Roboţii AI din spatele vitrinei online
Într-o piaţă în care comerţul electronic devine din ce în ce mai competitiv, un start-up românesc transformă modul în care magazinele online îşi gestionează conţinutul prin intermediul inteligenţei artificiale. Cu o reţea de peste 125 de parteneri şi clienţi din 30 de ţări, Naratix a dezvoltat doi roboţi AI care revoluţionează modul în care descrierile şi atributele produselor sunt generate şi gestionate în e-commerce.
Start-up-ul, care are în prezent peste 500 de clienţi activi direcţi, se află în plin proces de atragere a unei investiţii de 2-3 milioane de dolari la o evaluare post-money de 10 milioane de dolari. Cu planuri ambiţioase de expansiune în Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est şi America Latină, compania ţinteşte să ajungă la venituri de peste 10 mil. euro până la finalul lui 2025, având deja un pipeline de oportunităţi enterprise aproape de 20 de milioane de euro în venituri anuale recurente.
„Acum suntem în discuţii cu puţin peste 60 de investitori de tip venture capital. Unii dintre ei sunt investitori foarte strategici pentru noi şi ne-am dori foarte mult să facă parte din «captable-ul» nostru, alţii sunt pur şi simplu investitori buni cu portofolii generoase“, a precizat Cristi Orăşanu, cofondator Naratix, în cadrul emisiunii ZF IT Generation.
El a pornit proiectul alături de Marius Drenea, Cristian Avram, Vladin Grebeniţa, Alina Orăşanu şi Stelian Mustea. Naratix a luat naştere în perioada pandemiei, din nevoia de a rezolva problema documentării produselor în cataloagele online. Până în prezent, compania a dezvoltat cinci roboţi AI, dintre care doi sunt deja disponibili pentru clienţi – Nara şi Dynamo.
„Nara face descrieri, oferindu-le un control foarte fin brandurilor. Adică tu poţi stabili cum vrei să te exprimi, cât de bogată să fie descrierea, cum să fie structurată, cum să fie folosite cuvintele cheie şi multe alte astfel de criterii. Ideea pentru Nara a fost că ea trebuie să digere informaţie corectă despre produs şi mai departe să o prezinte într-un mod bun pentru vânzare, la fel ca şi un vânzător dintr-un magazin care te-a ajutat să găseşti produsul dorit şi modul în care ţi-a găsit produsul. Deci ne-am dorit ca Nara să facă descriere de produs, să vorbească în toate limbile ca să ajute oamenii să localizeze conţinutul pentru a de extinde în alte ţări”, a descris Orăşanu primul robot AI lansat, adăugând că odată cu dezvoltarea Nara echipa Naratix şi-a dat seama că mai este nevoie de o altă soluţie, astfel încât robotul AI pentru descrieri de produse să funcţioneze bine. „Nara a intrat într-un mic blocaj, pentru că foarte mulţi clienţi din piaţă nu aveau informaţii despre produse despre care să vorbească Nara. De pildă nu ştiau culoarea tricoului, materialul, configuraţia telefonului etc. Neavând aceste informaţii, nu poţi să faci o descriere corectă. A trebuit să creăm un alt robot, care să îmbogăţească datele despre produs.” Astfel, al doilea robot AI, Dynamo, a fost creat pentru a rezolva problema lipsei de informaţii despre produse: „Pornind de la un simplu cod de produs sau de la un nume, noi putem să aducem absolut orice tip de informaţii de completare. Găsim furnizorii, distribuitorii, competitorii, adunăm toate datele posibile despre un produs - poze, preţuri, descrieri, atribute, filtre“, a detaliat cofondatorul Naratix.
În ceea ce priveşte modelul de business, compania oferă abonamente care pornesc de la 10 dolari pentru 30 de generări (descrieri sau atribute) şi pot ajunge până la 150 de dolari. Pentru clienţii enterprise, care au peste jumătate de milion de produse, Naratix oferă abonamente personalizate.
Expansiunea internaţională a start-up-ului s-a concentrat iniţial pe Europa, acesta având clienţi în România, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Spania, Italia, Franţa şi Marea Britanie. „Ne-am lansat recent şi în Orientul Mijlociu şi avem o prezenţă foarte bună în Dubai, chiar considerăm foarte serios să deschidem un birou acolo în primul trimestru din 2025. Am lansat şi în Asia de Sud-Est prin Singapore şi Hong Kong şi acum suntem în discuţii cu primul nou angajat în America Latină“, a precizat Orăşanu.
Din perspectiva veniturilor, start-up-ul se află sub pragul de 100.000 de euro în prezent, dar ţinteşte să ajungă la încasări de peste 10 milioane de euro până la finalul lui 2025. „Noi nu ne-am concentrat foarte mult pe venituri. Ce am vrut să ne demonstrăm a fost modelul de business şi nişte unităţi economice. Pe partea enterprise, de exemplu, «deal flow-ul» nostru este acum foarte aproape de 20 de milioane de euro ARR (venituri anuale recurente – n. red.), din care mă aştept să concretizăm o bună parte în următoarele şase luni ale anului viitor“, a explicat cofondatorul Naratix.
Pentru 2025, pe lângă încheierea rundei de finanţare şi lansarea noilor roboţi aflaţi în teste, Naratix îşi propune să continue wexpansiunea internaţională. „Ne-am propus să continuăm extinderea pe internaţional şi să ne ocupăm o cotă de piaţă semnificativă în fiecare teritoriu în care suntem activi. Noi activăm o ţară când avem un lider de piaţă recunoscut, un lider tehnic şi un lider de marketing recunoscut“, a concluzionat Orăşanu.
