BREAKING. Decizia CCR: creşterile de taxe şi taxele noi sunt constituţionale. Cele mai multe măsuri intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024

Autor: Răzvan Botea Postat la 18 octombrie 2023 67 afişări

BREAKING. Decizia CCR: creşterile de taxe şi taxele noi sunt constituţionale. Cele mai multe măsuri intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins sesizarea USR şi Forţa Dreptei privind un posibil conflict de neconstituţionalitate pentru pachetul de modificări fiscal-bugetare, a anunţat, miercuri, instituţia amintită.

„În esenţă, Curtea a constatat că angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege a vizat un scop unic şi unitar, respectiv creşterea veniturilor la bugetul public naţional şi reducerea cheltuielilor statului. În cadrul examenului de constituţionalitate, sub aspect extrinsec, s-a conchis că procedura de adoptare a legii prin angajarea răspunderii Guvernului a respectat exigenţele Constituţiei şi ale jurisprudenţei Curţii Constituţionale”, a transmis CCR printr-un comunicat de presă.

Astfel, creşterile de taxe şi taxele noi merg înainte şi vor intra în vigoare, majoritatea, de la 1 ianuarie 2024. Măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare vor intra în vigoare la 3 zile după publicarea legilor în Monitorul Oficial.

Guvernul şi-a angajat răspunderea pe forma finală a pachetului de măsuri fiscal-bugetare asumat de guvernul condus de Marcel Ciolacu pentru a reechilibra deficitul bugetar.

Astfel, executivul a adoptat pe 25 septembrie proiectul de lege cu măsurile fiscale, o procedură ce presupune adoptarea rapidă, fără dezbatere parlamentară.

Pachetul de măsuri fiscale aprobat de guvern pentru acoperirea deficitului bugeta:

1. Creşte impozitarea microîntreprinderilor:

► 1% pentru cele care au o cifră de afaceri de până în 300.000 lei (60.000 euro) –  până acum era 500.000 lei;

► 3% pentru cele care au mai afaceri mai mari de 300.000 de lei (până acum era 1%)

► impactul bugetar preconizat - 6 mld. lei.

2. Impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile care au o cifră de afaceri care depăşeşte 50 mil. euro (250 mil. lei)

► Dacă impozitul pe profit este mai mare de 1% din cifra de afaceri, se plăteşte impozit pe profit;

► Din cifra de afaceri luată în considerare se scad investiţiile, amortizarea, stocurile, accizele etc;

► Impact bugetar  - 6,2 mld. lei, sunt 1.044 de companii care au cifră de afaceri de peste 50 mil. euro.

3. Impozit 1% la bănci pe veniturile din dobânzi, taxe şi comisioane ale băncilor

► Din aceste venituri se scad diferenţele nefavorabile de curs valutar, diferenţa din deprecierea valorii titlurilor de stat, provizioanele pentru creditele neperformante.

► Impactul bugetarul estimat este cuprins între 400 mil. lei şi 2 mld. lei.

4. Creşte TVA de la 9 la 19% pentru următoarele categorii: berea fără alcool şi alimentele cu zahăr adăugat al căror conţinut total de zahăr este de minimum 10/100 g produs.

5. Creşte TVA la vânzarea locuinţelor noi de la 5% la 9% pentru apartamente cu preţuri de până la 600.000 lei (120.000 euro).

6. Impozit suplimentar pentru veniturile/bunurile de lux:

► Persoanele fizice care deţin imobile cu o valoare mai mare 500.000 euro vor plăti un impozit suplimentar de 0,3% pe diferenţa dintre plafon şi valoarea proprietăţii.

► Taxă specială pentru maşinile mai scumpe de 75.000 euro.

7. Se elimină scutirea de impozit pe venit în IT (10%) pentru veniturile care depăşesc 10.000 lei brut.

8. Se introduce CASS (10%) pentru angajaţii din construcţii, agricultură şi industria alimentară.

9. Voucherele de vacanţă vor fi majorate la valoarea de 1.600 lei, dar se va plăti contribuţie de asigurări de sănătate de 10% (CASS) şi se vor acorda doar persoanelor cu venituri nete sub 8.000 lei.

10. Veniturile persoanelor fizice a căror sursă nu poate fi dovedită se impozitează cu 70%.

11. Cresc accizele la ţigări şi alcool.

12. Sistemul e-factura va deveni obligatoriu de la 1 iulie 2024. În prezent, sistemul de facturare electronică se aplică în relaţia B2G (business to government) pentru bunurile cu risc fiscal ridicat.

Ce impact bugetar vor avea măsurile fiscal-bugetare:

► Impact bugetar măsuri în 2023 – zero

► Reducerea cheltuielilor în 2023 – 631 mil. lei

► Impact bugetar măsuri 2024 – 16 mld. lei

► Reducerea cheltuielilor în 2024 – 3 mld. lei

► Impact bugetar 2025 – 20 mld. lei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
taxe,
masuri,
ccr,
intrare,
cresteri,
decizie,
guvern

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.