Comoara nepreţuită a României din harta Greenpeace. Cum ne bătem joc de ea
Dupa un an de munca, organizatia Greenpeace a lansat harta padurilor virgine din Romania, dar si un studiu cu privire la situatia acestora, concluziile fiind revoltatoare.
Au fost identificate aproximativ 300.000 de hectare de astfel de vegetatii, in care traiesc 13.000 de specii si cea mai mare populatie de ursi din Europa. Potrivit Greenpeace insa, aceste zone ce ar trebui sa se bucure de o protejare aparte, sunt in continua degradare fie din cauza iresponsabilitatii, fie din cauza necunoasterii importantei pe care o au.
„Carpatii romanesti sunt acoperiti de cele mai vaste paduri virgine din zona temperata a Uniunii Europene. Aceste paduri sunt parte din istoria si identitatea noastra culturala. Ele sunt ramasite ale codrilor nesfarsiti care acopereau candva peste 80% din teritoriul actualei Romanii. In aceste paduri, traiesc aproximativ 13.000 de specii, inclusiv cea mai mare populatie de ursi din Europa, specii rare si endemice si carnivore mari, precum lupul si rasul.
Aici, toate vietuitoarele, inclusiv arborii, traiesc intr-un echilibru care este rezultatul a mii de ani de evolutie. Ne asteptam ca acest exercitiu sa fie considerat de catre Ministerul Apelor si Padurilor o invitatie la actiuni rapide si concrete pentru salvarea padurilor virgine din Romania. Primul pas in protejarea acestor ecosisteme extraordinare este realizarea unei evaluari preliminare care sa ofere o estimare a suprafetei totale potentiale si sa restranga aria de parcurs in teren pentru documentare. Exact asta ofera Harta padurilor virgine potentiale realizate de Greenpeace Romania, impreuna cu Universitatea Eberswalde si Universitatea Al. I. Cuza din Iasi”, sustine organizatia Greenpeace, citata de reper24.ro.
Realizarea Hartii padurilor virgine potentiale a insemnat evaluarea a aproape sase milioane de hectare. Specialistii au dezvoltat o metodologie de analiza a datelor satelitare pe care au adaptat-o si calibrat-o, tinand cont de experienta acestora de teren in identificarea padurilor virgine.
In acest top, Banatul se regaseste cu 40.000 de hectare de padure virgina, toate in Caras-Severin.
Pe prima pozitie a clasamentului se afla Brasov (49.601 hectare), Caras Severin (39.513 hectare) si Arges (38.918 hectare), cea mai mare densitate de paduri virgine potentiale aflandu-se in situl Natura 2000 Fagaras.
Din pacate, organizatiile ecologiste au atras in mai multe randuri semnale de alarma cu privire la jaful din aceste paduri, unde copaci seculari cad sub drujbele muncitorilor forestieri, dar masurile luate n-au reusit sa opreasca dezastrul.
Harta a fost realizata de catre Greenpeace Romania, impreuna cu Universitatea Eberswalde din Germania si Universitatea Al. I. Cuza din Iasi, şi este prima asemenea evaluare realizata dupa inventarul partial din 2005 (Proiectul Pin-Matra).
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro