Contrabanda cu ţigări, din nou în creştere: peste trei puncte procentuale în plus în numai două luni

Autor: Ioana Mihai Postat la 19 decembrie 2011 23 afişări

Conform ultimelor date ale Companiei Novel, piaţa neagră a ţigaretelor înregistrează o tendinţă ascendantă, situându-se, în noiembrie, la 15%, comparativ cu 11,8% în septembrie. Este, practic, o revenire la nivelul din iulie 2011, in contextul unui trend continuu descrescător înregistrat în 2010 şi în prima parte a anului în curs.

În ianuarie 2010, contrabanda a atins un maxim istoric de 36,2%, consecinţă a creşterilor masive ale accizei la ţigarete. Ulterior, comerţul ilegal cu ţigarete a început să scadă: în martie 2011 se situa la sub 15%, iar în mai la 11,8%. Diminuarea comerţului ilicit cu ţigarete în 2011 faţă de 2010 s-a datorat eforturilor concertate ale autorităţilor, schimbărilor legislative, precum şi colaborării strânse dintre instituţiile statului şi industria tutunului.

"Este vorba, totuşi, despre o creştere de peste 3 puncte procentuale, în două luni. Aceasta ar putea fi cauzată de sezonalitate, de aşteptările legate de sfârşitul de an, precum şi de îngrijorarea populaţiei referitoare la adâncirea crizei economice, coroborată cu sporirea cheltuielilor în perioada de iarnă. Ar mai trebui adăugat că, în timp ce inventivitatea contrabandiştilor e inepuizabila - acum se transportă ţigaretele ilegal şi cu deltaplanul sau pe sub apă - bugetele alocate de instituţiile competente ale statului pentru combaterea contrabandei, precum şi numărul lucrătorilor vamali şi ai Poliţiei de Frontieră s-au redus substanţial. Aş mai adăuga că eforturile şi implicarea autorităţilor din statele vecine în combaterea comerţului ilicit sunt, de asemenea, vizibile: ponderea contrabandei cu ţigarete cu timbru moldovenesc s-a menţinut, în timp ce ponderea contrabandei cu ţigarete provenite din Ucraina a crescut semnificativ. De asemenea, se observă un reviriment îngrijorător al contrafacerilor. A apărut şi o nouă tendinţă semnalată de autorităţi: din ce în ce mai multe ţigarete ieftine pătrund în spaţiul comunitar, inclusiv în România, prin Grecia", a declarat Gilda Lazăr, director corporate affairs & communications, JTI Romania.

"Sperăm să nu fie vorba despre o intrare pe un trend ascendent, ci despre o majorare temporară, determinată de factori conjuncturali. Pentru că piaţa neagră să scadă din nou este nevoie ca autorităţile să continue eforturile de combatere a comerţului ilicit, care au dat rezultate până acum. Totodată, calendarul de creştere a accizelor, care reprezintă un element de coerenţă şi normalitate pentru industria tutunului, este necesar să fie menţinut şi pe viitor în formă actuală, indiferent de contextul economic. Reamintesc că nivelul record al contrabandei, de peste 36%, a fost cauzat de creşteri masive şi neplanificate ale accizei. O politică fiscală predictibilă determineă creşterea vânzărilor legale, ceea ce înseamnă şi taxe mai mari plătite la bugetul de stat. Subliniem că un singur punct procentual recuperat de piaţa legală din contrabandă reprezintă încasări suplimentare la bugetul de stat de peste 30 milioane de euro", a precizat Adrian Popa, director CORA, BAT Romania.

"Uşoară creştere a pieţei negre din luna noiembrie, ca şi cea din luna iulie, arată clar că eforturile conjugate pentru combaterea comertului ilicit nu trebuie abandonate, ci intensificate. Pentru revenirea la un trend descendent, este nevoie, în continuare, de îmbunătăţirea cadrului legislativ unitar care să reglementeze contrabandă şi evaziunea fiscală deopotrivă. Este extrem de important ca instituţiile statului să lucreze împreună şi totodată să fie adoptat Planul Strategic Naţional de combatere a comerţului ilicit cu ţigarete pe perioada 2010- 2012, elaborat anul trecut. În acelaşi timp, companiile din industria tutunului prezente în România îşi reiterează disponibilitatea de a colabora cu autorităţile competente în combaterea contrabandei, punând la dispoziţia acestora experienţa dobândită pe alte pieţe. Suntem deschişi dialogului, în vederea identificării celor mai eficiente soluţii pentru limitarea contrabandei cu ţigarete", a adaugat Andrei Vasilescu, director corporate affairs, Philip Morris Romania.

Industria tutunului este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat. În 2010, cele trei companii au contribuit la bugetul general consolidat cu circa 2,5 miliarde de euro, reprezentând accize, TVA şi alte taxe şi impozite.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tigari,
contrabanda,
procente,
crestere,
nivel
/actualitate/contrabanda-cu-tigari-din-nou-in-crestere-peste-trei-puncte-procentuale-in-plus-in-numai-doua-luni-9074217
9074217
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.