Dan Şucu, Mobexpert, Mihai Marcu, Medlife, Felix Pătrăşcanu, Fan Courier, Dragoş Anastasiu, Radu Burnete: Susţinem drumul european şi euroatlantic al României. Economia românească nu este într-un moment de de panică şi nu trebuie să dăm bir cu fugiţii
Concordia, una dintre cele mai mari organizaţii patronale, RBL - Romanian Business Leaders, plus alţi antreprenori români, au luat miercuri o poziţie faţă de situaţia politică actuală, având în vedere că duminică este al doilea tur de scrutin.
Dan Sucu, fondator Mobexpert, preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia: Trăiesc într-o Românie europeană, într-o Românie suverană, independentă, apărată de cea mai importantă alianţa militară a lumii, nu văd de ce aş schimba lucrul acesta
Mi-am trăim copilăria şi tinereţea, toată generaţia mea a făcut-o, într-o Românie săracă, înfrigurată, întunecată, sub umbrela Rusiei, nu îmi doresc pentru copiii mei şi nepoţii mei acelaşi lucru. Trăiesc într-o Românie europeană, într-o Românie suverană, independentă, apărată de cea mai importantă alianţa militară a lumii, nu văd de ce aş schimba lucrul acesta. Dacă îmi spunea cineva acum 15 ani că, economic, România va zbura peste Grecia şi peste Ungaria, că vom ajunge la 80% din media PIB-ului european, i-aş fi spus că glumeşte, dar asta e realitatea în momentul de faţă. Ca şi confederaţie patronală, avem păreri diferite faţă de majoritatea politicienilor, noi suntem concentraţi pe ideea de competitivitate, randament, eficienţă, de cele mai multe ori, pe partea cealaltă se discută despre birocraţie şi de multe ori despre cheltuiala iraţională a banului public, asta ştim cu toţii. Luptăm pentru asta, că să putem să formăm o echipă şi să facem lucrurile mai bine. Una e să fim în dezacord şi altă e să ne gandim că putem să merge înapoi într-o lume în care nu e a noastă. România e o ţară europeană, înapoi nu mai mergem.
Companiile pe care le vedeţi aici reprezentate sunt companiile antreprenoriale, sunt oameni care au pornit de la zero şi care în decursul vieţii lor au realizat ceva, normal că suntem aici să ne apărăm toată munca noastră de o viaţă.
Nu a existat vreodată o solicitare a vreunei firme româneşti serioase de eliminare a competitorilor străini din piaţă, nu asta e ideea. Sigur că mi-ar conveni ca firma mea să rămână singură pe piaţă şi toţi ceilalţi să dispară, dar clientului meu i-ar fi în avantaj aşa ceva? Ar fi în avantaj pentru societatea românească să nu aibă competiţie? Să nu se lupte? Nu s-a solicitat niciodată aşa ceva, nu am solicitat şi nu vom solicita vreodată ca cineva administrativ să elimine competiţia din piaţă.
Dacă vorbim acum de sprijinul financiar pentru finanţarea unei campanii, eu personal ca şi om de afaceri şi majoritatea celor care sunt aici prezenţi, noi lucrăm cu sute de mii de clienţi. Mesajul nostru comercial ne străduim să ajungă, cât mai eficient posibil, cât mai puţin alterat, către sute de mii de oameni, cam ce se întâmplă şi în zona politică. Noi cunoaştem costurile normale de transmitere a peste 100 de milioane de postări pe zi şi estimăm că ce s-a cheltuit până acum depăşeşte peste 50 mil. euro. Sunt zile în care, după calculele noastre simple, se cheltuie peste 3 mil. euro doar pe postări. Este netrasparent, eu înainte de a vota, mi-aş dori să cunosc cine investeşte toate sumele acestea. Trebuie să fim în cunoştinţă de cauză când votăm. Probabil că autorităţile române trebuie să divulge ce se întâmpl acolo şi cine, altfel putem să rămânen la părerea că pot să existe oameni la fel de controversaţi, care sunt în spatele acestor sume de bani.
Aici nu există o părere, nu sunt alarmist, noi suntem oameni care construim, dar costurile de comunicare sunt clare, le ştim, ne lovim de ele zi de zi. Suntem oameni care ne-am construit afacerile de la zero, ne adresăm sutelor de mii de oameni, chiar milioane clienţi, nu depindem bugetelui de stat. Suntem oameni de afaceri care cunoaştem toate aceste componente, iar costurile acestea nu înţelegem cine le suportă.
Mihai Marcu, CEO MedLife: Este important să avem parteneri şi să avem un singur drum şi anume cel către Vestul Europei
Am fost într-un stat totalitar, unipartidist şi care se mira ca în anii 1990 Rusia ne-a lăsat să fim un stat democratic şi nu a venit peste noi.
Acum, vedeţi aici antreprenori de-ai României, oameni care plătesc taxe şi creează joburi, oameni care vor să investească în România şi să construiască împreună cu partenerii politici, oricare ar fi ei, dar care se uită cu atenţie spre Vest.
Avem antreprenori mari, dar şi sute de antreprenori mici, din domenii diverse. Antreprenorii mici şi mijocii sunt cei mai supuşi vântului şi mişcărilor pieţelor. E foarte important să avem bani europeni. Astăzi, în timp ce vorbim, se construiesc zeci de kilometri de autostradă cu bani europeni. Săptămâna trecută am aflat că copiii noştri o să meargă în străinătate fără să stea la cozi la vamă sau să suporte viza spre America şi deja putem pleca cu viză în Canada, în Japonia sau în Statele Unite. Această circulaţie este importantă pentru români, pentru tineri şi pentru businessul românesc. Avem nevoie de acest drum spre Vest.
În ceea ce priveşte bunul mers al economiei, sigur că s-au făcut greşeli şi avem un deficit important, dar asta se poate discuta, se poate lichida, iar împreună cu partenerii politici putem găsi soluţii pentru aceste deficite şi soluţii de a creşte mai mult. E important să avem parteneri şi să avem un singur drum şi anume cel către Vestul Europei, iar eu voi vota duminică în consecinţă.
Felix Pătrăşcanu, acţionar Fan Courier: Vrem să transmitem susţinerea pentru parcursul european şi cel euroatlantic.
Pensiile în România, care e o ţară suverană şi apară dreptul de proprietate prin Constituţie, care nu poate fi modificată de orice persoană din stat, garantează pensionarilor români că sunt ai românilor, aceşti bani sunt ai pensionarilor, nu sunt ai unei companii sau ai celor care gestionează aceşti bani. Ei investesc aceşti bani mai departe şi încearcă să facă profit cu banii lor, astfel încât aceste persoane care sunt contributoare la sistemul de pensii să aibă mai mulţi bani.
Apropo de SUA şi Trump, SUA are un PIB de peste 30.000 mld. dolari, în fondurile de pensii private americane este dublul PIB-ului, peste 60.000 mld. dolari.
Niciodată nu m-am dus în companie să sau un mesaj foarte clar oameni să voteze pe cineva anume, doar că ei trebuie să vadă parcursul european şi cel euroantlantic pe care noi trebuie să îl transmitem. Am plecat la drum, am construit pe acest drum, am făcut-o împreună cu ei, cu angajaţii noştri. În momentul de faţă, să întoarcem acest drum la 180 de grade acest drum este peste puterile noastre de înţelegere şi peste puterile lor de înţelegere, adică am lăsa deoparte tot ce am construit până acum. Acesta este mesajul pe care vreau să le transmit angajaţilor mei şi a celorlalţi. Vedem roadele acestui drum, cum trăim în momentul acesta, libertăţile pe care le avem. Mai mult decât să câştig ceva în momentul de faţă este să nu îmi pierd libertăţile pe care noi le avem în momentul de faţă.
Dragoş Anastasiu: Fără încredere, nimic nu e! Nu avem voie să o pierdem! Suntem un partener de încredere al UE şi al NATO, suntem un partener imperfect, dar suntem acolo, la masă, iar drumul nostru acolo este.
Eu am plecat când aveam 18 ani din România, m-am întors şi nu mai vreau să plec încă o dată. Trăiesc cu plăcere în România şi vreau să cred că acest coşmar se va încheia duminică seara.
Depăşim momentul naţionalizării şi eu cred că este o utopie.
Discursul domnului Georgescu prinde la o anumită categorie de oameni şi nu putem spune că din ea fac parte oameni buni sau răi. Anumite părţi din propunerile lui sună bine pe hârtie, însă eticheta pe care şi-a format-o şi a primit-o şi anume de izolaţionist, o persoană care are diverse scenarii bizare, dacă aceasta se transferă asupra ţării - de la preşedinte se transferă eticheta către ţară, atunci ţară devine bizară, ciudată şi are tendinţe să se izoleze, ceea ce e o utopie, pentru că prin noi înşine nu suntem în stare să facem tot în ţara românească şi nu o să fim niciodată, pentru că nici în America nu sunt în stare, iar dacă această eticheta va fi pusă ţării se va pierde încrederea.
Avem o ţară frumoasă, cu un potenţial turistic enorm, dar cu o imagine proastă, care se transferă asupra turismului românesc şi îl strică. Imaginea s-a creat deja. Presa din străinătate ne dă eticheta după alegerea domnului Georgescu, iar odată ce se pierde încrederea, fluxurile comerciale scad, bursele scad şi până la urmă avem o periclitare a locurilor de muncă, care este inerentă. Astfel, cresc dobânzile, creşte cursul valutar etc. Nu suntem acolo şi nu trebuie să fim acolo, ci să ne mobilizăm cu toţii să nu ajungem acolo.
După aceste alegeri, dacă se termină cu bine, nu riscăm devalorizarea leului.
România e pe un trend bun, dar sunt lucruri care se puteau face mai bine. Situaţia bugetară este de neacceptat. Avem imperfecţiuni, le cunoaştem şi trebuie să le corectăm, iar pentru asta e nevoie urgentă de reforme. Una este să pedepsim partidele politice, iar alta este să dăm foc ţării. Noi în acest moment riscăm să dăm foc ţării. Un astfel de derapaj va duce la scăderea cursului valutar, la scăderea investiţiilor străine, la scăderea încrederii pe pieţele internaţionale, la scăderea exporturilor. Ce încredere putem avea în cineva care a avut zero lei costuri de campanie? Noi, mediul de afaceri, vrem să ştim costurile, pentru că şi noi când facem campanii plătim şi suntem transparenţi. Vrem să ştim de unde vin banii.
Fără încredere, nimic nu e! Nu avem voie să o pierdem! Suntem un partener de încredere al UE şi al NATO, suntem un partener imperfect, dar suntem acolo, la masă, iar drumul nostru acolo este. Ţara aceasta este un şantier în care se construieşte permanent. Sunt oameni care o duc bine, dar sunt şi unii oameni de care trebuie să avem grijă.
În Venezuela există scenariul ca un litru de carburant să fie 1 leu. Vrem să fim ca Venezuela? Ne-am dori să fie aşa, sună bine ca energia să fie gratis, un litru de benzină să fie 1 leu, iar apa de la robinet să fie pură, dar lucrurile astea sună bine scoase din context şi nu dacă pui totul cap la cap. Cu siguranţă, la noi, dacă vrem să ne păstrăm normalitatea, nu are sens să vorbim despre asta.
