Cine este în spatele aparatelor DrugTest 5000 care dau frisoane şoferilor români. „Dispozitivul are o acurateţe de peste 95%, putând detecta simultan opt tipuri diferite de substanţe”

Autor: Valeriu Dănilă Postat la 24 august 2024 51 afişări

Cine este în spatele aparatelor DrugTest 5000 care dau frisoane şoferilor români. „Dispozitivul are o acurateţe de peste 95%, putând detecta simultan opt tipuri diferite de substanţe”

Drogurile au început să facă ravagii în România, în timp ce numărul de teste efectuate de Poliţia Rutieră a crescut exponenţial. Ultimul caz este cel al cântăreţei Dana Marijuana, care după un simplu control în trafic a fost depistată pozitiv pentru consumul de substanţe interzise. Ulterior, aceasta a fost arestată preventiv, poliţiştii găsind droguri în locuinţa artistei.

Aparatele folosite de Poliţia Rutieră, DrugTest 5000, sunt produse de compania germană Drager, înfiinţată în anul 1889. Conform companiei, dispozitivul are o acureteţe de peste 95%, putând detecta simultan opt tipuri diferite de substanţe. DrugTest 5000 a fost lansat pe piaţă în urmă cu mai bine de 30 de ani.

Un raport realizat de Institutul Naţional de Criminalistică şi Criminologie din Belgia a relevat că „folosind casetă de testare, DrugTest 5000 testkit demonstrează o sensibilitate de peste 95%”.

„Rezultatele fals negative sunt rare, fapt important care exclude riscul ca un conducător auto să-şi continue drumul sub influenţa substanţelor psihoactive şi să pună în pericol viaţa altor participanţi la trafic sau pietoni. Rezultatele fals pozitive pot fi generate de unele interferenţe cu substantele active din anumite medicamente”, arată compania într-un comunicat de presă.

În anul 2023 Poliţia a efectuat 3.009 teste pentru a depista şoferii care se aflau sub influenţa substanţelor interzise la volan. Dintre acestea, doar 1.898 au confirmate de analizele de sânge, rezultând o rată de fals pozitiv de 38%. Autorităţile au în dotare mai multe tipuri de dispozitive, produse de diferite companii, inclusiv unele din China.

Drager a înregistrat anul trecut un venit net de 3,37 de miliarde de euro şi un profit de 112 milioane de euro. Compania germană este renumită la nivel internaţional pentru tehnologiile sale în domeniul medical, precum ventilatoarele folosite în spitale, măşti de protecţie, dar şi echipamentele pentru anestezie.

În acest timp, şoferii sunt îngroziţi de ideea că ar putea fi testaţi pentru consumul de droguri la volan cu testele Drager.

Eugen Hriscu, medic psihiatru specializat în adicţii, a declarat într-un interviu pentru Euronews că testele fals pozitive sunt cauzate de calibrarea aparatului, Poliţia setând limite foarte mici. „Dacă pragul este foarte jos, atunci aparatul devine extrem de sensibil şi va da foarte multe rezultate pozitive”, a explicat acesta.

Testele DrugTest 5000 sunt folosite în multe ţări din Uniunea Europeană, Marea Britanie, dar şi în Statele Unite ale Americii.

„Germania, Franţa, Belgia, Spania, Regatul Unit, Ţările de Jos, Austria, Suedia, SUA, Bulgaria, Polonia, Australia şi Noua Zeelandă, sunt doar câteva dintre numeroasele ţări, în afară de România, care folosesc dispozitivele Dräger DrugTest5000 de depistare a drogurilor”, trasmite Drager.

Cum funcţionează testul.

„Dräger DrugTest5000 implică colectarea unei probe de salivă cu un kit de recoltare. Proba este apoi analizată în cadrul dispozitivului, oferind rezultate de identificare calitativa în doar câteva minute. Rezultatele sunt afişate ca pozitive, negative sau invalide, iar utilizarea corectă este esenţială pentru acurateţe. Intervalul de timp în care substantele active din anumite medicamente pot fi detectate într-un lichid oral depinde de diverşi factori precum cantitatea, metoda şi frecvenţa de administrare, cât şi metabolismul unei persoane”, declară compania germană.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
drugtest,
drager

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.