CANNES 2015: Niciun film românesc în competiţia oficială. Porumboiu şi Muntean revin pe Croazetă

Autor: Departamentul Life Postat la 13 mai 2015 41 afişări

Radu Muntean şi Corneliu Porumboiu revin anul acesta la Festivalul de la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, cu cele mai noi lungmetraje ale lor, "Un etaj mai jos", respectiv "Comoara", iar regizorul Andrei Creţulescu va fi prezent în secţiunea Semaine de la Critique cu scurtmetrajul "Ramona".

Acesta este deja al treilea an consecutiv când România nu are niciun film în competiţia oficială a prestigiosului Festival de la Cannes, care debutează miercuri.

În 2012, cinematografia românească a fost prezentă pe Croazetă în competiţia oficială prin pelicula "După dealuri", de Cristian Mungiu, pentru care regizorul român şi-a adjudecat premiul pentru cel mai bun scenariu. De asemenea, premiul pentru cea mai bună interpretare feminină a fost acordat ex-aequo actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur din distribuţia acestui film.

Însă, în 2013, filmul românesc a absentat din competiţia oficială a Festivalului de pe Croazetă, industria cinematografică românească câştigând totuşi apreciere cu pelicula "În acvariu", realizată de Tudor Jurgiu, care a primit premiul al III-lea în secţiunea Cinéfondation, şi cu scurtmetrajul "O umbră de nor", regizat de Radu Jude, care a fost prezentat în premieră mondială în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în 2014, când niciun film românesc nu a fost inclus în competiţia oficială a prestigiosului eveniment, însă regizorul Radu Jude a fost selectat, cu scurtmetrajul "Trece şi prin perete", în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs, în timp ce Cristi Puiu s-a numărat printre regizorii care au realizat filmul colectiv "Les ponts de Sarajevo". Jude a fost în cele din urmă recompensat cu o menţiune specială a secţiunii în care a concurat.

Nici anul acesta regizorii români nu au bifat competiţia oficială, aceasta incluzând lungmetraje semnate de cineaşti celebri, precum Jacques Audiard, Gus Van Sant, Matteo Garrone şi Paolo Sorrentino. Într-unul dintre cele 19 titluri anunţate în competiţia oficială, lungmetrajul "La giovinezza", de Paolo Sorrentino, joacă şi fotomodelul Mădălina Ghenea.

Mădălina Ghenea, în vârstă de 26 de ani, şi Michael Caine, în vârstă de 82 de ani, fac parte din distribuţia filmului "La giovinezza", alături de alţi actori cunoscuţi, precum Rachel Weisz, Harvey Keitel, Jane Fonda şi Paul Dano.

Filmul spune povestea a doi bătrâni prieteni - un dirijor şi compozitor, pe de o parte, şi un regizor, pe de altă parte -, care se gândesc la cât timp le-a mai rămas de trăit, în timp ce îşi petrec vacanţa în Munţii Alpi. Filmul urmăreşte eforturile celor doi de a se întoarce la cariera lor, precum şi relaţiile pe care le au cu copiii lor, dar şi modul în care aceştia interacţionează cu ceilalţi oaspeţi ai hotelului la care sunt cazaţi.

Fără niciun film în competiţia oficială a celebrului festival, România compensează printr-o prezenţă în celelalte secţiuni ale evenimentului cinematografic.

Astfel, lungmetrajele "Un etaj mai jos", de Radu Muntean, şi "Comoara", de Corneliu Porumboiu, au fost incluse în competiţia Un Certain Regard, care face parte din selecţia oficială a Festivalului de la Cannes, având loc în paralel cu competiţia oficială. Secţiunea a fost introdusă în 1978, de fostul preşedinte al Festivalului de la Cannes Gilles Jacob. În fiecare an, secţiunea Un Certain Regard prezintă o serie de filme cu viziuni şi stiluri diverse, originale şi diferite, care caută recunoaştere internaţională.

"Un etaj mai jos", de Radu Muntean, este o peliculă "ce tratează problema de conştiinţă a martorului unei crime", după cum a declarat regizorul pentru MEDIAFAX.

Teodor Corban şi Iulian Postelnicu sunt actorii care deţin rolurile principale, filmul având un scenariu scris de Radu Muntean, Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu.

