Ce este Anonymous, ce vrea şi care este istoria grupării care a declarat război Statului Islamic

Autor: Florin Casota Postat la 19 noiembrie 2015 14279 afişări

Ce este Anonymous, ce vrea şi care este istoria grupării care a declarat război Statului Islamic

Numele acesta a intrat în conştiinţa oamenilor de câtiva ani încoace şi a fost vehiculat peste tot în presă în ultima perioadă după ce gruparea internaţională de hackeri, Anonymous, a declarat război Statului Islamic în urma atentatelor de la Paris. Dar ce este Anonymous, ce vrea şi care este istoria grupării?

Cuvântul Anonymous este asociat cu gruparea internaţională formată din hackeri şi activişti, iar numele lor a devenit sinonim cu atacuri cibernetice şi proteste. N-au nicio organizare juridică, nu sunt partid sau ONG şi nici măcar nu se întâlnesc periodic. Problema este că oricine se poate declara un Anonymous, poate participa la o acţiune anume şi poate vorbi în numele organismului, fără ca asta să angajeze în vreun fel restul membrilor.

Gruparea ar fi apărut în 2003 pe site-ul 4chan, reprezentând o grupare online descentralizată care acţionează anonim într-o manieră coordonată spre un obiectiv nu foarte bine stabilit. La început, membrii Anonymous s-au folosit de abilităţiile lor pentru divertisment. În 2006 au atacat reţeaua socială finlandeză, Hobbo Hotel, şi au blocat accesul membrilor reţelei şi au afişat mesajul „closed due to fail and AIDS”.

Ce vrea Anonymous?

Pe scurt, ei susţin că apără dreptul la liberă exprimare şi transparenţa statelor şi a corporaţiilor. Se opun oricărei forme de reglementare a Internetului, menit să fie un spaţiu liber.

Însă grupul şi-a câştigat notorietatea internaţională în 2008 prin intermediul  „Project Chanology", un proiect îndreptată împotriva Bisericii Scientologice. Tot de atunci numele Anonymous a fost legat de termenul „hacktivism”. Hackerii au atacat site-urile Bisericii şi au creat faxuri negre care consumau toată cerneala din imprimante. Una dintre metodele de atac s-a numit „Google bombing" şi presupunea legarea cuvântului „scientologie" de termeni precum „pericol" sau „cult", astfel încât căutările pe Google ale cuvântului duceau la rezultate distorsionate. Imediat după atac, un utilizator a încărcat un clip pe YouTube în care o voce robotică ameninţa Biserica Scientologică. Mişcare care a declanşat proteste în mai multe locuri de pe glob, iar mulţi dintre protestatari au adoptat măştile Guy Fawkes, mască popularizată de nuvela grafică şi filmul „V for Vendetta”.

Au urmat alte atacuri asupra Sony, Biserica Baptistă sau asupra unei firme care atacase site-ul de piraterie Pirate Bay.

În februarie 2011, Aaron Barr, preşedintele executiv al companiei de securitate cibernetică HBGary Federal, a anunţat că firma sa s-a infiltrat în cadrul grupării Anonymous şi va dezvălui informaţii despre membrii acesteia. Anonymous a ripostat. Hackerii au atacat site-ul companiei şi au înlocuit imaginea de homepage cu logo-ul lor şi cu un mesaj de avertisment. Au doborât sistemul intern de telefonie al companiei, au extras zeci de mii de mesaje din sistemul de e-mail şi au creat o bază publică de date cu adresele de mail ale angajaţilor. E-mail-urile au scos la iveală o serie întreagă de informaţii incriminatoare legate de companie. Acesta plănuia să discrediteze site-ul WikiLeaks prin scurgerea de informaţii false. Înainte de sfărşitul lunii, Barr şi-a dat demisia.

În acelaşi an, Anonymous a atacat mai multe site-uri ce conţineau pornografie infantilă. Membrii grupului au dezvăluit adresele a sute utilizatori ai acelor site-uri.

De asemenea, Anonymous a orchestrat o serie de atacuri la adresa site-urilor guvernamentale în Egipt, Tunisia şi Iran în timpul „Primăverii Arabe". Hackerii au atacat site-ul ministerului Apărării din Siria, unde au postat un simbol al mişcării democratice şi un mesaj prin care soldaţilor sirieni li se cerea să-i apere pe protestatari.

Recent, gruparea a reacţionat după uciderea lui Michael Brown în Ferguson, unde au atacat sistemele autorităţilor datorită violenţei împotriva protestatarilor demonstrate de poliţie.  A urmat atacul de la sediul publicaţie „Charlie Hebdo”, când gruparea s-a mişcat şi a făcut publică o listă de suspecţi şi au doborât un site afiliat ISIS, iar acum au anunţat o operaţiune împotriva Statului Islamic.

Hackerii de la Anonymous au început "Operaţiunea ISIS" prin publicarea mai multor date personale ale unor supecţii care ar face parte din organizaţia teroristă. Informaţii despre mii de atacuri cibernetice şi detalii care îi vizează pe jihadişti au fost dezvăluite online cu hashtag-urile #opISIS şi #opParis.

Mai mult, Anonymous susţin că atacat cu succes mii de conturi de pe reţele de socializare, iar mai multe site-urile pe care le-au identificat a fi asociate cu ISIS au fost distruse.  De la debutul "Operaţiunii ISIS", Anonymous ar fi responsabil pentru eliminarea a peste 5.500 de conturi suspecte.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ce-este-anonymous-ce-vrea-si-care-este-istoria-gruparii-care-a-declarat-razboi-statului-islamic-14892434
14892434
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.