De la o extremă la alta. Vânzările în farmacii au scăzut în aprilie după vârful de clienţi din martie. Ilie Echim, farmacist: Pacienţii au cumpărat doar medicamente de importanţă majoră

Autor: Georgiana Mihalache Postat la 17 mai 2020 229 afişări

Teama de coronavirus a trimis în număr mare românii în farmacii în luna martie pentru a cumpăra medicamente şi produse de protecţie, respectiv dezinfectanţi sau măşti. Luna aprilie a venit cu reversul fenomenului, stocurile făcute de pacienţi şi restricţiile de deplasare ţinând oamenii departe de farmacii.

De la o extremă la alta. Vânzările în farmacii au scăzut în aprilie după vârful de clienţi din martie. Ilie Echim, farmacist: Pacienţii au cumpărat doar medicamente de importanţă majoră

♦ Luna martie a reprezentat un vârf de vânzări pentru farmacii, după ce pacienţii au cumpărat medicamente în avans pentru a se pregăti de criza coronavirusului ♦ Creşterea a fost însă doar una temporară şi indusă de măsurile anunţate de autorităţi, aprilie fiind o lună slabă la vânzări, spun farmaciştii ♦ La nivel naţional activează circa 8.100 de farmacii, dintre care 27% sunt controlate de cei mai mari cinci jucători ♦ Cifra de afaceri a companiilor din retailul farmaceutic a ajuns la 19 miliarde de lei în 2018, ultimul an pentru care există date.

Teama de coronavirus a trimis în număr mare românii în farmacii în luna martie pentru a cumpăra medicamente şi produse de protecţie, respectiv dezinfectanţi sau măşti. Luna aprilie a venit cu reversul fenomenului, stocurile făcute de pacienţi şi restricţiile de deplasare ţinând oamenii departe de farmacii.

„Am avut vreo 10 zile în care am vândut în fiecare zi cât într-o săptămână. Acum însă s-a dus în jos cererea. Aprilie a fost lună slabă, sper că dacă lumea o să poată circula să mai vină oameni şi la farmacie. Probabil şi-au făcut stocuri mari în acele zile, când nu mai făceam faţă, acum este invers“, a spus pentru ZF farmacistul Ilie Echim, fondatorul Farmaciei Ardealul din Neamţ, unul dintre cele mai puternice branduri regionale de farmacii.

În plus faţă de restricţiile de deplasare, medicii au oferit mai puţine consultaţii, după ce autorităţile au recomandat ca doar urgenţele să fie tratate în spitale şi clinici.

Avantajul în această criză a fost de partea far­maciilor din mediul rural, mai spune fon­datorul Farmaciei Ardealul, pentru că dacă până acum oamenii mergeau la oraş pen­tru medicamente, unde găseau preţuri mai mici, acum nu s-au mai putut deplasa din cau­za potenţialului mare de răspândire a noului vi­rus. „Pacienţii au cumpărat me­dica­mente de im­­portanţă ma­joră, aşa numitele Rx-uri (me­dicamente eliberate cu prescripţie me­dicală - n.red.). Cine să mai cumpere cosmetice, suplimente alimentare? Acum au cumpărat totuşi online, pentru că noi avem şi zona asta şi ne-a ajutat foarte mult. S-au dublat vânzările în online“, a mai spus Ilie Echim.

Farmacistul a menţionat că vede o cerere crescută pentru dezinfectanţi, măşti şi mănuşi, reuşind să cumpere aceste produse la preţuri bune pentru a le avea în ofertă. „Eu am zis că nu susţin astfel de preţuri mari, aşa că am găsit produse la preţuri rezonabile“, a mai spus Ilie Echim.

El conduce alături de cei doi copii ai săi businessul Farmacia Ardealul, o afacere de familie din Piatra Neamţ, având 11 farmacii, cu afaceri de 73 mil. lei anul trecut, în creştere cu 5,5%, din calculele ZF.

Şi în judeţul Vâlcea s-a văzut o scădere a nu­mărului de pacienţi care au venit în far­ma­cii în aprilie, cifrele fiind la jumătate com­pa­­ra­tiv cu lunile anterioare, ianuarie şi fe­bru­arie.

„Martie a fost vârful, iar restul lunilor (aprilie şi mai - n.red.) au scăzut la 50% şi numărul de bonuri, şi cel de clienţi, cifrele

s-au dus la jumătate faţă de o lună normală. Motivul a fost că oamenii nu au mai ieşit din casă, au venit şi au luat strictul necesar.  Tot ce însemna prevenţie pe partea de vita­minizare, suplimente a scăzut drastic.“

„Pacienţii mai cumpără doar strictul necesar, partea de reţete şi medicamentele de nevoie urgentă. Pacienţii cronici au veni să-şi ia medicaţia“, a spus pentru ZF Mihai Băjan, care controlează alături de fratele său, Gabriel Băjan, afacerea de familie Farmaciile Băjan.

Antreprenorul adaugă că aşteaptă mă­su­rile de relaxare şi intrarea într-un ritm obiş­nuit pentru că altfel este greu ca ­an­tre­prneorii din piaţa de profil să se sus­ţi­nă.

„Necesitatea de medicaţie în piaţă există. A fost această frică de a nu lua boala, dar acum ne uităm optimişti spre viitor. Măşti şi dezinfectanţi avem şi putem acoperi toată cererea, la mănuşi încă există un deficit, dar sperăm ca în perioada vi­itoare sa rezolvăm şi această parte“, a mai spus Mihai Băjan.

Reţeaua regională de farmacii Băjan s-a extins cu şapte unităţi noi în 2019 şi a ajuns la 20 de farmacii cu afaceri de 50 mil. lei.

La nivel naţional activează circa 8.100 de farmacii, potrivit datelor de la Statistică. Dintre acestea circa 27% sunt controlate de cei mai mari cinci jucători.

în total, cifra de afaceri a companiilor din retailul farmaceutic a ajuns la 19 miliarde de lei în 2018, după cum arată datele de la Registrul Comerţului, în creştere cu 11% faţă de anul anterior.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
farmacii,
medicamente,
pacienti,
scadere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.