Cine sunt oamenii care profită de pandemia de coronavirus pentru prelua controlul asupra ţărilor lor. Unul dintre cei mai periculoşi se află chiar la graniţa cu România

Autor: Andra Stroe Postat la 06 aprilie 2020 27214 afişări

Cine sunt oamenii care profită de pandemia de coronavirus pentru prelua controlul asupra ţărilor lor. Unul dintre cei mai periculoşi se află chiar la graniţa cu România

Pe măsură ce Covid-19 blochează economii din toată lumea, unii lideri mondiali au descoperit că pot profita de ocazie pentru a-şi consolida puterea. În Ungaria a fost aprobat luni un proiect de lege care a înmânat premierului Viktor Orban puterea de a guverna prin decret, pe termen nelimitat.

Astfel, i dă acestuia autoritatea să pedepsească jurnaliştii dacă guvernul consideră că raportarea nu este exactă şi permite guvernului să pedepsească aspru şi cetăţenii pentru încălcarea regulilor impuse. De asemenea, proiectul împiedică organizarea alegerilor sau a referendumurilor în perioada în care măsurile sunt în vigoare, scriu cei de la CNN. 

Această mişcare a condus la o serie de apeluri către Uniunea Europeană, fostul prim-ministru al Italiei, Matteo Renzi, sugerând ca blocul să scoată Ungaria dacă măsurile nu vor fi revocate - ceva ce este însă mult mai uşor de spus, sau mai bine zis de propus, decât de făcut. Mişcarea lui Orban este poate cea mai flagrantă preluare a puterii care va avea loc în timpul acestei pandemii. Cu toate acestea, alţi lideri puternici au descoperit posibilitatea de a acapara o mai mare autoritate.

În Filipine, preşedintele Rodrigo Duterte - un bărbat care îşi arestează criticii şi care s-a lăudat că a ucis personal nişte suspecţi de crimă în timp ce era primar al oraşului Davao – a profitat preluând puterea atribuită în situaţiile de urgenţă, care îi oferă un control mai mare asupra serviciilor publice.

La începutul acestei luni, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu s-a confruntat cu critici după ce guvernul său a aprobat urmărirea electronică a pacienţilor, folosind o tehnologie care anterior fusese folosită doar în lupta împotriva terorismului. Netanyahu, desigur, nu este singurul lider care foloseşte tehnologia pentru a-şi urmări cetăţenii în timpul crizei. În Rusia, autorităţile folosesc tehnologia de recunoaştere facială pentru a prinde persoanele care încalcă carantina şi autoizolarea.

Din Coreea de Sud până în Europa de Vest, guvernele democratice folosesc instrumente digitale pentru a urmări unde se află pacienţii cu coronavirus şi pentru a monitoriza dacă cetăţenii respectă măsurile de distanţare socială. În timp ce astfel de mişcări stârnesc în mod natural temeri legate de faptul că liderii şi-ar putea depăşi puterea politică, acestea ridică întrebări şi în legătură cu ce se întâmplă atunci când această pandemie se va termina.

Preocuparea este că, pe măsură ce lumea se adaptează la noul mod de viaţă, cetăţenii devin mai „amorţiţi” în legătură cu anumite măsuri socotite anterior ca fiind extreme.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
putere,
guvern,
cetateni

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.