Cercetătorii britanici s-au unit cu românii şi vor să facă educaţia accesibilă tuturor printr-un joc. Care este planul lor

Autor: Ioana Niţă Postat la 27 mai 2020 325 afişări

Fizica cuantică pare, nu degeaba, un DOMENIU SF, greu de înţeles, pentru că explică subiecte sofisticate precum comportarea nucleelor, atomilor, moleculelor, a particulelor subatomice, precum şi a radiaţiei electromagnetice. Un start-up fondat de o echipă de cercetători români şi britanici susţine însă că a reuşit să transpună noţiunile fizicii cuantice într-un joc video, astfel încât oricine să poată ajunge să înveţe şi să înţeleagă acest subiect sofisticat cu ajutorul unor elemente vizuale. 

 

„Noi vrem să popularizăm fizica cuantică prin lucrări ştiinţifice şi prin acest joc care te învaţă fizica cuantică de la A la Z. Ceea ce facem noi este de viitor”, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Laurenţiu Niţă, fondator al Quarks Interactive şi cercetător în cadrul Universităţii Durham din Marea Britanie. El a adăugat că în prezent există deja hardware cuantic, însă nu şi algoritmii cu care să fie folosit. „Nu ştim cum să folosim acest hardware cuantic, aşadar oameni care nu au nicio legătură cu fizica cuantică trebuie să înveţe fizica cuantică şi să înţeleagă că o serie de procese se pot face mai repede prin intermediul fizicii cuantice.”
Start-up-ul Quarks Interactive se află în prezent în plin proces de dezvoltare a primului său joc video educaţional, numit Quantum Odyssey, lansarea urmând să aibă loc în decurs de un an în mai multe ţări din lume, piaţa fiind estimată per total la circa 2,7 milioane de utilizatori.

În prezent, jocul dezvoltat de Quarks Interactive se află în faza de prototip, Quantum Odyssey având acum conţinut pentru o oră de joc. „Noi am terminat acum toată partea din spate ce ţine de fizică şi matematică. Este primul produs de pe piaţă care vizualizează orice element de fizică cuantică şi care poate fi folosit pentru a face computaţie. Acum suntem în etapa în care recrutăm scriitori de renume şi oamenii care fac literatură pentru a crea universul de joc. Mai avem circa un an de producţie în care vom stabiliza universul de joc şi vom avea lansarea versiunii alfa - povestea va fi finală şi jocul se va putea juca complet”, a menţionat Laurenţiu Niţă.

El a înfiinţat start-up-ul alături de colegi de-ai săi cercetători în fizică, literatură, etică şi educaţie, din echipă făcând parte alţi doi români - Răzvan Suciu şi Andrei Tăbăcaru – şi trei britanici – dr. Joschka Roffe, dr. Benjamin Beswick şi dr. Jack Edmunds-Coopey. Aceştia lucrează la universitatea Durham din Marea Britanie şi au inventat o metodă revoluţionară de a înţelege în mod vizual calculul cuantic. Mai exact, metoda propusă de Quarks Interactive dă posibilitatea oricărui utilizator să exploreze construcţia naturii, putând observa felul în care calculul cuantic poate schimba lumea.

Totodată, rezolvarea puzzle-urilor complicate se poate transforma în descoperirea unor algoritmi şi publicarea lor în reviste de specialitate. „Universul jocului în sine este o aventură spaţială de înalt calibru, plină de decizii care angajează jucătorul şi îl implică într-o poveste captivantă care va arăta ce tehnologii devin posibile prin folosirea fenomenelor cuantice.”

În prezent, jocul Quantum Odyssey este testat într-o serie de şcoli din Marea Britanie, start-up-ul colaborând cu guvernul britanic şi având şi suportul Universităţii din Durham. „Am câştigat un grant în Marea Britanie pentru a testa produsul cu copii din şcoli. Am observat că copiii cu vârsta de 12 ani, indiferent de profil - limbi străine, istorie etc. rezolvau puzzle-uri grele de fizică cuantică. Chiar într-un timp record faţă de profesorii lor care le predau fizica”, a punctat el.

Quarks Interactive a câştigat până acum o serie de premii şi a primit şi fonduri nerambursabile în valoare totală de 102.400 euro, iar recent a obţinut o finanţare de 40.000 euro de la patru investitori de tip angel - Ciprian Man (partener în cadrul Growceanu) şi trei membri TechAngels. De asemenea, start-up-ul a reuşit să strângă de curând şi 75.000 euro prin intermediul platformei de equity crowdfunding Seedblink.com. Pentru atragerea sumei totale de 115.000 de euro, Quarks Interactive a cedat 23% din capital, din care porţiunea destinată equity crowdfunding a fost de 15%.