Radu Burnete, director executiv Concordia: Economia românească nu este într-un moment de de panică şi nu trebuie să dăm bir cu fugiţii
Dacă acum o săptămână sau două, înainte de alegeri, spuneam că economia încetineşte şi că ne aşteaptă un an greu, aceste alegeri au dat un pumn în plex economiei româneşti. Pe de o parte, ce se întâmplă pe bursă. Pe de altă parte, cred că lovitura cea mai puternică este dată la încredere. Să poţi să investeşti ai nevoie de încredere că ai stabilitate politică, să nu vină cineva cu nişte idei bizare, cum ar fi că naţionalizează jumătate din companie.
Ce se întâmplă în clipa de faţă este că oricine plănuia să angajeze, să investească, să facă un pas înainte, acum a zis „stop”, să vedem ce se întâmplă. Sper că o să avem un rezultat pro-european, democratic şi atunci încrederea va reveni repede. Dacă asta nu se întâmplă, economia se va gripa în continuare.
Trebuie să înţelegem o aritmetică simplă. Deficitul României de 8-9% din PIB, atunci când îl translantăm în veniturile bugetare, acest 9% din PIB reprezintă o treime din bugetul de stat al României. Deci, noi anul viitor trebuie să ne împrumutăm pentru o treime din toate cheltuielile pe care le facem. Iar din aceste cheltuieli 90% sunt cheltuieli cu pensii, salarii, bunuri şi servicii. Dacă România nu se poate împrumuta, da, o să avem o problemă cu pensiile şi salariile. Sperăm să nu ajungem acolo. În toate întâlnirile din toţi ultimii ani, noi am spus că trebuie să avem grijă cu deficitul, pentru că dacă ne loveşte un şoc extern, ne pune economia în genunchi. Iată că şocul a fost intern, nimeni nu şi l-a imaginat. Toată lumea e astăzi cu ochii pe noi şi toată lumea a ridicat din sprânceană legat de ce se întâmplă.
Am auzit câteva declaraţii că trebuie naţionalizate toate companiile care exploatează resurse minerale sau că toată lumea trebuie să aibă 51% deţinut de statul român. Nici nu ne aşteptăm să plece companiile din România, pare o invitaţie să le dăm afară din ţară. Eu cred că în clipa de faţă nimeni nu şi-a propus să plece. Toată lumea s-a oprit şi aşteaptă cu sufletul la gură să vadă ce votează ţara asta duminică. Şi dacă votează în direcţia asta a Rusiei, cu siguranţă unii vor pleca. Nu-mi imaginez altfel.
Nimeni nu ne poate scăpa de aceste ajustări fiscale, pentru că avem un deficit care se va termina la 9%, trebuie să ne împrumutăm şi trebuie să reducem acest deficit. Noi trebuie să plătim înapoi banii pe care i-am împrumutat, la fel cum orice persoană din ţara asta, când ia un credit, trebuie să-l achite. Nişte ajustări sunt necesare.
Din păcate, riscul este ca ratingul de ţară al României să scadă. Indiferent cum va arăta rezultatul alegerilor, România va avea mai puţină stabilitate politică, va fi o coaliţie greu de de gestionat.
Cred că viitorul guvern va avea misiunea foarte dificilă de a da un semnal rapid care să restabilească încrederea că România îşi plăteşte datoriile, că nu naţionalizează aiurea companiei, că statul român îşi va reduce cheltuielile şi va reduce deficitul. Dacă nu facem asta repede, vom avea o mare problemă să ne împrumutăm, să ne finanţăm anul viitor şi asta se va simţi devastator.
În clipa de faţă nu cred că e cineva panicat. Vedem că e un sentiment de îngrijorare în companiile din România. Nu cred că angajează cineva în clipa de faţă sau nu-şi face nimeni planuri mari de extindere. Economia românească nu este într-un moment de de panică şi nu trebuie să dăm bir cu fugiţii. Da, suntem îngrijoraţi şi da, dacă ne mutăm dinspre Europa spre est, spre Rusia, îngrijorare asta se poate transforma în panică.
Pentru economia românească nu există un plan B, trebuie să menţinem cursul european.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro