Ce se va întâmpla cu Volksbank România după tranzacţia austriecilor cu Sberbank
Volksbank România va fi restructurată şi apoi vândută după doi sau trei ani, a declarat joi Gerald Wenzel, CEO al grupului austriac Volksbanken, citat de Bloomberg.
Dacă restul filialelor din Europa de Est ale grupului austriac Volksbanken au reuşit deja să aducă un mic profit în prima jumătate a anului, după pierderile de anul trecut, Volksbank România va avea nevoie de un proces de restructurare ce va dura încă doi-trei ani, scrie şi Die Presse.
În prima jumătate a anului, profitul operaţional al VBI, cu excepţia filialei din România, a fost de 22 de milioane de euro, în timp ce Volksbank România a avut o pierdere operaţională de 0,3 milioane, conform publicaţiei Der Standart. Aceeaşi sursă citează afirmaţiile lui Johann Lurf, preşedintele Volksbank România, care spune că în a doua jumătate a anului în curs vor fi identificate noi surse de reducere a costurilor.
Numărul de sucursale al filialei româneşti a fost redus cu 30, la 155, iar numărul angajaţilor a ajuns la 1.344. Valoarea activelor era de 4,7 miliarde de euro la finele lui martie, faţă de 5,2 miliarde la 30 iunie 2010.
Osterreichische Volksbanken (OVAG) a semnat joi cu Sberbank Rossii, cea mai mare bancă rusească, acordul final privind cumpărarea a 100% din Volksbank International (VBI), divizia grupului care cuprinde filialele est-europene, cu excepţia celei din România. Un comunicat al băncii austriece precizează că excluderea Volksbank România a constituit una dintre condiţiile puse de partea rusă pentru a accepta achiziţia.
Valoarea finală a acordului, care este supus aprobării din partea autorităţilor responsabile cu concurenţa din Rusia, Austria şi ţările unde se găsesc filiale ale VBI, va fi cuprinsă între 585 şi 645 de miliarde de euro, depinzând de rezultatele financiare ale VBI în 2011. Tranzacţia este aşteptată să se încheie în acest an sau până la 15 februarie 2012.
La finalizarea tranzacţiei, Sberbank va prelua şi finanţări acordate de acţionarii Volksbanken, în valoare de până la 2,5 miliarde de euro; tot atunci, Volksbanken sau un grup de bănci condus de grupul austriac vor furniza pentru Sberbank o linie de finanţare de 500 de milioane de euro, pe cinci ani.
"Suntem convinşi că Sberbank este potrivită pentru a asigura investiţiile viitoare, necesare pentru a profita de oportunităţile de creştere din Europa Centrală şi de Est. Pentru Volksbanken, tranzacţia reprezintă un reper important al procesului de schimbare prin care trece instituţia", a comentat Gerald Wenzel, CEO al grupului austriac.
CE PREIA SBERBANK
Tranzacţia reprezintă prima achiziţie a Sberbank în afara spaţiului fost sovietic şi este cel mai recent pas în direcţia transformării instituţiei de credit dintr-o bancă locală într-o importantă instituţie de credit internaţională. Sberbank, care în afară de Rusia are filiale şi în Ucraina şi Belarus, a avut în prima jumătate a anului un profit de 176,1 miliarde de ruble (4,3 miliarde de euro). Numărul total de angajaţi ai băncii se ridică la 270.000.
Subsidiarele locale ale VBI se află printre primele zece cele mai mari instituţii financiare în Bosnia, Croaţia, Cehia, Slovacia şi printre primele cele mai mari 15 instituţii de credit în Ungaria, Serbia şi Slovenia. În ce priveşte piaţa din Ucraina, preşedintele Sberbank, Gherman Gref, a declarat că va fuziona filiala Sberbank de acolo cu filiala locală a Volksbanken.
VBI, excluzând România, are o reţea 291 de sucursale cu aproape 4.000 de angajaţi şi serveşte peste 600.000 de clienţi. Activele VBI, fără cele din România, se ridicau la 9,4 miliarde de euro la 30 iunie 2011. Tot cu excepţia României, VBI a realizat un profit după impozitare de 14,8 milioane de euro în prima jumătate a anului, după o pierdere de 21,8 milioane în 2010, filialele cele mai performante fiind cele din Serbia, Ucraina şi Cehia. Volksbank România a avut pierderi de 36 de milioane de euro în 2010.
În prima jumătate a anului, OVAG a obţinut un profit net de numai 0,5 milioane de euro, faţă de 14,6 milioane în prima jumătate din 2010. În aceste condiţii, obiectivul iniţial al lui Wenzel, de a ajunge la un profit de 100 de milioane pe 2011, pare irealizabil, notează presa austriacă.
Oesterreichische Volksbanken deţine 51% din Volksbank International, restul de acţiuni fiind împărţite între DZ Bank şi WGZ Bank din Germania şi Banque Populaire Caisse d'Epargne din Franţa.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro