BNR menţine dobânda-cheie şi ratele rezervelor obligatorii, pentru a treia şedinţă consecutiv

Autor: Raluca Ghinea Postat la 30 septembrie 2015 26 afişări

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis miercuri, pentru a treia şedinţă consecutiv, să menţină rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an şi ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele băncilor, la 8% pentru lei şi 14% pentru valută.

Totodată, BNR va continua gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar, potrivit unui comunicat al băncii centrale.

Decizia BNR era aşteptată de analişti, în condiţiile unei inflaţii negative şi a turbulenţelor de pe plan extern.

"Deciziile CA al BNR vizează asigurarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu într-o manieră care să sprijine creşterea economică într-un cadru macroeconomic sustenabil în condiţii de păstrare a stabilităţii financiare. În acest sens, un mix echilibrat de politici fiscale şi monetare, precum şi progrese în sfera reformelor structurale, sunt esenţiale pentru menţinerea macrostabilităţii, asigurarea unei creşteri economice durabile, continuarea procesului de convergenţă cu Uniunea Europeană şi întărirea rezistenţei economiei româneşti faţă de eventuale şocuri sau condiţii adverse pe plan mondial", arată BNR, în comunicatul extins remis ulterior şedinţei CA.

Banca centrală arată că cele mai recente date statistice relevă continuarea coborârii ratei anuale a inflaţiei în teritoriu negativ şi o relativă temperare a ritmului de creştere economică, inclusiv pe fondul unor performanţe mai slabe ale agriculturii.

Cu toate acestea, BNR estimează accelerarea creşterii consumului şi investiţiilor private, susţinută de revigorarea procesului de creditare, în lei, în special pentru populaţie, concomitent cu înregistrarea unui avans consistent al costurilor salariale unitare în industrie.

Contextul extern este în continuare marcat de incertitudini în pofida unei recente atenuări a tensiunilor globale, iar pe plan intern mixul de politici macroeconomice este condiţionat de modul în care vor fi transpuse măsurile fiscal-bugetare aprobate sau anunţate recent (noul Cod Fiscal şi creşteri salariale) în configuraţia şi execuţia bugetului pentru anul 2016, menţionează BNR.

Guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a declarat la jumătatea lunii iunie că BNR nu va mai reduce dobânda de politică monetară, în condiţiile unei rate negative a inflaţiei şi a unei creşteri economice de circa 4% în acest an.

La şedinţa de politică monetară de la începutul lunii iulie, dobânda-cheie şi ratele RMO au stagnat, pe fondul crizei din Grecia şi al tensiunilor din regiune. Deciziile de politică monetară au rămas neschimbate şi în august, în aşteptarea clarificării situaţiei privind pachetul de măsuri fiscale care trebuia reanalizat de Parlament la finalul lunii.

Ultima tăiere a fost aplicată de BNR în luna mai, când a redus dobânda-cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75% pe an, precum şi ratele RMO pentru pasivele în lei cu 2 puncte procentuale, de la 10% la 8%, măsură care i-a luat prin surprindere pe analişti.

Banca centrală a redus dobânda de politică monetară de patru ori în cursul acestui an şi de cinci ori anul trecut.

Următoarea şedinţă CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc la 5 noiembrie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BNR,
POLITICĂ MONETARĂ,
/actualitate/bnr-mentine-dobanda-cheie-si-ratele-rezervelor-obligatorii-pentru-a-treia-sedinta-consecutiv-14774331
14774331
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.