Cum a ajuns Irlanda de Nord o destinaţie turistică datorită unui serial TV

Postat la 19 aprilie 2016 446 afişări

Cum a ajuns Irlanda de Nord o destinaţie turistică datorită unui serial TV

Cairncastle, aflat in Irlanda de Nord, a devenit o loc din ce în ce mai aglomerat şi care este vizitat de turişti din întreaga lume. Iar asta datorită unui serial TV. Show-ul HBO, Game of Thrones, adaptat după cărţile scriitorului George R. R. Martin  este un veritabil hit şi este urmărit de milioane de oameni din întreaga lume. Însă producţia nu este profitabilă doar pentru HBO sau autorul cărţilor, ci şi pentru Irlanda de Nord, locul unde o parte din serial este filmat.

Milioane de turişti vizitează ţara pentru a vedea locaţiile celebre din serial- castele, dealuri, peşteri sau plaje, scrie Newsweek.

Robert Boake, responsabil pentru alegerea locaţiilor din Irlanda, a declarat că vedea chiar şapte autobuze pe zi, pe timpul verii, toate pline cu turişti. „Ne urmăresc foarte mulţi fotografi, iar dronele au început să fie o problemă”, a mai spus el.

Vizita showului în Irlanda de Nord ar putea ajuta economia ţării şi să facă ceea ce a reuşit Lord of The Rings pentru Noua Zeelandă. În 2001, cu trei luni înainte lansării primului film din trilogia Lord of The Rings, veniturile Noii Zeelande provenite de la vizitatori străini ajungeau la 5.3 miliarde de dolari. În martie 2014, ţara a atins venituri de 10.3 miliarde de dolari. Chiar dacă nu există dovezi concrete că filmul a ajutat la creşterea turismului din zonă, potrivit Forbes, 80% dintre turiştii care au vizitat Noua Zeelandă ştiau că filmele Lord of the Rings au fost filmate acolo.

În cazul Irlandei de Nord, care a investit 4.6 milioane de dolari în producţia primului sezon al serialului Game of Thrones, i-a revenit 30 milioane de dolari înapoi în economie, în materie de cheltuieli pentru bunuri şi servicii . Pentru sezonul cinci, Irlanda de Nord a investit 17.6 milioane de dolari în serial şi a avut un venit de 162 milioane de dolari, bani cheltuiţi de stafful HBO pe hoteluri, transport şi alte costuri de producţie.

Un alt exemplu de stimulare a economiei de către serialul TV este Croaţia. Compania de producţii HBO va construi cele mai mari studiouri ale sale din Europa Centrală şi de Est la Dubrovnik, lângă graniţa Croaţiei cu Muntenegru.

Primarul oraşului Dubrovnik, Andro Vlahusic a declarat că a fost în Statele Unite pentru a negocia termenii afacerii cu cei din conducerea HBO. Conform site-ului justdubrovnik.com, planul include un studiouri şi un parc tematic ce se va întinde pe o suprafaţă de 50.000 de metri pătraţi.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cum-a-ajuns-irlanda-de-nord-o-destinatie-turistica-datorita-unui-serial-tv-15264942
15264942
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.