vedem că propagarea virusului a încetinit. Vedem că funcţionează", a spus el.

Angela Merkel a precizat: "Categoric, este prematur să identificăm o tendinţă specifică, prin urmare, este prea devreme să relaxăm unele dintre regulile stricte stabilite. Eu şi Guvernul ne gândim cum să obţinem simultan două lucruri: asigurarea protecţiei medicale pentru toţi şi iniţierea procesului de revenire la normalitate în viaţa publică".

În România, mai mult de 1 milion de români au contractele de muncă suspendate sau încetate, la doar două săptămâni de la instaurarea stării de urgenţă, întrucât mai multe sectoare economice sunt blocate, potrivit datelor Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. Şomajul tehnic costă statul român aproximativ 1 miliard de euro pe lună. 

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că în ianuarie 2020 erau aproape 5 milioane de contracte individuale de muncă în mediul privat, ceea ce înseamnă că unul din cinci angajaţi de la privat a fost trimis în şomaj.

Dintre acestea, 862.557 de contracte de muncă individuale sunt suspendate.

Datele de la minister arată că dintre contractele suspendate 239.279 sunt în industria prelucrătoare, ceea ce înseamnă că aproape 1 din 5 contracte sunt suspendate în acest sector de activitate – întrucât datele INS arată că în ianuarie 2020 erau 1,14 milioane contracte de muncă în acest sector.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
analiza,
normalitate,
revenire

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.