Ce a păţit fameia care l-a sfidat pe Putin şi a spus adevărul despre situaţia pandemiei de COVID-19 din ţara lor

Postat la 08 aprilie 2020 6793 afişări

Ce a păţit fameia care l-a sfidat pe Putin şi a spus adevărul despre situaţia pandemiei de COVID-19 din ţara lor

Anastasiya Vasilyeva spune că încearcă să protejeze prima linie de apărare a Rusiei împotriva pandemiei.

Ea are 36 de ani şi este un medic devenit activistă, care este acum cea mai critică voce împotriva Guvernului rus de la debutul epidemiei de coronavirus, potrivit the moscowtimes.com.

După ce, la mijlocul lunii martie, preşedintele Vladimir Putin a declarat că epidemia de coronavirus este sub control în Rusia, Anastasia Vasilieva a scos în evidenţă faptul că ar putea exista o muşamalizare a numărului real de cazuri, mai ales că un singur laborator, din Siberia, se ocupa de aceste teste, potrivit sursei citate.

Pe social media, ea primeşte constant mesaje de la medici care reclamă lipsa unităţilor de testare. Ea a lansat şi o strângere de fonduri în acest sens, la care a strâns 3,5 milioane de ruble, adică 45.500 de dolari.

„Am strâns bani în toată ţara, pentru a cumpăra echipamente de protecţie pentru medici, în timp ce autorităţile noastre vând PSR către Statele Unite. Este o bătaie de joc”, este unul dintre mesajele publicate.

Criticile sale la adresa Guvernului nu s-au lăsat fără repercursiuni.

La scurt timp după apariţia unui material la postul de televiziune NTV cu titlul „Cine răspândeşte ştiri false despre situaţia din spitalele din Rusia şi de ce”, Vasilieva a fost interogată de Comitetul de Investigaţii rus, iar în aceeaşi zi a fost aprobată o lege prin care cei care sunt acuzaţi de răspândirea de informaţii false pot fi închişi până la 5 ani.

Într-o dimineaţă, la 6:30 (joi), când Vasilyeva şi echipa ei se pregăteau să plece din regiunea Novgorod a Moscovei, un grup de bărbaţi tineri i-a abordat.

„Doi dintre ei aşteptau în maşina mea şi au îndreptat camerele spre noi,întrebându-ne de ce nu respectăm carantina”, a recomandat Vasilyeva. Moscova a fost sub carantină de la 30 martie.

Au reuşit să predea echipamentele necesare spitalelor, dar poliţia a reţinut grupul câteva ore. Până seara târziu, la 10, tot echipajul era acuzat de încălcarea carantinei - au primit amenzi de 2.000 de ruble (26 de dolari) fiecare - iar apoi, la întoarcerea spre Moscova, au fost reţinuţi din nou.

Lucrurile au luat o altă întorsătură când convoiul cu care  se îndrepta spre regiunea Novgorod a fost aşteptat de oficiali, care le-au cerut medicilor să-i însoţească la secţia de poliţie. Acolo, au fost ţinuţi câteva ore, ei fiind eliberaţi spre seară, după ce au fost amendaţi pentru încălcarea regulilor privind carantina.

Însă, în momentul în care se îndrepta spre Moscova, ea a fost reţinută din nou.

„Poliţia a atacat-o pe Anastasia Vasilieva şi au încercat să o bage cu forţa în secţia de poliţie. Anastasia şi-a pierdut cunoştinţa, poate că unul dintre ofiţeri a încercat să o stranguleze“, sunt acuzaţiile formulate de sindicatul independent Alianţa Medicilor, pe contul de Twitter.

Vasilieva a fost lăsată să plece vineri, după ce a fost sancţionată pentru alte două infracţiuni.

„19 ore petrecute contemplând pereţii unei celule şi în care am aflat lucruri neplăcute din interiorul poliţiei au meritat pentru siguranţa medicilor. În curând ne vom îndrepta spre un nou spital“, a fost mesajul postat de Anastasia Vasilieva, pe Twitter.

Anastasia Vasilieva a povestit într-un interviu pentru cotidianul francez Le Point calvarul prin care a trecut:

„Am mers să vizităm trei spitale din regiune, dar poliţiştii ne-au oprit în drumul spre Okulovka. Aparent, au primit un ordin. Au scos un document despre nerespectarea carantinei, dar le-am explicat mergeam să ducem echipamente şi că aveam dreptul să circulăm. Ne-au dus la un secţie şi ne-au reţinut timp de opt ore, prin faptul că ne-au pus să semnăm semnăm hârtii. Apoi, când să plecăm, au apărut alţi bărbaţi, printre care şi unii îmbrăcaţi în civil. M-au scos din maşină şi m-au lovit în piept. Erau 20-30, ceea ce este mult pentru oraşul mic în care ne aflam. Am leşinat şi m-am trezit în închisoare. Apoi, timp de şapte ore am fost interogată de către două persoane, în faţa a două camere. M-au întrebat despre coronavirus, despre numărul persoanelor infectate. Voiau să mă prindă în capcană, pentru că avem o nouă lege în Rusia care le interzice oamenilor să spună ceva despre numărul victimelor. Au continuat să repete că lucrez pentru o organizaţie “rea”. Apoi m-au dus în instanţă şi, după 6 ore de aşteptare, m-au amendat cu 1.600 de ruble (20 de euro)”, a povestit ea.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
alarma,
amenda,
arestare,
inchisoare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.