Când toată lumea poartă un război cu coronavirusul, două ţări sunt într-un război global pentru interese financiare uriaşe

Autor: Andra Stroe Postat la 18 martie 2020 14759 afişări

Când toată lumea poartă un război cu coronavirusul, două ţări sunt într-un război global pentru interese financiare uriaşe

Ceea ce a început pentru Arabia Saudită ca un război al preţurilor cu Rusia s-ar putea transforma într-o regândire a politicilor de producţie, pe măsură ce regatul din Orientul Mijlociu caută să monetizeze rezervele uriaşe de petrol pe care le deţine.

Astfel, scriu cei de la Bloomberg, o asemenea mişcare ar schimba logica economică a întregii industrii petroliere. Dacă Arabia Saudită ar decide să vândă în continuare la un preţ redus, ar fi aproape imposibili pentru concurenţi să ţină pasul, având în vedere cantităţile deţinute de fiecare parte. Singurii care pot încerca să reziste pe o astfel de piaţă sunt, desigur, ruşii.

În regatul Arabiei Saudite, logica este de a lăsa pieţele să funcţioneze libere. Cei din Orientul Mijlociu nu par îngrijoraţi de prăbuşirea preţurilor, luându-şi toate măsurile necesare pentru un an sau chiar doi cu petrol ieftin.

Privind la estimările care arată că un vârf al cererii pentru produse din petrol se va atinge în 20 de ani, strategia Arabiei Saudite de a monetiza rezervele înainte ca "aurul negru" să se deprecieze e una care aduce avantaje, dar şi multe riscuri.

Ca un plus, cota de piaţă a Arabiei Saudite ar creşte pe măsură ce producătorii cu preţuri mari ar fi scoşi de pe piaţă. Pe de altă parte, dacă şi alte state din OPEC urmează modelul saudiţilor, preţurile ar putea scădea şi mai mult. Potrivit studiilor FMI, Arabia Saudită trebuie să obţină un preţ de 80 de dolari pe baril pentru a genera profit şi de 50 de dolari pentru a nu înregistra pierderi.

Prin urmare, e interesant de văzut cât de mult va continua acest război al preţurilor şi câte riscuri sunt dispuşi cei din Arabia Saudită să îşi asume.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
petrol,
razboi,
castigare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.