Dacă taxa pe active se aplică 5 ani la 1,2%, băncile îşi vor recupera pierderea în 37 ani
Dacă taxa pe activele financiare ale băncilor, aşa cum a fost introdusă de OUG nr. 114/2018, va fi aplicată la nivelul de 1,2% timp de cinci ani, băncile îşi vor recupera costurile cu aceasta timp de 37 de ani, arată un studiu realizat de compania de consultanţă PwC.
„Dacă taxa (pe activele băncilor - n.red.) se menţine pe o perioadă de un an, recuperarea pierderii se va realiza în cinci ani, dacă taxa se aplică pe o perioadă de trei ani, recuperarea se va face în 16 ani, iar în cazul în care taxa este în vigoare pe o perioadă de cinci ani, recuperarea pierderii se va realiza într-un orizont de timp de 37 de ani. Dacă profitul mediu al băncilor va scădea sub acest nivel mediu, taxa aplicându-se activelor financiare, indiferent de profit, efectul va fi mult mai intens”, menţionează „Studiul privind creşterea intermedierii financiare în România, realizat de PwC şi prezentat vineri.
Aceste estimări au luat în calcul faptul că taxa pe activele bancare este la nivelul acestui an de 1,2%, după cum este instituită în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2018, având în vedere media ratelor ROBOR la 3 luni şi 6 luni pe ultimul trimestru al anului trecut. Această taxă este de 0,1-0,4%, dacă ROBOR mediu aplicat creditelor este de 2-4%.
Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro