Cum a reuşit primarul acestei comune să construiască case pentru famiile nevoiaşe
Pentru 15 familii nevoiase dintr-o comuna de langa Timisoara, Craciunul din acest an vine cu cel mai mare cadou pe care si l-ar fi putut dori: un acoperis deasupra capului si o casa nou-nouta construita pentru fiecare dintre ele.
Se intampla in comuna Giarmata, unde Primaria din localitate a construit 15 case destinate cazurilor sociale cele mai dificile si le-a distribuit la inceputul acestei luni. Locuintele, de tip modular, sunt amplasate pe strada sugestiv denumita „Intrarea Sperantei” din Giarmata, intr-un cartier marginas aproape de soseaua Timisoara – Lipova.
Fiecare casa are o suprafata de 38 de metri patrati, bine impartiti, fiind compusa dintr-o camera de zi cu bucatarie deschisa, un mic dormitor, o baie, un spais si un hol. La intrare, fiecare locuinta are o mica terasa, iar in spate, o iesire catre o curte interioara.
„Este un proiect de suflet, in care am crezut, desi nimeni nu mi-a dat vreo sansa. Am vrut sa aratam ca se poate face si nu cu bani multi, ci cu vointa si determinare. Sunt cazuri cu venituri foarte mici, cu multi copii si fara locuinta. Fiecare statea improvizat, in diverse locuri, unii cu probleme foarte mari. Nimeni nu i-a bagat in seama pe acesti oameni in ultimii 25 de ani”, a explicat in exclusivitate pentru opiniatimisoarei.ro primarul comunei Giarmata, Virgil Bunescu.
Potrivit edilului, cele 15 case incluse in proiect au costat 100.000 de euro + TVA, bani asigurati in proportie de 85% de catre Ministerul Dezvoltarii si 15% de catre primaria Giarmata.
„La asta se adauga un al doilea proiect”, explica Virgil Bunescu, „pentru infrastructura necesara, adica racord la retelele electrice, iluminat stradal, soseaua de acces, reteaua de apa si canalizarea, pentru ca fiecare casa are o fosa proprie. Cheltuielile cu infrastructura au fost suportate integral de la bugetul local. La final, daca adaugam costurile cu infrastructura, fiecare casa a costat cam 10 mii de euro, in conditiile in care terenul a fost in proprietatea Primariei”.
Desi dimensiunile si dotarile sunt relativ modeste, pentru familiile care se vor muta aici, casele sociale sunt o adevarata mana cereasca.
„E frumos, foarte frumos” ne-a spus, emotionata, Liliana, una dintre beneficiare, care are patru copii. „Am depus dosar la Primarie acum vreo trei ani. S-a facut o ancheta si am fost a treia pe lista”, a spus femeia. „Pana acum am stat la mama, in Giarmata. De acum aici va fi casa noastra”.
Unii dintre locatari au asteptat mult mai mult, in speranta ca vor primi un ajutor din partea autoritatilor.
„Mai intai tata, si apoi eu, am stat inscrisi pe liste de 15 ani. Este prima data cand cineva se intereseaza de noi si face case sociale. Am stat in Cerneteaz intr-o casa data tot de Primarie, dar nu se compara”, ne spune Alexandru, un alt locatar, pe care l-am oprit din zugravit.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro