Cum au reusit doi lugojeni sa facă cea mai mare plantaţie de zmeură din Timiş. Ce metoda originală de comercializare au ales
Plantaţia de zmeură cunoaşte o continuă dezvoltare, fiind o sursă excelentă de profit pentru pasionaţi şi nu numai, motiv pentru care doi lugojeni, Adrian Mănescu şi Sebastian Stănescu, au pus pe picioare o astfel de afacere pe bani europeni în comuna Coşteiu, pe un deal unde, în urmă cu mai bine de 30 de ani, erau livezi.
Primul este Cayuga, cel de-al doilea este Polka, unul dintre cele mai valoroase de pe piaţă, care se extinde în plantaţii din ce în ce mai mult în Europa şi în întreaga lume, şi cel de-al treilea este The Latham, ce formează fructe mari de culoare roşie- carmin.
Toate aceste soiuri fructifică de la începutul lunii iunie, până toamna târziu, noiembrie, chiar decembrie, în funcţie de temperatura din ultimele două luni”, a declarat Adrian Mănescu.
Plantarea s-a făcut mecanizat, cu o firmă specializată, după care au trecut la realizarea sistemului de susţinere, pe stâlpi de beton, urmând ca sistemul de irigare să fie implementat în acest an, ocazie cu care vor finaliza proiectul şi vor putea depune actele pentru ultima tranşă de 10.000 de euro
“Implementarea sistemului de picurare o vom face în această primăvară, pe tub cu diametru de 16 sau 20 şi va picura din 25 în 25 de centimetri. Apa va fi distribuită prin acest sistem din două rezervoare de 10 metri cubi fiecare, prin cădere, pentru că în avizul de gospodărire a apelor, pe care l-am primit de la Timişoara, de la Apele Române, nu mi-au acceptat să fac puţ forat, pentru că pânza freatică în acea zonă este la 170 de metri şi trebuie să o aducem cu cisterna, din râul Timiş, pentru care avem aviz de a face aceasta. Proiectul nu trebuie să dureze mai mult de trei ani, iar anul acesta vrem să finalizăm planul şi să depunem cererea pentru ultima tranşă, asta însemnând că am finalizat tot ce am propus în planul de afaceri”, a adăugat Adrian.
Ca şi comercializare, cei doi antreprenori din Lugoj s-au gândit să ofere ceva inedit pentru piaţa de desfacere.
Am vrea să facem un fel de “mănânci cât poţi pentru cantitatea pe care o cumperi”. Poţi să vi, să mănânci cât vrei, să îţi culegi zmeura, iar noi îţi cântărim doar ce duci acasă şi plăteşti doar ce vei lua cu tine. Ne adresăm atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice”, a mai spus tânărul lugojean.
Cei doi vor să ducă afacerea mai departe, iar pentru asta vor să acceseze anul acesta încă o Măsură, prin care să proceseze zmeura în suc sau sirop, însă până atunci fructul lor se va comercializa în piaţă, magazine sau ambulant.
Cititi mai multe pe www.redesteptarea.ro
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro