China se luptă cu cea mai lungă perioadă de deflaţie de după era Mao din anii '60. Economiştii cer guvernului de la Beijing să acţioneze în forţă pentru a opri scăderile de preţuri

Autor: Ştefan Stan Postat la 16 ianuarie 2025 26 afişări

China se luptă cu cea mai lungă perioadă de deflaţie de după era Mao din anii '60. Economiştii cer guvernului de la Beijing să acţioneze în forţă pentru a opri scăderile de preţuri

China nu a reuşit să rupă ciclul deflaţionist şi este acum pe cale să înregistreze cea mai lungă perioadă de scăderi ale preţurilor la nivel economic din anii 1960, spun analiştii, evidenţiind o vulnerabilitate cheie care probabil a fost mascată de o creştere economică la sfârşitul anului trecut, potrivit Bloomberg. 

Deflaţia a persistat pentru al doilea an consecutiv în 2024, conform datelor oficiale care urmează să fie publicate vineri, potrivit majorităţii economiştilor. Unele dintre cele mai mari bănci de pe Wall Street, inclusiv JPMorgan Chase & Co. şi Citigroup Inc., prevăd că aceasta va continua până în 2025 — marcând o perioadă fără precedent de la sfârşitul campaniei Marele Salt Înainte al lui Mao Zedong, care a aruncat China în recesiune şi a cauzat o foamete ce a ucis zeci de milioane de oameni.

Deşi creşterea economică se estimează că a accelerat într-un ritm mai rapid în termeni reali în ultimul trimestru, deflatorul PIB — cea mai amplă măsură a schimbărilor de preţuri într-o economie — va ajunge la minus 0,2% în 2025, conform prognozei mediane a 15 analişti chestionaţi de Bloomberg. Aceasta se compară cu o medie de 3,4% în deceniul de dinaintea pandemiei.

„Stimulente, stimulente, stimulente, în special pe partea fiscală, sunt extrem de necesare în China”, a declarat Frederic Neumann, economist-şef pentru Asia la HSBC Holdings Plc din Hong Kong.

„Am văzut în alte economii că este nevoie de o mare intervenţie politică pentru a ieşi permanent din dezinflaţie. Şi aceasta este ceva ce credem că se va întâmpla treptat în China, dar într-adevăr foarte treptat.”

Un război comercial iminent cu SUA ar putea agrava situaţia Chinei dacă exportatorii vor fi nevoiţi să găsească cumpărători interni în faţa obstacolelor externe. Datele de vineri, care vor oferi şi o imagine de ansamblu a pieţei imobiliare aflate în dificultate şi a sectorului de retail, vin cu doar câteva zile înainte ca Donald Trump să revină la Casa Albă, ameninţând cu tarife de până la 60%, care ar putea decima comerţul cu a doua economie a lumii.

China nu reuşeşte să iasă din stagnarea deflaţionistă în mare parte din cauza unei crize imobiliare care a şters o valoare estimată de 18 trilioane de dolari din averea gospodăriilor, determinând oamenii să economisească mai degrabă decât să cheltuiască. Chiar şi aşa, exporturile în creştere şi o îmbunătăţire a vânzărilor de locuinţe şi a cheltuielilor de retail au oferit probabil suficient impuls pentru a ajuta la atingerea obiectivului de creştere de aproximativ 5% stabilit de Beijing anul trecut.

Economiştii chestionaţi de Bloomberg estimează că creşterea reală a PIB-ului Chinei a atins 4,9% pentru întregul an 2024, după ce sentimentul s-a schimbat în ultimele luni datorită unor stimulente suplimentare din partea guvernului.

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
china,
crestere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.