Băsescu, Geoană şi Diaconescu, aşteptaţi la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului

Autor: Departamentul Corespondenţi Postat la 08 august 2015 353 afişări

Fostul preşedinte Traian Băsescu, liderul Partidului Social Românesc, Mircea Geoană şi presedintele Fundaţiei Mişcarea Populară, Cristian Diaconescu, sunt aşteptaţi la cea de-a XIII-a ediţie a Universităţii de vară "România şi românii de la frontiera UE şi Nato", care începe luni la Izvoru Mureşului.

Potrivit unui comunicat de presă, Institutul Cultural Român (ICR), prin Direcţia Români din Afara Graniţelor şi Limba Română, susţine participarea la Universitatea de vară de la Izvoru Mureşului a 80 de lideri de asociaţii româneşti, personalităţi marcante din comunităţile româneşti din vecinătatea României şi diaspora, precum şi programul oferit de o serie de artişti din România, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Tema ediţiei din acest an este "România şi românii de la frontiera Uniunii Europene şi NATO”, printre subiectele ce urmează să fie dezbătute numărându-se reunirea Basarabiei cu România - obiectiv naţional al românilor pentru 2018, drepturile minorităţilor româneşti din jurul frontierelor şi din Balcani şi relaţiile bilaterale ale României cu statele de domiciliu, situaţia şcolilor şi a bisericilor româneşti din spaţiul din jurul graniţelor - factor de păstrare a identităţii entice, politica partidelor parlamentare şi a instituţiilor de stat faţă de românii de pretutindeni şi faţă de românii din zonele multietnice şi pluriconfesionale din România, autonomia teritorială pe criterii etnice a aşa-zisului Ţinut Secuiesc - formă actualizată a experimentului stalinist al Regiunii Autonome Maghiare, probleme ale retrocedărilor ilegale de proprietăţi în Transilvania sau interesul naţional al României şi interesele românilor de pretutindeni reflectate în presă.

Preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni (FNRP), Eugen Popescu, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că la Universitatea de vară de la Izvoru Mureşului au fost invitaţi şi preşedintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Victor Ponta, reprezentanţii comisiilor care răspund de problematica românilor de pretutindeni în Parlamentul României, parlamentari de pe cele două maluri ale Prutului şi miniştri, pentru a asculta problemele românilor din diaspora şi pentru a identifica soluţii de rezolvare a acestora.

"Cea de a XIII-a ediţie a Universităţii de la Izvoru Mureşului va încerca să transmită un mesaj clasei politice de la Bucureşti, dar şi clasei politice de la Chişinău, faţă de problematica extrem de gravă cu care se confruntă comunităţile româneşti, în general cele din jurul frontierelor şi în Balcani. Dar, fără îndoială, probleme foarte grave încep să se întâmple în diaspora şi o dezbatere legată de această problematică, a disporei, va fi în cadrul Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului. Vor fi prezenţi principalii lideri ai comunităţilor româneşti din jurul frontierelor şi din Balcani, dar şi lideri ai comunităţii româneşti majoritare din Basarabia, care vor veni cu mesaje atât politice şi sociale, cât şi culturale, cu dorinţe şi aşteptări pe care le au de la clasa politică de pe cele două maluri ale Prutului. Ne-am bucura foarte mult ca cel puţin după cea de a XIII-a ediţii a acestei universităţii de vară oamenii politici de la Bucureşti şi de la Chişinău să înţeleagă cu adevărat problematica foarte gravă a acestor români”, a precizat Eugen Popescu.

La lucrări vor participa şi cursanţi din ţară şi din statele din jurul României, conferenţiari din principalele centre universitare ale ţării şi din străinătate, analişti politici, masteranzi şi doctoranzi cu preocupări privind promovarea valorilor naţionale, convieţuirea interetnică şi afirmarea identităţii culturale, lingvistice şi confesionale în medii multietnice. De asemenea, vor fi prezenţi jurnalişti de la principalele instituţii mass-media din ţară, precum şi din Republica Moldova, Ucraina, Italia şi Serbia.

Lucrările Universităţii vor fi deschise luni, la ora 9:00, cu un cuvânt de binecuvântare al episcopului ortodox al Covasnei şi Harghitei, PS Andrei Moldovan, şi vor continua cu dezbateri care vizează politica partidelor parlamentare şi a instituţiilor de stat faţă de românii de pretutindeni şi faţă de românii din zonele multietnice şi pluriconfesionale din România, finanţarea minorităţilor româneşti din afara graniţelor şi drepturile minorităţilor româneşti din jurul frontierelor şi din Balcani şi relaţiile bilaterale cu statele de domiciliu - cazurile Serbia, Ucraina, Bulgaria şi Albania.

Luni, sunt aşteptaţi la dezbateri, între alţii, liderul Partidului Social Românesc, Mircea Geoană, preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară, Cristian Diaconescu, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Radu Boroianu şi preşedintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României, senatorul Marcel-Dumitru Bujor, iar marţi este aşteptat fostul preşedinte al României Traian Băsescu.

Universitatea de Vară Izvoru Mureşului este organizată de Ministerul Culturii ­Centrul Cultural Topliţa, în parteneriat cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni din Bucureşti, Centrul European de Studii Covasna­-Harghita din Sfântu Gheorghe, cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, al Institutului Cultural Român şi al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.

Potrivit organizatorilor, evenimentul a intrat în conştiinţa publică drept un proiect cultural la scară naţională, constituindu­-se într­-un eveniment de "parteneriat româno-­român” atât prin participanţii tineri din afara hotarelor ţării şi din ţară­, prin temele abordate, cât şi prin corpul conferenţiarilor, format din elita universitară şi culturală românească, dar şi prin prezenţa principalilor oameni politici ai României.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IZVORU MUREŞULUI,
TABĂRĂ DE VARĂ,
/actualitate/basescu-geoana-si-diaconescu-asteptati-la-universitatea-de-vara-de-la-izvoru-muresului-14668730
14668730
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.