Rubrica „Start-up Pitch”
Invitat: Cristi Orăşanu, cofondator al Naratix
Ce face? Dezvoltă roboţi AI pentru industria de e-commerce.
„În momentul de faţă avem o rundă deschisă, în care vrem să ridicăm între 2-3 milioane de dolari, la o evaluare de pe 10 milioane de dolari «post money». Acum suntem în discuţii cu puţin peste 60 de investitori de tip venture capital. Unii dintre ei sunt investitori foarte strategici pentru noi şi ne-am dori foarte mult să facă parte din «captable-ul» nostru, alţii sunt pur şi simplu investitori buni cu portofolii generoase.“
Rubrica „Start-up Update”
1. Invitat: Ciprian Dudulea, cofondator şi CEO al Unfrosen – marketplace B2B pentru industria de modă
Ce e nou? Start-up-ul românesc şi-a triplat businessul în 2024, urmând să încheie anul cu o cifră de afaceri de 4 mil. euro, comparativ cu 1,2 mil. euro în 2023. Totodată, start-up-ul a devenit profitabil anul acesta, platforma fiind lansată la începutul lui 2023. Marketplace-ul Unfrosen conectează în prezent peste 50 de furnizori cu o reţea de peste 3.000 de comercianţi din nouă ţări: România, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Polonia, Lituania, Letonia, Slovacia şi Moldova.
„Pe partea de ofertă au început să se concretizeze parteneriate cu branduri şi retaileri mai mari şi asta ne ajută foarte mult. Procesul de vânzări, din momentul în care iniţiez o discuţie până când ajung să lucrez cu firma respectivă, probabil durează în medie
8-12 luni. Recent, în ultimul trimestru, cred că am reuşit să semnăm contracte cu mai multe companii mari de genul acesta care să-şi listeze marfa. Iar pe partea de cerere, s-au mărit recurenţa şi valoarea medie a unei comenzi şi am deschis totodată multe teritorii noi, am atras mulţi clienţi noi. Acestea ar fi principale motive pentru care am crescut aşa mult anul ăsta.“
2. Invitat: Mircea Popa, cofondator şi CEO, Medicai - platformă pentru date medicale
Ce e nou? Start-up-ul local a înregistrat o dublare a veniturilor în ultimul an şi are în plan pentru 2025 să se concentreze pe expansiunea în piaţa din SUA.
„În ultimul an, cam 100% a fost creşterea pentru diferiţi indicatori, inclusiv pentru venituri. Am ajuns în punctul în care noi, în România administrăm în jur de 2 milioane de studii imagistice – RMN, CT sau radiografie. Aproximativ 12-13% din populaţie are un astfel de studiu la noi. Avem înscrişi 8.500 de medici - aproximativ 8% din medicii din România, ceea ce înseamnă că au un nume de utilizator în Medicai şi probabil au văzut date prin noi.“
3. Invitat: Alexandra Cernian, cofondatoare a Recycllux – platformă pentru reciclarea plasticului şi altor deşeuri
Ce e nou? Start-up-ul local este în căutarea unei finanţări în valoare de un milion de euro care să susţină accelerarea pe piaţa locală cât şi scalarea soluţiei.
„Acest obiectiv de a atrage o finanţare mai mare este important pentru că ne poate ajuta să trecem la nivelul următor din toate punctele de vedere, odată cu lansarea oficială pe piaţă a soluţiei şi toate aspectele care decurg de aici, pentru a putea să creştem pe piaţă şi să scalăm într-un mod cât mai rapid. Momentan solicitarea noastră este pentru un milion de euro care să ne ajute în primul rând să optimizăm modelul tehnologic al platformei şi să putem să accelerăm ieşirea pe piaţă şi scalarea, dar evident că aici ne vom adapta sau ne vom ajusta obiectivul în funcţie de feedbackul pe care îl vom primi la discuţiile cu investitorii interesaţi.“
Rubrica „Sfatul expertului”
Invitat: Steffen Heringhaus, CEO, five elements digital
Creşterea costurilor de publicitate din 2024
„În general am văzut o creştere în medie cu 30% pentru costurile publicitare. Aici cred că avem doi factori importanţi. Odată, am avut un val de inflaţie, nu neapărat anul acesta, ci anul precedent. Cert este că am avut şi un an electoral cu patru rânduri de alegeri şi deja din primăvara asta s-a simţit, s-a scumpit spaţiul publicitar. E o combinaţie de factori, cu o creştere de 30% în medie, pentru unii a fost poate un pic mai puţin şi în funcţie de cât de bine a optimizat fiecare, dar în cazuri punctuale creşterea poate să fie şi mai mare.“
ZF IT Generation, emisiune lansată de ZF în noiembrie 2019 şi realizată în prezent împreună cu BCR, are ca ţintă descoperirea start-up-urilor hi-tech cu idei de produse sau servicii care vor duce la dezvoltarea unei noi generaţii de milionari din IT ai României. După mai bine de 370 de ediţii, emisiunea are un nou format în care adăugăm o serie de rubrici pentru a aduce plus valoare în ecosistemul local de start-up-uri tech – Start-up Pitch, Start-up Update, Start-up Boost, Start-up Star, Investor Watch, Sfatul expertului şi What’s Hot. Până acum s-au difuzat peste 1.100 de ediţii ale ZF IT Generation.
Urmăreşte de luni până vineri emisiunea pe www.zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar de la ora 19.00 sau accesează platforma www.zf.ro/zf-it-generation
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro