Controalele de la Holzindustrie Schweighofer, extinse şi la firme care furnizează lemn sau produc PAL

Autor: Tibi Bujdei Postat la 08 mai 2015 839 afişări

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat, vineri, la Suceava, că verificările la fabricile companiei austriece Holzindustrie Schweighofer vor fi extinse şi la societăţi care furnizează masă lemnoasă, produc PAL şi MDF, dar şi la producători şi utilizatori de formaldehidă.

”Vom verifica societatea austriacă, dar şi societăţile care furnizează masă lemnoasă. (...) Să vedem cum a circulat masa lemnoasă către Holzindustrie Schweighofer. Nu va exista clemenţă pentru cei care încalcă legea”, a afirmat, într-o conferinţă de presă, ministrul Graţiela Gavrilescu.

Ea a menţionat că, dacă se vor constata ilegalităţi, vor fi anunţate Parchetul General şi toate instituţiile abilitate.

”În acelaşi timp am demarat şi un control amplu prin comisarii Gărzii de Mediu la toate societăţile care produc PAL şi MDF, precum şi la societăţile care produc şi utilizează formaldehidă”, a spus Gavrilescu.

Ministrul a mai spus că primele rezultate în urma verificărilor privind provenienţa lemnului folosit ar urma să fie făcute publice luni, iar la sfârşitul săptămânii viitoare se aşteaptă şi rezultatele la celelalte controale.

Ministrul Graţiela Gavrilescu declara, joi, la Galaţi, că Direcţia Generală de Control a Ministerului Mediului a declanşat, din ordinul său personal, un control amplu la compania Holzindustrie Schweighofer prin care se urmăreşte legalitatea achiziţionării de către această societate de material lemnos tăiat din păduri, iar Garda de Mediu, pe de altă parte, a început să facă săptămâna aceasta un control al calităţii aerului la o fabrică de la Rădăuţi, care produce PAL folosind formaldehidă.

În acest context, Gavrilescu a afirmat că a luat act de acţiunile de protest programate pentru sfârşitul acestei săptămâni faţă de tăierile ilegale de arbori şi a spus că şi-ar dori ca toţi românii să se opună acestui fenomen.

Ulterior, reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer au declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că autorităţile competente verifică în mod regulat fabricile unităţii.

“Autorităţile competente verifică fabricile noastre în mod regulat. Apreciem în mod special iniţiativa autorităţilor de a face supra-controale în acest moment”, preciza compania.

Firma austriacă îşi exprima speranţa că rezultatele controalelor vor combate “acuzele nedrepte” făcute de mai multe organizaţii neguvernamentale la adresa companiei.

“Aşteptăm rezultate care să combată acuzaţiile nedrepte făcute la adresa Holzindustrie Schweighofer iniţiate de o serie de ONG-uri”, mai arăta sursa citată.

Totodată, compania susţinea că fabricile sale ”funcţionează la cele mai înalte standarde tehnice şi au sarcina să respecte toate obligaţiile legale”.

”Fabricile Holzindustrie Schweighofer nu prelucrează lemn care nu este însoţit de documentele care atestă provenienţa legală şi după caz, originea”, subliniau reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer.

Senatorul PSD de Suceava Neculai Bereanu, membru al Comisiei de mediu, a solicitat, în 30 aprilie, ministrului Mediului să dispună un control de fond la Holzindustrie Schweighofer şi să stabilească dacă există masă lemnoasă provenită din tăieri ilegale, susţinând că are sesizări în acest sens de la oameni.

"Am suspiciuni rezonabile că la această firmă s-au achiziţionat cantităţi de lemn provenit din tăieri ilegale. Am văzut atât filmările făcute de o organizaţie de protecţia mediului din care reiese că o astfel de practică e acceptată la Holzindustrie Schweighofer, dar am şi sesizări pe această temă de la oameni din zona de munte a judeţului Suceava", spunea Bereanu.

El susţinea că ar trebui ca, în acest caz, Corpul de Control al Ministerului Mediului să evalueze toată masa lemnoasă aflată în depozitele Holzindustrie Schweighofer.

Senatorul PSD amintea şi că Senatul a respins, la începutul acelei săptămâni, solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a Codului Silvic, care prevede, între altele, eliminarea posibilităţii ca o firmă sau un grup de firme să deţină monopolul exploatării şi procesării masei lemnoase din România.

Organizaţia de mediu Environmental Investigation Agency (EIA) susţinea, într-un comunicat de presă, că a dat publicităţii filmări care prezintă conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer România acceptând cu bună ştiinţă şi recompensând lemnul tăiat ilegal printr-un sistem de bonificaţie.

În replică, într-un comunicat postat pe site-ul companiei, Holzindustrie Schweighofer anunţa că va iniţia o anchetă internă pentru a verifica procesul de achiziţionare a lemnului şi susţine că îndeplineşte toate cerinţele legale impuse de statul român.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MINISTERUL MEDIULUI,
CONTROALE,
/actualitate/controalele-de-la-holzindustrie-schweighofer-extinse-si-la-firme-care-furnizeaza-lemn-sau-produc-pal-14232145
14232145
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.