Dan Şucu, Concordia: Pentru că nu există o asociaţie puternică a dezvoltatorilor imobiliari, după cazul Nordis birocraţia statului va folosi această ocazie pentru a-şi întări puterea pentru a interveni în limitarea avansurilor, în limitarea posibilităţilor de afaceri în domeniul respectiv. Şi cei care vor avea de plătit vor fi exact dezvoltatorii care îşi văd de treabă
Dan Şucu, preşedintele Confedraţiei Patronale Concordia a comentat marţi, la Cluj, la Conferinţa Industrii inteligente cazul Nordis şi implicaţiile pe care ele va avea în piaţă.
► Haideţi să vă dau un exemplu foarte clar cu ce se întâmplă acum dacă nu eşti parte dintr-un mediu asociativ corect, dintr-o asociaţie corectă. Toată mass-media vuieşte de situaţia de la Nordis, de tot ce se întâmplă cu avansurile. E un caz normal care se întâmplă destul de des atunci când lucrurile nu sunt conduse normal într-o societate. Nu există o asociaţie puternică a dezvoltatorilor imobiliari. Ce se va întâmpla este că birocraţia va folosi această ocazie pentru a-şi întări puterea, pentru a interveni în limitarea avansurilor, în limitarea posibilităţilor de afaceri în domeniul respectiv.
► Şi cei care vor avea de plătit vor fi exact dezvoltatorii care îşi văd de treabă, exact cei care se bazează pe ideea de un avans ca să îşi păstreze preţurile sub control. Exact zona care ar trebui să fie încurajată va fi cea oprimată. De ce? Pentru că noi nu ne apărăm interesele. Pentru că uităm că tot ce am construit până acuma sau ce vom construi de aici încolo trebuie şi apărat.
► Nu putem să fim doar constructori. Da, suntem constructori prin excelenţă. România şi Europa nu sunt conduse de oameni de afaceri, nu sunt conduse de politicieni. Sunt conduse de birocraţie şi o birocraţie, repet, din ce în ce mai intruzivă, din ce în ce mai gurmandă, din ce în ce mai agresivă.
► Asta e treaba noastră. Atenţie, există componente ale fiecărei asociaţii pe fiecare ramură în parte, pe care noi trebuie să ni le rezolvăm. Dar există şi lucruri care transcend tot ce are legătură cu legislaţia muncii, tot ce are legătură cu legislaţia fiscală. Acestea sunt lucruri pe care noi, oamenii de afaceri, trebuie să ni le apărăm. Noi trebuie să ne exprimăm punctul de vedere, noi trebuie să mergem înainte şi să fim capabili să implementăm în legislaţie şi în tot ce se întâmplă în societate punctele noastre de vedere.
► Ca să putem să facem lucrul ăsta, avem nevoie de o lege care să fie favorabilă. Da, există o lege care este favorabilă dialogului social, chiar se numeşte legea dialogului social. Da, există componente ale acestei legi care ne favorizează. Consiliul Economic şi Social, consiliul tripartit. Da, sunt foarte multe componente care ne ajută, dar trebuie să le folosim, trebuie să le înţelegem şi să le folosim. Asta e ceea ce face Concordia.
► Atenţie, ca să fii parte din dialogul social, trebuie să fii o confederaţie patronală reprezentativă.
► Nu se pune problema ca într-o ţară europeană avansată să poată fi numit un ministru al finanţelor sau ministru al economiei fără să existe o consultare şi cu mediul de afaceri. Nu există. Asta e normalitatea şi aşa arată normalitatea. Aşa trebuie să arate şi va arăta şi la noi. Sigur, va arăta şi cu sprijinul dumneavoastră.
► Prea multe lucruri se întâmplă doar în centru. Experienţa ne arată că sunt foarte importante şi hub-urile regionale, trebuie dezvoltate huburi importante, pentru că şi foarte multe lucruri din dialogul cu politicienii trebuie să se întâmple în regiuni, nu doar în centrală. Iar Clujul, din punctul meu de vedere, trebuie să fie de departe cel mai important centru regional. Mediul de afaceri are nevoie de dumneavoastră. Dumneavoastră aveţi nevoie de mediul de afaceri
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro