Avantajele şi dezavantajele consumului de ceai şi cafea

Autor: Bogdan Enache Postat la 15 noiembrie 2014 386 afişări

Ceaiul şi cafeaua au devenit pentru multe persoane de nelipsit la micul dejun, dar şi în timpul pauzelor de peste zi ca o metodă de menţinere a energiei şi concentrării, dar ambele opţiuni au avantaje şi dezavantaje pentru sănătate.

O serie de studii recente au fost compilate de experţi pentru a sublinia beneficiile şi dezavantajele consumului de ceai, fie negru sau alb, şi cafea, informează dailymail.co.uk.

Astfel, potrivit informaţiilor adunate din mai multe cercetări, ceaiul alb este util în prevenirea obezităţii, în timp ce băutorii de cafea sunt mai puţin predispuşi să sufere de Alzheimer.

De asemenea, ceaiul poate fi util în prevenirea instalării diabetului de tip I, scade riscul de infarct şi protejează împotriva cancerului şi a bolilor cardiovasculare.

Potrivit unui studiu, oamenii care beau ceai negru de patru ori pe zi prezintă un nivel mai scăzut de cortizol, un hormon eliberat în condiţii de stres.

Totuşi, potrivit unei alte cercetări, adăugarea de lapte în ceaiul negru ar putea anula beneficiile acestuia din urmă, legate de protecţia împotriva cancerului.

Un factor de risc ţine de provenienţa ceaiului consumat. Este posibil ca frunzele de ceai să conţină pesticide, pe lângă cantitatea mare de tanin găsită în ele, taninul reducând absorbţia fierului în organism, ceea ce poate duce la anemie.

Experţii sfătuiesc băutorii de ceai verde să aleagă ceaiul alb, deoarece acesta este făcut din mugurii şi frunzele foarte tinere ale arbustului de ceai şi conţin mai puţine substanţe nedorite.

De altfel, cercetătorii au aflat că ceaiul alb conţine mai mulţi antioxidanţi, ceea ce înseamnă că poate fi mai eficient în protejarea faţă de unele maladii, comparativ cu ceaiul verde.

Antioxidanţii din ceaiul alb au potenţial anti-îmbătrânire şi pot preveni unele forme de cancer, dar şi inflamaţiile şi bolile de inimă, pe lângă utilitatea în ceea ce priveşte prevenirea obezităţii, inhibând dezvoltarea de noi celule adipoase.

Unele studii au găsit o legătură între consumul de ceai prea fierbinte şi cancerul de esofag. Pe de altă parte, consumul de ceai verde a scăzut cu până la 60% riscul de cancer de esofag în cazul femeilor, potrivit unui alt studiu.

În ceea ce priveşte cafeaua, băutură considerată a fi mai puţin benefică pentru sănătate, unele cercetări au descoperit că licoarea neagră are unele avantaje pentru sănătate.

Bărbaţii care beau cafea au un risc mai mic de a suferi de diabet de tip II, de gută, cancer hepatic şi ciroză. De asemenea, cafeaua poate preveni instalarea bolii Alzheimer.

O altă cercetare a arătat că eficienţa analgezicelor este crescută de consumul de cafea, iar bătrânii se pot bucura de o îmbunătăţire a memoriei pe termen scurt şi de timpi de reacţie mai buni dacă beau cafea.

Oamenii de ştiinţă cred că o serie de compuşi chimici din cafea pot fi utilizaţi pentru a realiza noi medicamente pentru tratarea bolilor cardiovasculare şi a insomniei.

Pe de altă parte, un studiu recent a arătat că această băutură scade fluxul sangvin şi afectează sănătatea dinţilor, pe lângă faptul că afectează culoarea danturii.

Un alt studiu, realizat în Danemarca, a găsit o legătură între consumul de cafea neagră cu puţin lapte şi zahăr şi un risc crescut de a naşte un făt mort.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CEAI,
CAFEA,
STUDIU
/actualitate/avantajele-si-dezavantajele-consumului-de-ceai-si-cafea-13562144
13562144
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.