Bursă. UiPath la trei ani de la listarea pe Wall Street: veniturile s-au dublat, pierderile s-au redus, dar acţiunile sunt mai ieftine cu 75%

Autor: Liviu Popescu Postat la 23 aprilie 2024 95 afişări

La trei ani de la debutul pe Wall Street, în cea mai mare reuşită a unei companii pornite din România, producătorul de software de auto­matizare UiPath (simbol bursier PATH) se prezintă în faţa investitorilor cu venituri duble pe fondul unui număr mai mare de clienţi, pierderi reduse ca urmare a opti­mi­zării costurilor şi cu perspectiva de achi­ziţie a unor acţiuni mai ieftine cu 73% faţă de preţul de început.

Bursă. UiPath la trei ani de la listarea pe Wall Street: veniturile s-au dublat, pierderile s-au redus, dar acţiunile sunt mai ieftine cu 75%

Pe 21 aprilie 2021, UiPath se lista pe Wall Street în urma unei oferte de 1,34 mld. dolari încheiate la preţul de 56 de dolari pe acţiune Compania era evaluată astfel la 29 mld. dolari, iar primul verdict al investitorilor, odată intrată la tranzacţionare, a fost de 69 de dolari pe acţiune, plus 23% faţă de preţul de listare, adică o evaluare de circa 36 mld. dolari.

La trei ani de la debutul pe Wall Street, în cea mai mare reuşită a unei companii pornite din România, producătorul de software de auto­matizare UiPath (simbol bursier PATH) se prezintă în faţa investitorilor cu venituri duble pe fondul unui număr mai mare de clienţi, pierderi reduse ca urmare a opti­mi­zării costurilor şi cu perspectiva de achi­ziţie a unor acţiuni mai ieftine cu 73% faţă de preţul de început.

Pe 21 aprilie 2021, UiPath se lista pe Wall Street în urma unei oferte de 1,34 mld. dolari încheiate la preţul de 56 de dolari pe acţiune. Compania era eva­luată astfel la 29 mld. dolari, iar primul verdict al investitorilor, odată intrată la tranzacţionare, a fost de 69 de dolari pe acţiune, plus 23% faţă de preţul de listare, adică o evaluare de circa 36 mld. dolari. Morgan Stanley şi J.P.Morgan au fost principalii aranjori ai listării.

A fost un moment istoric pentru industria de IT din România. UiPath, un start-up lansat în Bucureşti, a transformat în realitate visul mai multor generaţii de antreprenori: lansarea unui proiect din România, de la zero, şi dezvoltarea acestuia într-o companie internaţională care să câştige validarea investitorilor de pe cea mai dură piaţă de capital din lume.

În prezent acţiunile UiPath se tranzacţionează la 18,75 dolari pe unitate, echivalentul unei valori de piaţă de aproximativ 10,7 miliarde de dolari, aşadar cu 73% sub evaluarea de început a investitorilor în contextul în care sectorul IT a fost puternic lovit de scumpirile din 2022 şi 2023 şi investitorii au penalizat unele rezultate financiare raportate după listare.

Din 21 aprilie 2021 încoace indicele Nasdaq – al sectorului de tehnologie de pe Wall Street – a crescut cu 9%, evoluţie susţinută în mare parte doar de câteva acţiuni, respectiv clubul celor şapte magnifici - Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta Platforms şi Tesla.

Cu venituri de 1,3 miliarde de dolari pentru anul fiscal 2024 (încheiat la 31 ianuarie 2024) şi la o capitalizare de 13,3 miliarde de dolari, UiPath are un multiplu P/S (price/sales – n.red) de 10,2 ori. La listare, UiPath avea, în raport cu veniturile, o evaluare de 58,3 ori. Pe de altă parte, pierderile din anul fiscal 2024 au fost de 90 mil. dolari comparativ cu 328 mil. dolari în anul precedent şi de 525 mil. dolari în 2022.

Cu alte cuvinte ajustările de preţ ale acţiunilor UiPath, prin repoziţionarea investitorilor faţă de tehnologie şi diminuarea apetitului pentru risc, s-au reflectat în sens pozitiv pe multiplii de tranzacţionare în contextul în care business-ul companiei a crescut considerabil.

UiPath foloseşte inteligenţa artificială şi instrumente digitale pentru a ajuta corporaţiile mari şi agenţiile guvernamentale să automatizeze sarcinile de rutină în domenii precum contabilitatea şi resursele umane.

UiPath încă nu are profit net anual şi deci prin urmare nu se poate calcula un multiplu P/E. În schimb luna trecută a anunţat primul rezultat net pozitiv de când a devenit companie listată. Astfel, compania a raportat un profit de 34 milioane de dolari în lunile noiembrie, decembrie şi ianuarie, adică trimestrul 4 fiscal pe calendarul american de raportări, şi perspective optimiste cu privire la anul fiscal 2025. în T4 veniturile au urcat la 405 mil. dolari, de la 309 mil. dolari în aceeaşi perioadă a anului precedent, peste aşteptările analiştilor de 384 mil. dolari.

După raportările financiare analiştii de la J.P. Morgan au îmbunătăţit calificativul pentru acţiunile PATH şi au spus că perioada de decelerare a creşterii veniturilor se apropie probabil de sfârşit, în timp ce cererea pentru serviciile sale de inteligenţă artificială va cunoaşte o creştere a cererii.

Pentru primul trimestru fiscal, UiPath se aşteaptă la venituri între 330 şi 335 de milioane de dolari, în timp ce analiştii se aşteptau la 347 de milioane de dolari. Pentru întregul an fiscal, estimează venituri între 1,555 şi 1,560 miliarde de dolari, în timp ce consensul FactSet era de 1,530 miliarde de dolari, notează MarketWatch.

Rezultatele financiare îmbunătăţite au venit şi după schimbările decise anul trecut, în vară, care au inclus o modificare de responsabilităţi pentru cofondatorul companiei, Daniel Dines, care a renunţat la poziţia de co-CEO în luna ianuarie a acestui an pentru a deveni Chief Innovation Officer al companiei. Rob Enslin este acum singurul CEO al companiei. Preţul acţiunilor companiei s-a apreciat cu 22% în ultimele 12 luni.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
UiPath,
actiuni,
venituri,
wall street,
listare,
soft

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.