BCR afirma ca simte deja efectele OUG 50. Profitul net s-a redus la mai putin de jumatate dupa primele noua luni
BCR a avut in primele noua luni ale anului un profit net de 42,9 milioane de euro, in scadere de la 106,5 milioane in acelasi interval din 2009, in principal din cauza cheltuielilor mai mari cu provizioanele, a scaderii veniturilor din comisioane si a scaderii rezultatului net din tranzactionare.
Rezultatele au fost sustinute de venitul net din dobanzi, care a urcat la 621,8 milioane de euro, fata de 590,4 milioane in aceeasi perioada din 2009. In schimb, venitul net din taxe si comisioane a scazut fata de luna septembrie a anului trecut, de la 113,4 la 108,5 milioane de euro, "ca rezultat al implementarii OUG 50/2010 care a redus veniturile din comisioane si al unui volum de afaceri mai scazut", afirma oficialii BCR. Concret, in al treilea trimestru, veniturile din taxe si comisioane s-au redus de la 44 la 29 milioane de euro fata de perioada aprilie-iunie, inainte ca OUG 50 privind creditele pentru populatie sa intre in vigoare.
Costurile au scazut cu 1,9%, in conditiile unor cheltuieli mai scazute de personal si ale revizuirii strategiei de extindere a retelei, insa in al treilea trimestru au crescut cu 9,9% fata de trimestrul anterior, partial din cauza majorarii TVA.
Costurile nete cu provizioanele de risc au fost de 386 milioane de euro, in crestere de la 332,4 milioane anul trecut, "in conditiile in care in special IMM-urile au continuat sa resimta constrangeri in ceea ce priveste fluxurile de numerar, lichiditatea si profitabilitatea, iar ajustarile macroeconomice au afectat inevitabil nivelul veniturilor gospodariilor si comportamentul acestora in privinta cheltuielilor".
"Adoptam o abordare prudenta a riscului, dat fiind contextul economic inca dificil. BCR este bine pregatita pentru a face fata cu succes acestei situatii; vom continua sa ne ajutam clientii sa traverseze aceasta perioada precum si sa cautam solutii pentru a ajuta Romania sa reia cresterea economica", a declarat Dominic Bruynseels, CEO al BCR.
BCR este cea mai mare banca din Romania, cu o cota de 46% din activele bancare, 24% din piata creditelor pentru companii, 27% din creditele de retail si 28% din totalul depozitelor din sistem.
In septembrie, BCR avea cea mai mare pondere a creditelor neperformante din grup, respectiv 17,4%, urmata de filiala din Ungaria, cu 11%. Oficialii Erste au precizat ca formarea de credite neperformante a continuat pe parcursul anului curent in Romania, insa intr-un ritm ceva mai scazut decat anul trecut.
Rata de solvabilitate se situa la sfarsitul lui septembrie la circa 12,6% conform standardelor contabile romanesti, peste nivelul de 10% cerut de BNR.
Daca rezultatele inregistrate de grupul Erste in Cehia, Slovacia si Austria in al treilea trimestru indica faptul ca aceste piete se indreapta spre redresare, situatia este diferita in Romania si Ungaria, unde masurile de austeritate fiscala (in Romania), respectiv noua taxa pe banci (in Ungaria) afecteaza rezultatele filialelor locale, a afirmat Andreas Treichl, CEO al Erste, cu ocazia prezentarii rezultatelor grupului, la Londra.
Anterior, Andreas Treichl precizase ca in toata Europa de Est creditele neperformante vor incepe sa scada anul acesta, cu exceptia Romaniei si a Ungariei.
Erste Group a avut in ianuarie-septembrie un profit net de 737 milioane de euro, in crestere cu 2,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In al treilea trimestru, profitul net a crescut cu 16%, la 265 de milioane de euro.
Provizioanele au crescut in primele noua luni cu aproape 10%, la 1,59 miliarde de euro. In al treilea trimestru insa au scazut la 504,2 milioane de euro, fata de 557,1 milioane de euro in aceeasi perioada din 2009.
Profiturile Erste, proprietarul BCR, s-au redus in primele noua luni in toate cele sapte filiale din Europa de Est, cu exceptia Slovaciei, unde profitul net a crescut.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro