Companiile din telecom: „Aceste modificări vor genera un impact negativ major asupra operatorilor de telecomunicaţii”
Modificările propuse recent de Guvern introduc şi majorează taxe la un nivel pe care companiile din domeniul îl descriu drept excesiv şi blocant pentru dezvoltarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, potrivit unei declaraţii de presă trimise de reprezentanţi ai companiilor Orange, Vodafone, Telekom, reunite în Asociaţia Operatorilor Mobili din România (AOMR) – şi a companiilor RCS&RDs şi UPC România, precum şi a celor peste 65 de firme reunite în cadrul Asociaţiei pentru Comunicaţii Electronice din România (ACER).
Reprezentanţii acestor companii spun că măsurile contravin cadrului legislativ european şi naţional, iar aceste taxe ar trebui să acopere doar valoarea costurilor administrative suportate de către Autoritatea de reglementare, respectiv valoarea drepturilor de utilizare a resurselor care se alocă. Adoptate în această formă, propunerile s-ar transforma într-o povară pentru întreaga industrie de telecomunicaţii din România şi pentru toţi utilizatorii de internet fix şi mobil, telefonie fixă şi mobilă şi servicii de televiziune.
Noile măsuri ar urma să se aplice în mai puţin de 2 săptămâni, fără o consultare prealabilă şi fără o analiză de impact la nivelul consumatorilor, operatorilor şi al pieţei, în ansamblu.
În plus, acest proiect de ordonanţă de urgenţă ignoră multitudinea de alte taxe şi contribuţii pe care industria le datorează bugetului de stat. Dacă vor fi aplicate în forma propusă, aceste modificări vor genera un impact negativ major asupra activităţii operatorilor de telecomunicaţii.
Reprezentanţii companiilor subliniază că, deoarece comunicaţiile electronice reprezintă un domeniu de bază al economiei, cu o contribuţie importantă la activitatea celorlalte industrii, considerăm că efectul real al masurilor luate va fi amplificat în cascadă, pe termen scurt, mediu şi lung.
În repetate ocazii, industria a susţinut şi a pledat pentru nevoia de predictibilitate şi continuitate la nivelul politicii fiscale. Sectorul telecom are nevoie de un context stabil şi predictibil pentru a putea continua să investească, să ofere servicii de calitate superioară la preţuri accesibile, să genereze locuri de muncă, să contribuie, prin taxele achitate ca angajator sau ca agent economic, la dezvoltarea economiei. Investiţiile în telecomunicaţii, încurajate de un cadru favorabil, au propulsat acest sector printre primii 5 contributori la PIB, dar în contextul configurat de aceste propuneri, investiţiile şi dezvoltarea 5G sunt puse sub semnul întrebării.
În consecinţă, reprezentanţii companiilor de profil solicită eliminarea din cuprinsul proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a prevederilor referitoare la sectorul telecomunicaţiilor.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro