Cum au reusit doi lugojeni sa facă cea mai mare plantaţie de zmeură din Timiş. Ce metoda originală de comercializare au ales

Postat la 19 ianuarie 2018 587 afişări

Plantaţia de zmeură cunoaşte o continuă dezvoltare, fiind o sursă excelentă de profit pentru pasionaţi şi nu numai, motiv pentru care doi lugojeni, Adrian Mănescu şi Sebastian Stănescu, au pus pe picioare o astfel de afacere pe bani europeni în comuna Coşteiu, pe un deal unde, în urmă cu mai bine de 30 de ani, erau livezi.

Cum au reusit doi lugojeni sa facă cea mai mare plantaţie de zmeură din Timiş. Ce metoda originală de comercializare au ales
Aceştia au decis în 2016 să acceseze fonduri europene pentru tineri fermieri pe Măsura 6.1 pe AFIR.
 
Adrian Mănescu a făcut singur proiectul, fără ajutorul vreunui consultant, iar în luna iulie a aceluiaşi an a deschis o firmă şi a depus actele.
 
După ce a parcurs foarte multe etape şi după ce a primit aprobările de la Registrul Agricol, Primărie, APIA, de la Apele Române, autorizaţie de plantare de la Camera Agricolă şi a trecut de verificarea de la Bucureşti, în iunie 2017 cei doi lugojeni au primit prima tranşă de 30.000 de euro.
 
Cei doi s-au apucat imediat de treabă şi au sădit nu mai puţin de trei hectare de zmeură, cu trei soiuri foarte valoroase pe piaţă, fiind cea mai mare plantaţie de acest gen din judeţul Timiş.
 
“Pe proiectul respectiv am hotărât să fac o plantaţie de zmeură. Cei de la fonduri îţi dau banii să cultivi în câmp legume sau fructe, ori să îţi faci o plantaţie de pomi sau arbuşti. Pe lângă legumele pe care le voi cultiva, precum fasole verde, dovleac plăcintar, ceapă, am trei hectare de zmeură. Sunt trei soiuri de zmeură.

Primul este Cayuga, cel de-al doilea este Polka, unul dintre cele mai valoroase de pe piaţă, care se extinde în plantaţii din ce în ce mai mult în Europa şi în întreaga lume, şi cel de-al treilea este The Latham, ce formează fructe mari de culoare roşie- carmin.

Toate aceste soiuri fructifică de la începutul lunii iunie, până toamna târziu, noiembrie, chiar decembrie, în funcţie de temperatura din ultimele două luni”, a declarat Adrian Mănescu.

Plantarea s-a făcut mecanizat, cu o firmă specializată, după care au trecut la realizarea sistemului de susţinere, pe stâlpi de beton, urmând ca sistemul de irigare să fie implementat în acest an, ocazie cu care vor finaliza proiectul şi vor putea depune actele pentru ultima tranşă de 10.000 de euro

“Implementarea sistemului de picurare o vom face în această primăvară, pe tub cu diametru de 16 sau 20 şi va picura din 25 în 25 de centimetri. Apa va fi distribuită prin acest sistem din două rezervoare de 10 metri cubi fiecare, prin cădere, pentru că în avizul de gospodărire a apelor, pe care l-am primit de la Timişoara, de la Apele Române, nu mi-au acceptat să fac puţ forat, pentru că pânza freatică în acea zonă este la 170 de metri şi trebuie să o aducem cu cisterna, din râul Timiş, pentru care avem aviz de a face aceasta. Proiectul nu trebuie să dureze mai mult de trei ani, iar anul acesta vrem să finalizăm planul şi să depunem cererea pentru ultima tranşă, asta însemnând că am finalizat tot ce am propus în planul de afaceri”, a adăugat Adrian.

Ca şi comercializare, cei doi antreprenori din Lugoj s-au gândit să ofere ceva inedit pentru piaţa de desfacere.

Am vrea să facem un fel de “mănânci cât poţi pentru cantitatea pe care o cumperi”. Poţi să vi, să mănânci cât vrei, să îţi culegi zmeura, iar noi îţi cântărim doar ce duci acasă şi plăteşti doar ce vei lua cu tine. Ne adresăm atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice”, a mai spus tânărul lugojean.

Cei doi vor să ducă afacerea mai departe, iar pentru asta vor să acceseze anul acesta încă o Măsură, prin care să proceseze zmeura în suc sau sirop, însă până atunci fructul lor se va comercializa în piaţă, magazine sau ambulant.

Cititi mai multe pe www.redesteptarea.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.