Banii obţinuţi recent prin finanţări vor fi utilizaţi de fondatorii start-up-ului pentru pentru îmbunătăţirea calităţii grafice generale a jocului video şi pentru crearea unei variante mobile. Primul joc dezvoltat de Quarks Interactive, Quantum Odyssey, va fi disponibil în principal pentru PC, dar şi pentru consolele de jocuri, însă echipa analizează de asemenea şi dezvoltarea unei versiuni mai reduse pentru echipamente mobile. „Vrem ca jocul să fie premium pe PC, să îl cumperi doar o dată pentru sistemele de operare Windows, Mac şi Linux.

Ne gândim să facem jocul disponibil şi pe mobil, însă acest lucru depinde şi de publisher. Versiunea de mobil ar fi însă o versiune secţionată fiindcă jocul necesită foarte multă putere de calcul”, a spus Laurenţiu Niţă.Jocul dezvoltat de Quarks va avea un preţ accesibil, acesta fiind creat special astfel încât orice persoană să poată înţelege fizica cuantică. „Vrem să oferim jocul la un preţ accesibil - circa 9 dolari, preţul exact urmând cel mai probabil să fie diferit în funcţie de piaţă. Deja ne gândim la localizări şi să începem să îl traducem în mai multe limbi”, a subliniat el. Start-up-ul are în plan să lanseze jocul inclusiv pe piaţa din Asia, unde jocurile video educaţionale sunt tot mai populare.

„Avem deja discuţii cu publisheri pentru punerea jocului pe piaţă. Vom intra inclusiv pe piaţa Asia fiindcă vrem ca jocul să ajungă în Coreea de Sud şi în Japonia. Probabil va intra şi pe piaţa din China. Avem contacte în China şi jocul se testează deja în şcoli. China susţine foarte mult acum jocurile educaţionale, iar China este una din ţările care investesc în computaţia cuantică.”


Proiect: Quarks Interactive
Ce face? Dezvoltă jocuri video pentru înţelegerea fizicii cuantice
Finanţare totală primită: peste 200.000 euro
Invitat: Laurenţiu Niţă, fondator al Quarks Interactive 


Proiect: Credia
Ce face? Platformă digitală de brokeraj de credite de consum
Invitat: Andrei Benghea Mălăieş, fondator şi CEO al Credia


Proiect: Soleadify
Ce face? Motor de căutare pentru leaduri de vânzări
Evaluare proiect: câteva milioane de euro
Ţintă de venituri: între 700.000 euro şi un milion de euro
Invitat: Florin Tufan, CEO şi cofondator al Soleadify


Proiect: Pharma Points
Ce face? Un „Waze“ care îndrumă pacienţii spre farmaciile unde sunt pe stoc medicamentele căutate
Investiţie iniţială: circa 10.000 euro
Ţinte 2020: 1 milion de utilizatori şi 3.000 de farmacii
Invitat: Doru Mircea, cofondator al Pharma Points


Proiect: Postis
Ce face? Platformă pentru optimizarea livrărilor
Finanţare totală atrasă: peste 2,1 milioane euro
Evaluare proiect: 10 milioane euro
Invitat: Mircea Stan, cofondator şi CEO al Postis


Proiect: Thoughtin
Ce face? Soluţie software B2B pentru videoconferinţe
Ţintă de venituri 2020: 100.000 euro
Invitat: Cosmin Filipas, CEO al Thoughtin


Proiect: Bookingham
Ce face? Platformă software pentru rezervări la restaurante şi programări pentru diferite servicii
Investiţie iniţială: 15.000-20.000 euro
Evaluare proiect: 500.000-600.000 euro
Invitat: Raul Sideriaş, cofondator al Bookingham


Proiect: Frisbo
Ce face? Platformă pentru servicii logistice dedicate comercianţilor online
Finanţare totală atrasă: aproape 2 milioane euro
Evaluare proiect: circa 6 milioane euro
Ţintă de venituri 2020: peste 1 milion euro
Invitat: Bogdan Colceriu, fondator Frisbo


Proiect: Digital Restaurant
Ce face? Soluţie software pentru digitalizarea proceselor din restaurante şi cafenele
Invitat: Robert Stănciulescu, antreprenor şi fondator al Digital Restaurant


Proiect: easySales.ro
Ce face? Platformă pentru automatizarea vânzărilor online pe mai multe canale
Finanţare totală atrasă: 180.000 euro
Necesar de finanţare: 200.000-300.000 euro
Invitat: Ciprian Cazacu, cofondator al easySales.ro


ZF IT Generation, emisiune lansată de ZF împreună cu Banca Transilvania şi casa de avocatură Stratulat & Albulescu, are ca ţintă descoperirea start-up-urilor hi-tech cu idei de produse sau servicii care vor duce la dezvoltarea unei noi generaţii de milionari din IT ai României. În cadrul emisiunii sunt invitaţi şi antreprenori sau investitori care îşi povestesc experienţa în business şi dau sfaturi start-up-urilor.Urmăreşte de luni până vineri emisiunea pe www.zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar de la ora 19,00 sau accesează platforma www.zf.ro/zf-it-generation

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.