Cum a ajuns un medicament gratuit să coste o avere: „Câţi oameni trebuie să mai moară?”
Senatorul american Bernie Sanders, fost candidat la preşedinţia SUA în 2016, susţine că decizia unei companii de a pretinde 375.000 de dolari pe an pentru un medicament care a fost anterior oferit gratuit celor cu o tulburare autoimună rară este „o exploatare imorală a pacienţilor care au nevoie de acest medicament".
Într-o scrisoare adresată directorului executiv al companiei Catalyst Pharmaceuticals, Patrick J. McEneny, din data de 4 februarie 2019, Sanders s-a declarat „profund îngrijorat de faptul că acţiunile companiei Catalyst vor cauza pacienţilor săi suferinţă sau moartea" şi crede că e vorba de „lăcomie corporatistă”. „Câţi oameni trebuie să mai moară?”, se întreabă Sanders, citat de USA Today.
Medicamentul respectiv se numeşte Firdapse, şi a fost aprobat de Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente în noiembrie a anului trecut pentru tratamentul sindromului myasthenic Lambert-Eaton sau a LEMS la adulţi.
FDA descrie LEMS ca fiind o tulburare rară autoimună care afectează legătura dintre nervi şi muşchi şi cauzează slăbiciune şi alte simptome la pacienţii afectaţi.
Sanders susţine că ingredientul activ din Firdapse, 3,4-diaminopiridina, a fost utilizat pentru a trata LEMS de aproape 30 de ani şi că „eficacitatea clinică a fost stabilită de-a lungul deceniilor în Europa şi Statele Unite". Preţul medicamentului variază de la 1.600 dolari la 6.000 dolari pe an. Până în prezent, pacienţii au putut accesa gratuit o versiune neaprobată a acestui medicament prin intermediul unui program al Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente.
Niciun reprezentant al companiei nu a dat un răspuns scrisorii senatorului, pe motiv că nicio persoană avizată nu este disponibilă momentan.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro