Ce înseamnă în lumea celor bogaţi ”preţ uşor negociabil”: un discount de 150 de milioane de dolari la preţul unei case, sau de 30 mil. dolari la un apartament

Autor: Ştefan Stan Postat la 24 decembrie 2019 63 afişări

Ce înseamnă în lumea celor bogaţi ”preţ uşor negociabil”: un discount de 150 de milioane de dolari la preţul unei case, sau de 30 mil. dolari la un apartament

În anul 2019, 10 dintre cele mai scumpe case din Statele Unite s-au vândut cu peste 100 de milioane de dolari fiecare. În teorie, într-o asemenea piaţă imobiliară unde există cash, deţinătorii de proprietăţi de lux ar trebui să aibă încredere că obţin preţuri bune când listează casele la vânare. Realitatea însă a fost alta: mult prea mulţi au avut ”prea multă încredere”, iar preţurile originale la care au fost scoase la vânzare proprietăţile au ajuns să fie cu zeci de milioane de dolari mai mari decât preţurile reale la care acestea s-au tranzacţionat. 

Spre exemplu, un ”conac” din Los Angeles deţinut de Tony Curtis, şi apoi de Sonny şi Cher, şi-a schimbat radical preţul în ultima perioadă. Iniţial, în 2017, a fost scos la vânzare pentru aproximativ 180 de milioane de dolari. Acum este listat la numai 115 mil. dolari, o reducere semnificativă de 65 mil. dolari. Potrivit Los Angeles Times, aceeaşi proprietate ar fi fost achiziţionată în 2016 cu 90 de milioane de dolari.

La fel s-a întâmplat şi cu un penthouse din New York, scos iniţial la vânzare cu 110 mil. dolari, pentru ca ulterior să fie relistat la $79 mil. 

Practica de a evalua locuinţele mult peste preţul pieţei, a fost adoptată de vânzătorii care doreau să genereze atenţie în jurul listărilor. Analiştii spun că această tactică este mai degrabă un instrument de branding, un preţ aspiraţional.

”Unul dintre motivele pentru acest lucru se întâmplă este că aceste proprietăţi de top sunt unice, şi prin urmare foarte dificil de evaluat. Chiar dacă preţurile originale sunt mult peste preţul final de vânzare, proprietăţile tot pot stabili recoduri la tranzacţionare”, spune Johnatan Miller de la Miller Samuel. 

Un asemenea exemplu poate fi dat şi în Bel Air, Los Angeles. Original, casa a fost listată la 250 de milioane de dolari, fiind vândută în octombrie anul acesta cu numai 94 de milioane de dolari, o reducere de 64%. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
vanzare,
preturi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.