CSM este de acord cu întâlnirea informală propusă de Senat, dar cere comunicat de presă la final
Consiliul Superior al Magistraturii a răspuns, luni, invitaţiei Senatului de a participa la întâlnirea informală, arătând că, ţinând cont de interesul mediatic al acestui demers, s-ar impune elaborarea unui comunicat de presă comun, la final şi o agendă a subiectelor din cadrul dezbaterii.
Răspunsul a venit în urma invitaţiei transmise, săptămâna trecută, de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, Consiliului Superior al Magistraturii, la o ”întâlnire informală, care să se desfăşoare sub forma unei dezbateri”.
Tăriceanu a propus, cu acest prilej, ca presa să fie prezentă doar la deschiderea discuţiilor şi să nu se dea nicio rezoluţie sau un comunicat de presă, la finalul întâlnirii.
Călin Popescu Tăriceanu menţiona în scrisoarea adresată CSM că propune ca reprezentanţii mass-media să fie prezenţi doar la deschiderea întâlnirii, inclusiv la discursurile de deschidere ale preşedinţilor CSM şi al Senatului.
”Propunem ca întâlnirea noastră să nu se încheie printr-o rezoluţie sau comunicat de presă, ceea ce nu exclude libertatea fiecărui participant de a se exprima, ulterior, în faţa reprezentanţilor mass-media”, mai afirma preşedintele Senatului.
”În cazul în care veţi accepta invitaţia noastră, urmează ca data şi ora întâlnirii să fie stabile ulterior”, mai arată Călin Popescu Tăriceanu, care propune ca în luările de cuvânt să fie exprimate opinii şi să fie adresate întrebări.
În răspunsul preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Bordea Tudose, se precizează că instituţia este de acord cu formatul propus de preşedintele Senatului, dar că, ”pentru a da eficienţă activităţii, din perspectivă instituţională, opinează asupra necesităţii configurării unei agende de discuţii, cu valorificarea propunerilor ambelor instituţii”.
”Anticipând interesul mediatic faţă de activitatea propusă, opinăm, totuşi, în sensul redactării unui comunicat de presă comun, la finalul întâlnirii, care să încadreze ferm limitele şi natura eventualelor declaraţii ulterioare ale participanţilor”, se mai precizează în răspunsul Consiliului Superior al Magistraturii, transmis, luni, Biroului Permanent al Senatului.
Cele două instituţii urmează să stabilească data şi ora la care va avea loc dezbaterea informală, potrivit vicepreşedintelui Senatului Cristian Dumitrescu.
Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, la începutul lunii aprilie, că propune organizarea cât mai curând posibil, la Palatul Parlamentului, a unei întâlniri informale între conducerea Senatului şi membrii CSM, pe tema relaţiei bilaterale şi a exercitării atribuţiilor celor două instituţii.
El a transmis, prin intermediul unei declaraţii de presă, că în ultimul timp, ”şi-au făcut simţită prezenţa în spaţiul public şi în relaţia bilaterală o serie de diferenţe de abordări şi opinii între Senatul României şi Consiliul Superior al Magistraturii”, care ”s-au manifestat prin declaraţii publice polemice ale unor reprezentanţi ai celor două instituţii şi prin sesizarea înaintată Curţii Constituţionale a României de către CSM”.
”Având în vedere această împrejurare, faptul că Parlamentul se află într-o fază avansată de definitivare a proiectului de lege pentru modificarea Constituţiei şi necesitatea promovării dialogului între autorităţile statului pentru soluţionarea unor potenţiale disfuncţionalităţi, mâine 15 aprilie a.c., voi face următoarea propunere membrilor Biroului Permanent al Senatului: Organizarea cât mai curând posibil, la Palatul Parlamentului, a unei întâlniri informale între membrii Biroului Permanent al Senatului şi membrii CSM, la care participanţii să exprime în mod liber şi fără o ordine de zi prestabilită problemele cu care se confruntă în relaţia bilaterală şi în exercitarea atribuţiilor constituţionale între cele două instituţii”, afirma Tăriceanu.
Potrivit preşedintelui Senatului, ”în urma unui astfel de dialog constructiv, vor putea fi identificate o serie de probleme pe care Parlamentul le-ar putea soluţiona în viitorul apropiat în cadrul procesului legislativ”.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro