LIVE: ZF Real Estate by Storia - Cum arată piaţa imobiliară premium din Pipera la început de 2025?

Dan Şucu, preşedintele confederaţiei patronale Concordia, fondatorul Mobexpert: Vrem să fim mai activi ca oameni de afaceri, sperăm la un guvern responsabil

Autor: Georgiana Mihalache Postat la 20 decembrie 2024 20 afişări

Mediul de afaceri românesc reprezentat de confederaţia patronală Concordia, prin vocea antreprenorului Dan Şucu, fondatorul Mobexpert, investitor în domeniul sportiv, aşteaptă politicieni responsabili, care să guverneze România şi să ia decizii bazate pe dialog cu mediul de afaceri şi cu societatea, în favoarea economiei. Antreprenorii vor avea o voce mult mai puternică, susţine Dan Şucu, existând pentru prima dată o coagulare a unui mesaj comun către politicieni: ascultaţi mediul de afaceri şi aplicaţi măsuri pentru a sprijini economia.

„Temerea pe care o avem nu este neapărat pentru businessurile mai mari, consolidate, ele nu au o problemă mare de a rezista în faţa unei unei adversităţi. Temerea mai mare este pentru businessurile mici, acelea sunt mai expuse. Sperăm ca rezonabilitatea să guverneze, sperăm să avem un guvern pro-european care să meargă mai departe şi să accepte şi ideea unei reforme serioase a tot ce înseamnă partea de cheltuieli”, a spus Dan Şucu, preşedintele confederaţiei patronale Concordia, fondatorul şi acţionarul Mobexpert, investitor în fotbal.

El a adăugat că oamenii de afaceri sunt prin natura lor optimişti, însă vede în ultima vreme că investiţiile au fost frânate.

„Situaţia actuală este complet neaşteptată.

Anul care a trecut a fost un an dificil, dar cu toate acestea, octombrie, noiembrie au fost luni foarte bune. Decembrie, din cauza acestor incertitudini, este o lună care, în loc să fie puternică, arată rău. Tot ce înseamnă partea de producţie, comerţ cu produse de folosinţă îndelungată, multe de aceste industrii se bazează pe comenzi bune preluate în octombrie şi noiembrie, decembrie nu va arăta nivelul de neîmplinire de care vorbim, dar ianuarie, februarie, martie, pe măsură ce aceste comenzi să ajung la scadenţă şi sunt îndeplinite, fără să mai vină comenzi suplimentare în spate, lucrurile arată rău”, a mai spus Dan Şucu.

Omul de afaceri a subliniat că, deşiv rea o implicare mai activă a antreprenorilor în deciziile luate în domeniul economic, fiscal, nu plănuieşte o intrare în politică.

„Noi suntem oameni de afaceri, ne plac fabricile, magazinele noastre, firmele de servicii, pentru partea politică trebuie să ai o înclinaţie. Nu vreau în niciun caz să intru în politică. Concordia este un mediu complet apolitic. Noi dorim să colaborăm cu guvernul pe care românii îl decid, îl votează. Atât timp cât este un guvern ales democratic, are obligaţia să discute pe de-o parte cu sindicatele, pe de cealaltă parte cu patronatele. Noi ne-am manifestat întotdeauna dorinţa de a ajuta cu toată cunoaşterea pe care o avem şi cu care putem contribui pe partea economică”, a mai completat antreprenorul.

Alte declaraţii ale lui Dan Şucu:

-Concordia este o confederaţie reprezentativă, constituită conform legii dialogului social, care permite să participi în discuţiile şi deciziile economice pentru România.

-Suntem oameni de afaceri, prin excelenţă suntem optimişti. Nu poţi fi investitor fără optimism, trebuie să fii capabil să îl transmitţi şi către cei din jur.

-Vom încheia anul rezonabil, decembrie probabil că va fi mai slab decât decembrie anul trecut, ceea ce s-a întâmplat foarte rar. Mie personal mi s-a întâmplat o singură dată, în 2008, ca un decembrie al unui an să fie mai slab decât decembrie al anului anterior. Dar bătăile de inimă pe care le avem cu toţii nu sunt neapărat pentru decembrie, ci pentru ce se întâmplă în primul trimestru al anului viitor.

-Până acum ne-am arătat disponibilitatea, dar în viitorul apropiat vrem să fim mult mai prezenţi şi activi. Nu dorim să intrăm în politică în niciun caz, dar dorim să somăm de data asta politicienii să asculte şi să aplice lucrurile care sunt evident în favoarea României din punctul de vedere economic.

-Ca orice om implicat în afaceri, fiecare dintre noi iubim ceea ce am creat şi unde lucrăm. Cu toţii am înţeles că avem şi obligaţia să apărăm tot ce am construit până acum.

-În 2010 o incapacitate a guvernului de a micşora cheltuielile a condus la o decizie de mărire a TVA-ului peste noapte de la 19% la 24%. Sute de mii de firme româneşti au fost împinse spre marginea prăpastiei, unele dintre ele au fost aruncate în prăpastie. O astfel de decizie, de o asemenea amploare şi inconştienţă este normal că nu se mai poate întâmpla în România. Este normal pentru noi să luptăm împotriva unei astfel de abordări economice care automat ar duce la distrugerea muncii atâtora dintre noi.

-De-a lungul timpului, la nivel de confederaţie patronală, am participat la nenumărate discuţii cu guvernanţii. Am avut o maree de promisiuni care nu au fost onorate. Noi am reuşit acum o coagulare din punct de vedere patronal, în sfârşit. Văd o o dorinţă din ce în ce mai mare a unui număr important de oameni de afaceri de a participa şi de a fi parte din posibilitatea aceasta de a ne transmite cu adevărat punctul de vedere şi de a încerca să impunem nişte puncte de vedere favorabile pentru economie.

-Fiecare dintre noi, când facem o promisiune, trebuie să o respectăm. Anul trecut, în ianuarie, au fost mărite taxele. Premierul ne-a transmis foarte clar că această mărire de taxe este folosită doar în ideea prin care echilibrează bugetul şi că va fi însoţită de tăieri de costuri de aceeaşi amploare, de partea cealaltă, în aşa fel încât bugetul să poată să fie treptat echilibrat. O creştere de venituri bugetare într-un an de peste 14% este aproape de vis. Dar visul se transformă în coşmar când, de fapt, cheltuielile cresc cu 25%.

-Unde este lupta cu evaziunea fiscală cu eficienţa, cu randamentul, cu competitivitatea? Nu politicienii au dus România în ultimii 15 ani de la 26% din PIB-ul mediu pe persoană în Europa, la 80%. Am trecut peste Grecia, peste Ungaria. Cei care au făcut lucrul ăsta sunt cei 4 milioane de români care lucrează în firmele private, cei 3 milioane de români care lucrează în afara ţării.

-Clasa medie a crescut în ultimii 10 ani de la 48% la 60%, ceea ce înseamnă peste 2 milioane şi ceva de persoane care au intrat din zona mai săracă într-o zonă medie. Sigur, toată prosperitatea nu este împărţită în mod egal, niciodată nu va fi.

-Rămân la sentimentul meu optimist pe care pe care îl întâlnesc întotdeauna în jurul meu, vorbind cu alţi oameni de afaceri. Dar politicienii trebuie să se aştepte la o reacţie mult mai fermă din partea mediului de afaceri.

-Nu mi s-ar părea normal să vină cineva (FMI-n.red.) să-ţi explice ce ai tu de făcut aici. Ar trebui să ai responsabilitatea de a pune tu la punct lucrurile. Nu doresc un ton alarmist, nu e cazul. Vom găsi fiecare soluţii pentru a reuşi să punem lucrurile la punct. Sfârşitul de an arăta atât de bine, începutul anului 2025 îl vedeam extrem de optimist. Acum, orice om de afaceri cu care vorbesc se gândeşte să mai amâne puţin investiţia, angajările. Toată lumea e cu piciorul pe frână.

-Cred în posibilitatea noastră ca oameni de afaceri să fim mai implicaţi, să scoatem în evidenţă mai repede când există chiar şi un mini-derapaj, de a putea veni cu soluţii, cu cifre, studii. Sunt absolut convins că implicarea noastră ar trebui să fie mai bună, dar nu în ideea de a conduce noi din punct de vedere politic.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.