De ce au intrat în alertă Consiliul Europei şi Comisia Europeană după ce parlamentarii români au pus ochii pe superimunitate
Consiliul Europei şi Comisia Europeană vor analiza modificările aduse procedurii de ridicare a imunităţii parlamentarilor care iniţial prevedeau o protecţie sporită pentru senatori şi deputaţi împotriva anchetelor penale. Reprezentanţii Consiliului Europei au declarat pentru gândul că în pricipiu orice modificare de acest gen trebuie să respecte principiile statului de drept şi că în general parlamentarii nu trebuie să abuzeze de imunitate.
Consiliul Europei şi Comisia Europeană vor analiza modificările aduse procedurii de ridicare a imunităţii parlamentarilor, care, iniţial, prevedeau o protecţie sporită pentru senatori şi deputaţi împotriva anchetelor penale. Reprezentanţii Consiliului Europei au declarat pentru gândul că, în pricipiu, orice modificare de acest gen trebuie să respecte principiile statului de drept şi că, în general, parlamentarii nu trebuie să abuzeze de imunitate. Senatorii şi deputaţii români, indiferent de culoare politică, nu mai pot fi prezumaţi de bună-credinţă în utilizarea imunităţii, având în vedere numeroasele cazuri în care au refuzat avizarea arestării, urmăririi penale sau percheziţiei în mai multe dosare de corupţie. Dacă în Germania, din 1949 şi până în prezent, doar în două cazuri nu a fost ridicată imunitatea, din 2007, în România au fost şase situaţii în care Parlamentul a refuzat ridicarea imunităţii. Purtatorul de cuvânt al Secretarului General al Consiliului Europei a confirmat pentru gândul că instituţia analizează recentele modificări aduse la statutul parlamentarilor, mai precis cele care prevăd procedurile de ridicare a imunităţii.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro