De ce China nu va reuşi să ajungă cea mai mare superputere a lumii în domeniul inteligenţei artificiale în ciuda investiţiilor masive

Autor: Alex Ciutacu Postat la 15 iulie 2018 311 afişări

De ce China nu va reuşi să ajungă cea mai mare superputere a lumii în domeniul inteligenţei artificiale în ciuda investiţiilor masive

Detectivii din China susţin că pot prinde criminali folosind doar inteligenţa artificială – pentru a dovedi acest lucru, au aplicat tehnologia într-un caz recent de furt în cadrul unui concert pop şi a funcţionat, potrivit Fortune.

Oficialii din oraşul Jiaxing, situat în estul Chinei, au folosit în luna mai tehnologia de recunoaştere facială bazată pe inteligenţă artificială pentru a descoperi pe cineva care a furat cartofi, într-o mulţime de peste 20.000 de oameni.

La doar câteva momente după ce a trecut prin securitate, suspectul a fost prins: Un algoritm a potrivit faţa sa cu o imagine din baza de date a celor mai căutaţi infractori. Autorităţile l-au reţinut pe bărbat sub acuzaţia că a furat cartofi în valoare de 17.000 de dolari.

Acesta a fost al treilea hoţ prins de oficiali în cele trei luni de când a fost implementat acest sistem de inteligenţă artificială cu capabilităţi de recunoaştere facială.

Grupul de plăţi mobile Ant Financial, afiliat al Alibaba Group, utilizează tehnologie de tip „zâmbeşte pentru a plăti” pentru a facilita plăţi rapide în locaţiile KFC. Un liceu din Hangzhou monitorizează atenţia elevilor în timpul cursurilor.

Poliţia rutieră din Shenzhen şi din alte oraşe identifică cu ajutorul tehnologiei pietonii în stare de ebrietate şi bicicliştii neatenţi. Un parc din Beijing utilizează tehnologia într-o toaletă publică pentru a-i opri pe clienţi din a fura hârtie igienică.

Toate aceste utilizări sunt extraordinare din punct de vedere al anunţurilor publice, însă preşedintele Xi Jingping a promis că va transforma China într-un lider categoric la nivel global în sectorul inteligenţei artificiale până în 2030, generând o industrie domestică de peste 150 de miliarde de dolari.

Ar trebui să se teamă restul lumii de ambiţia Chinei? Poate că nu. În majoritatea analizelor asupra eforturilor Chinei, realizate ori de oficiali americani ori de analişti chinezi, este luată în calcul varianta în care aceste programe vor funcţiona aşa cum au fost promovate.

Deşi Xi a crescut totuşi susţinerea pentru companiile de stat şi a redirecţionat subvenţii masive dinspre unele sectoare cheie către acest sector, succesul ţării în supremaţia globală este departe de a fi unul garantat. „Multe provocări cu privire la inteligenţa artificială sunt globale prin natura lor”, scrie McKinsey într-un raport din luna iunie.

Kai-Fu Lee, fostul şef al Google în China, susţine că inteligenţa artificială trece de la Era Descoperirilor către Era Implementărilor în care China se bucură de o serie de avantaje structurale semnificative. Acestea sunt conduse de big data, putere computerizată şi ingineri competenţi.

Cu toate acestea, una dintre problemele principale referitoare la implementarea inteligenţei artificiale este legată de eliminarea a milioane de locuri de muncă, o problemă fierbinte într-o ţară dependentă de locurile de muncă cu activitate repetitivă din producţie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
inteligenta,
china,
furt,
tehnologie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.