Cum se luptă oamenii simpli cu atrocităţile mafiei rurale. "Incearcă să ne alunge de pe terenurile noastre şi să ne distrugă afacerile"

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 26 iulie 2017 504 afişări

De pe terasele înalte ale podgoriei sale, aflată în apropierea oraşului sicilian Caltagiorne, Cesare Nicodermo îşi supraveghează atent câmpurile plantate cu viţă-de-vie, relatează BBC.

Cum se luptă oamenii simpli cu atrocităţile mafiei rurale. "Incearcă să ne alunge de pe terenurile noastre şi să ne distrugă afacerile"

Soarbe câte puţin din paharul său cu vin spumant, dar chiar şi în timpul discuţiei cu jurnaliştii BBC, îşi aruncă permanent ochii pe ecrane care arată imagini ale camerelor de luat vederi din diverse puncte ale plantaţiei. “De asta ai nevoie ca să conduci o afacere modernă în Sicilia zilelor noastre.” Cesare Nicodermo a fost ameninţat, proprietatea sa a fost de mai multe ori încălcată, multe din clădirile de pe plantaţie au fost avariate; au fost cazuri în care copaci de pe terenul sicilianului au fost tăiaţi sau li s-a dat foc.

“Mafia rurală încearcă să ne alunge de pe terenurile noastre şi să ne distrugă afacerile.”Cine sunt acesşti mafioţi? Ei bine, o parte sunt ciobani, dar unii dintre cei care investighează acest fenomen ce ia amploare (pentru că Cesare Nicodermo este doar unul dintre cei agresaţi şi ameninţaţi de mafia rurală) cred că sunt implicaţi şi avocaţi, contabili şi chiar şi politicieni locali.

Cesare Nicodermo crede că lupta împotriva acestui fenomen este, de fapt, lupta oficialităţilor cu cei care vor să menţină Sicilia înlănţuită în trecut. “Vezi aceşti stâlpi de lemn? Sunt semnele lor.”

La peste 100 de km depărtare de podgoria lui Cesare Nicodermo, la poalele Etnei, Sebastiano Blanco îşi reclădeşte casa. Şi pe terenul lui au apărut acei ţăruşi de lemn care sunt practic, semnătura mafiei. “Aceşti ţăruşi spun, practic, <acest teren ne aparţine>. Mafia rurală consideră că acest teren le aparţine, indiferent care este proprietarul lui de drept.” Anul trecut, casa lui Blanco a fost arsă din temelii.

Totuşi ce vrea această mafie rurală? Giuseppe Antoci, preşedinte al celui mai mare parc naţional din Sicilia, Nebrodi, a investigat acest fenomen pe parcursul ultimilor câţiva ani.

Într-o investigaţie coordonată de comisarul Daniele Mangarano, au descoperit o vastă reţea criminală la nivel local care falsifică documente legate de proprietatea terenului, pentru a atrage finanţări europene.

“Nu este vorba despre acelaşi tip de mafie care, în urmă cu 30 de ani, era implicată în traficul de droguri şi arme. Acum, scopul acestora este să comită fraude financiare cu bani europeni. Pentru asta este nevoie de ceva mai mult, nu e suficient să fii cioban,” comisarul Daniele Mangarano.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.