CSR 2023. Magia Prieteniei CONIL & HP

Postat la 17 noiembrie 2023 34 afişări

Motivaţie:

De-a lungul anilor, numărul de copii cu autism şi alte nevoi speciale aflaţi în grija şcolii CONIL. a crescut cu până la 50%, ceea ce a determinat HP Inc. şi CONIL. să încheie un parteneriat pentru a stabili un program de voluntariat care să se adreseze acestor copii şi să contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii lor, prin dezvoltarea unor abilităţi.

Descrierea proiectului:

Lansat în 2021, proiectul ţinteşte copiii cu autism şi nevoi speciale şi familiile acestora, comunitatea locală, alţi copii din comunitate împreună cu familiile lor, precum şi profesioniştii din domeniu. În prezent, în program sunt înscrişi 100 de copii care beneficiază de programe educaţionale şi terapeutice, prin proiecte de educaţie digitală, prin terapie senzorială în Grădină Urbană şi un loc de joacă special creat pentru ei. Obiectivul stabilit a fost promovarea incluziunii sociale, a educaţiei şi dezvoltării durabile, prin impulsionarea participării voluntarilor la activităţile propuse pentru acest proiect, cu scopul de a creşte impactul pozitiv în comunitatea beneficiară. HP Romania a realizat o evaluare cuprinzătoare a nevoilor copiilor aflaţi în grija şcolii CONIL. Ulterior a fost gândit şi proiectat programul pentru a răspunde acestor nevoi şi provocări cu care se confruntă copiii cu nevoi speciale. Mobilizarea resurselor a presupus implicarea voluntarilor, găsirea materialelor şi fondurilor necesare pentru implementarea programului, care s-a făcut etapizat. Programul a început cu proiectele de educaţie digitală, urmate de sesiunile de terapie din Grădina Urbană şi de construcţia locului de joacă. La capitolul monitorizare şi evaluare a fost urmărit progresul şi impactului programului, prin intermediul unor parametri, precum: numărul de copii înscrişi, ratele de finalizare, performanţa academică şi bunăstarea emoţională a copiilor. În proiect sunt mai multe categorii de stakeholderi implicaţi: copii cu nevoi speciale – beneficiari principali ai programului, părinţi şi îngrijitori, profesori şi îndrumători, voluntari de la HP Romania – care oferă timp, resurse şi expertiză în cadrul sesiunilor de educaţie digitală, terapie senzorială şi joacă, comunitatea locală, parteneri şi furnizori – care asigură resurse materiale, finanţare sau expertiză suplimentară în sprijinul proiectului, angajaţi ai HP Romania – implicaţi prin donaţii financiare şi susţinerea valorilor de responsabilitate socială ale companiei, donatori şi sponsori, autorităţi locale – implicate prin reglementări, suport logistic, resurse alocate pentru proiect. Bugetul alocat proiectului a ajuns la 40.000 de dolari, iar ca timp, voluntarii au investit 110 ore fiecare, adică un total de

660 de ore. Programul a inclus acordarea a patru burse educaţionale, care au acoperit costurile educaţiei, inclusiv achiziţionarea de laptopuri speciale pentru aceşti copii şi achiziţionarea şi amenajarea unui loc de joacă special destinat copiilor cu nevoi speciale. De asemenea, compania are implementate mecanisme prin care evaluează periodic progresul acţiunilor pentru îndeplinirea obiectivelor proiectului. Aceste mecanisme includ stabilirea şi urmărirea indicatorilor cheie de performanţă (KPI) în diferite etape ale planificării şi implementării proiectului.

Rezultate:

La finalul proiectului, toţi cei 100 de copii au dus la bun sfârşit proiectele de educaţie digitală, dobândind abilităţi de bază în programare şi încredere în capacităţile lor. Proiectul a creat o conexiune puternică şi importantă în rândul copiilor cu nevoi speciale, a contribuit la îmbunătăţirea calităţii vieţilor lor şi a familiilor acestora, dar şi la dezvoltarea unor abilităţi de care micuţii se vor folosi în viitor. Prin furnizarea de servicii educaţionale, terapie şi infrastructură dedicată, proiectul a adus schimbări reale şi tangibile pentru copii şi pentru comunitatea din care fac parte. Oamenii au fost mai deschişi şi mai empatici faţă de copiii cu nevoi speciale, iar aceştia au fost mai bine integraţi în interacţiunile sociale. Această transformare a atins şi comunitatea în ansamblu, promovând incluziunea şi sensibilizarea. HP Romania a primit feedback direct din partea beneficiarilor - inclusiv părinţi, profesionişti şi membri ai comunităţii – care au observat schimbări pozitive semnificative în comportamentul copiilor, menţionând creşterea abilităţilor cognitive şi a nivelului de relaţionare şi integrare socială, îmbunătăţirea comunicării şi a încrederii în sine. Împreună cu Asociaţia CONIL, HP Romania a dezvoltat planuri pentru a asigura continuitatea programului pe termen lung, inclusiv atragerea de resurse financiare şi implicarea voluntarilor. Pentru următorii trei ani, obiectivul stabilit este îmbunătăţirea calităţii vieţii şi dezvoltarea abilităţilor digitale a cel puţin 80% dintre copiii cu nevoi speciale aflaţi în îngrijirea şcolii CONIL, prin participarea în acest program. Pe termen lung, în baza rezultatelor pozitive obţinute, au fost discutate opţiuni pentru extinderea programului în alte comunităţi sau regiuni, în beneficiul unui număr cât mai mare de copii cu nevoi speciale. Acest obiectiv pe termen lung reflectă angajamentul companiei de a contribui la o societate mai incluzivă şi empatică.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.