Aceasta nu este pentru prima dată când Radu Muntean vine pe Croazetă, "Boogie", film lansat în anul 2008, fiind inclus în secţiunea paralelă Quinzaine des Realisateurs, în festival fiind prezentat, în 2010, în secţiunea Un Certain Regard, şi lungmetrajul "Marţi, după Crăciun", cu scenariul scris în colaborare cu Răzvan Rădulescu şi Alexandru Baciu.

Cu o acţiune care se concentrează pe doi bărbaţi care trec printr-o mulţime de întâmplări surprinzătoare în încercarea de a descoperi o comoară, filmul "Comoara", cu un scenariu care îi aparţine lui Corneliu Porumboiu, are în distribuţie actori profesionişti în egală măsură cu amatori. Astfel, rolurile principale sunt interpretate de Toma Cuzin ("Câinele japonez", "Domnişoara Christina") şi de actorii amatori Adrian Purcărescu şi Corneliu Cozmei.

Corneliu Porumboiu a primit premiul pentru debut Camera d'Or la Festivalul de Film de la Cannes în 2006, pentru "A fost sau n-a fost?". S-a întors la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, în 2009, cu "Poliţist, adjectiv", pentru care a primit premiul FIPRESCI şi premiul juriului secţiunii.

România este prezentă la Festivalul de la Cannes 2015 şi în secţiunea Semaine de la Critique, prin scurtmetrajul "Ramona", în regia lui Andrei Creţulescu. Semaine de la Critique este o secţiune paralelă a Festivalului de Film de la Cannes, înfiinţată în 1962 şi concentrată pe regizori aflaţi la început de carieră.

Violent, stilizat şi fără dialoguri, "Ramona" încheie trilogia "impromptu" realizată de Andrei Creţulescu, care mai cuprinde scurtmetrajele "Bad Penny" (2013) şi "Kowalski" (2014). Din distribuţie fac parte aceiaşi actori Rodica Lazăr, Dorian Boguţă, Andi Vasluianu, Şerban Pavlu, cărora li se adaugă Ana Ularu. Scenariul a fost scris de Andrei Creţulescu, imaginea poartă semnătura lui Andrei Butică, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, scenografia, de Mălina Ionescu, iar de sound design sunt responsabili Alex Dumitru şi Marius Leftărache.

De asemenea, cinema-ul românesc este reprezentat la Cannes, în secţiunea necompetitivă Short Film Corner, prin scurtmetrajele: "Ecouri", de Dumitru Grosei, "Omuland", de Matei Branea, "Două maluri", de Diana Munteanu, "Verigheta", de Gabriel Achim, "Ninel", de Constantin Popescu, "N-ai fost acolo", de Ioana Agatha Paltinel, "Imobil", de Besenyei Katalin, "Lumina firavă", de Florina Dumitrache, "Lag", de Anton Groves şi Bogdan Orcula, "Blue Spring", de Andreea Borţun, "Micul tata", de Ioana Turcan, "Dumneavoastră, tu", de Bogdan Theodor Olteanu, "Fereastra", de Georgiana Moldoveanu, "This time, last year", de Ana Savin, "Puzzled", de Tudor Botezatu, şi "Cristian", de Doina Ruşti.

Short Film Corner, program lansat în 2004, este conceput ca o piaţă pentru scurtmetraje şi de aceea participarea nu echivalează cu o selecţie în secţiunile competitive ale Festivalului de la Cannes. Regizorii scurtmetrajelor selecţionate vor fi invitaţi câte patru zile, în două grupe, pentru a participa la evenimentele din jurul Short Film Corner, având şi ocazia să întâlnească oficiali ai Festivalului de la Cannes şi organizaţii europene care se ocupă de susţinerea celor ce aspiră la cariera de cineast.

Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes are loc în perioada 13 - 24 mai. Juriul competiţiei oficiale este prezidat de cineaştii americani Joel şi Ethan Coen. Juriul secţiunii Un Certain Regard va fi prezidat de actriţa şi regizoarea Isabella Rossellini, cel al secţiunii Cinéfondation şi pentru scurtmetraje, de regizorul mauritan Abderrahmane Sissako, iar cel al secţiunii Semaine de la Critique, de actriţa, scenarista şi regizoarea Ronit Elkabetz, figură emblematică a cinema-ului israelian.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CANNES,
ROMÂNIA,
PREZENŢĂ
/actualitate/cannes-2015-niciun-film-romanesc-in-competitia-oficiala-porumboiu-si-muntean-revin-pe-croazeta-14258061
14258061
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.