Cum a ajuns bancnota de 500 de euro să fie poreclită Bin Laden

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 20 martie 2014 477 afişări

Povestea ineditei porecle vine din Spania: la patru ani de la lansarea pe piaţă, toată lumea auzise de celebra bancnotă însă nimeni nu o văzuse. Din acest motiv, localnicii o numeau "Bin Laden".

Cum a ajuns bancnota de 500 de euro să fie poreclită Bin Laden

Acest lucru era cu atât mai ciudat cu cât estimările arătau că aproape un sfert din bancnotele de 500 de euro se aflau în circulaţie în Spania, relatează Wall Street Journal. Gluma a dispărut odata cu prinderea teroristului, însă multe voci sunt de părere că aceste bancnote ar trebui eliminate. Motivul, spun aceştia, este că bancnotele mari sunt folosite mai des în procesul de spălare a banilor.

Spre exemplu, pentru a transporta un milion de euro sunt necesare zece mii de bancnote de 100 de euro şi doar două mii de bancnote de 500 de euro. Acest lucru, spun criticii, facilitează circulaţia banilor "negri".

Antti Heinonen, un fost reprezentant al Băncii Centrale Europene, este însă de părere că "Bin Ladenii" sunt cei care au ajutat la salvarea zonei euro. După prăbuşirea Lehman Brothers, oamenii au început să îşi piardă încrederea în bănci şi să retragă sume tot mai mari. Cererea pentru euro a crescut atât în zona euro, cât şi în afara ei. "Nu am fi putut face faţă fără bancnota de 500 de euro", declară Heinonen.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cum-a-ajuns-bancnota-de-500-de-euro-sa-fie-poreclita-bin-laden-12302121
12302121
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.