City-ul, celebrul centru financiar al Londrei, îşi recâştigă titlul de principal hub de tranzacţionare al Europei. Amsterdamul este depăşit pentru prima dată de la începutul anului
După ce a depăşit Amsterdamul în luna iunie, capitala britanică a redevenit pentru prima dată anul acesta cel mai mare hub de tranzacţionare al Europei, în contextul în care Brexit-ul a împins către continent o bună parte din volumele Londrei, potrivit Bloomberg.
În iunie, au fost tranzacţionate – în medie – 8,92 miliarde de euro în mai multe centre din Londra, faţă de 8,8 miliarde de euro pentru spaţiile de tranzacţionare olandeze, conform datelor agregate de operatorul bursier Cboe Europe.
Prin comparaţie, capitala Ţărilor de Jos a raportat o medie de 9,4 miliarde de euro în fiecare zi a lunii mai, în timp ce Londra s-a situat în jurul sumei de 8,7 miliarde de euro. Parisul, al treilea cel mai mare hub de tranzacţionare din Europa, a raportat un declin de la 6,1 miliarde de euro în mai la 5,8 miliarde în iunie.
În timp ce rezultatele Londrei reprezintă un stimulent binevenit pentru finanţele Marii Britanii, care au simţit din plin şocul economic provocat de Brexit, avantajul faţă de Amsterdam reprezintă doar o fracţiune din diferenţa înregistrată înainte de sfârşitul perioadei de tranziţie. În decembrie, volumele de tranzacţionare ale capitalei Regatului Unit ajungeau la 14,3 miliarde de euro, iar Amsterdamul atingea 2,2 miliarde de euro.
Marea Britanie şi-a pierdut dreptul de acces la piaţa unică a Uniunii Europene pe 31 decembrie, iar blocul comunitar nu le-a permis investitorilor dinăuntrul graniţelor să tranzacţioneze acţiuni ale unor companii precum Airbus şi BNP Paribas din Regatul Unit. UE ar putea redeschide accesul în condiţiile în care va recunoaşte că pieţele britanice sunt echivalente cu propriile sale pieţe.
Diferenţele dintre Londra şi Amsterdam nu vor genera un impact major asupra brokerilor şi platformelor de trading. Cei mai mari jucători ai regiunii, inclusiv London Stock Exchange Group şi Cboe, operează locaţii atât în Londra cât şi în UE, aşa că obţin profituri indiferent de zonă.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro