Cauze surprinzătoare într-un studiu privind limbile pe cale de dispariţie
Cauze surprinzătoare au fost descoperite într-un studiu privind limbile pe cale de dispariţie. De exemplu, cu cât există mai multe drumuri ce leagă oraşele de sate, cu atât riscul de a pierde o limbă vorbită e mai mare.
Există aproximativ 7.000 de limbi recunoscute în întreaga lume, dar multe dintre ele ar putea dispărea în curând pentru totdeauna.
Potrivit unui studiu australian, aproximativ jumătate din toate limbile sunt pe cale de dispariţie, iar 1.500 ar putea dispărea până la sfârşitul secolului.
„În lipsa unei intervenţii, pierderea limbilor s-ar putea tripla în 40 de ani, cu cel puţin o limbă pierdută pe lună", scriu autorii, citaţi de dpa.
Aceştia recomandă crearea unor programe şcolare care să încurajeze atât stăpânirea limbilor indigene, cât şi utilizarea limbilor dominante.
Au fost analizate 51 de variabile independente, inclusiv politica educaţională, indicatorii socio-economici şi caracteristicile de mediu.
Studiul, condus de Universitatea Naţională Australiană (ANU), a fost publicat în revista online Nature Ecology and Evolution.
Cercetarea a descoperit, de asemenea, cauze surprinzătoare ale ameninţării pierderii lingvistice, a declarat coautorul Lindell Bromham.
Printre acestea se numără, de exemplu, o reţea rutieră bine dezvoltată.
„Cu cât există mai multe drumuri care leagă regiuni de oraşe şi sate de oraşe, cu atât mai mare este riscul ca limbile să fie pierdute. Este ca şi cum drumurile ar ajuta limbile dominante să se impună”, a spus Bromham.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro