Descoperire şocantă: am putea hrăni toată populaţia planetei dacă am arunca mai puţine alimente

Postat la 13 august 2015 321 afişări

Descoperire şocantă: am putea hrăni toată populaţia planetei dacă am arunca mai puţine alimente
În cazul în care cantitatea de alimente aruncate s-ar reduce cu 25% ar fi suficientă hrană pentru toată planeta, arată un raport ONU, conform The Guardian.
 
În fiecare an 1,3 miliarde de tone de produse alimentare, aproximativ o treime din productie, sunt irosite. Asta înseamnă că 45%  din fructe si legume sunt aruncate, 35% din produsele alimentare din peşte, 30% din cereale, 20% din lactate şi 20% din carne. Iar în altă parte a globului, 795 de milioane de oameni suferă de foame sau malnutriţie.
 
Pentru a combate această risipere a alimentelor s-au luat câteva măsuri. Cea mai recentă acţiune de acest fel a avut loc în Franţa, unde supermarketurile sunt obligate să doneze alimentele către organizaţii caritabile. 
Conform raportului ONU, se estimează că până în 2050 producţia de alimente trebuie să crească cu 60% (faţă de nivelul din 2005) pentru a putea hrănii populaţia globului.
 
Aceasta este o problemă globală, dar se manifestă diferit în funcţie de regiune. În ţările mai puţin dezvoltate există fenomenul de "food loss" (pierdere de alimente), din cauza transportului, infrastructurii. Pe de altă parte, în ţările dezvoltate se manifestă fenomenul de "food waste" (alimente aruncate) deoarece consumatorii au cumărat prea multe alimente, se strică şi se văd obligaţi să arunce produsele.
În ţările dezvoltate  30-40% din  produsele alimentare cumpărate sunt aruncate, iar în regiunile mai sărace acest procent scade la 5-16%. 
Potrivit unui raport din 2011, în Europa şi America de Nord fiecare persoană aruncă anual între 95-115 kg de alimente, pe când în ţările din Africa subsaharianăşi sud-estul Asiei risipa de alimente ajunge la 6-11kg.
 
"Risipa de produse alimentare se întâmplă în ţările unde persoanele îşi permit să arunce la gunoi mâncarea. O statistică ne arată că cantitatea de alimente risipite de consumatorii din ţările industrializate (aprox. 222 milioane de tone) este aproape la fel ca producşia totală de alimente din Africa subsahariană (aprox. 230 de milioane de tone)", a declarat Robert van Otterdijk, coordonator programului ONU "Food and Agriculture Organisation’s Save Food"
 
Impactul al acestui fenomen asupra mediului este mare. Amprenta de carbon a produselor alimentare ce nu au fost consumate este de 3,3 gigatone de CO2, ceea ce înseamnă că daca acestă risipire de alimente ar fi o ţară s-ar clasa pe locul trei în topul ţărilor care emit cele mai multe gaze cu efect de seră, dupa Statele Unite şi China.
 
Aproape 1,4 miliard de hectare, 30% din terenurile agricole, sunt folosite pentru a produce alimente care, într-un final, sunt aruncate la gunoi. 
 
Statele Unite, Canada, Australia şi Noua Zeelandă sunt ţările unde se risipesc cele mai multe produse alimentare, unde consumatorii aruncă 39% dintre alimentele cumpărate. 
 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
planeta,
populatie,
alimente,
aruncare,
produse,
hrana
/actualitate/descoperire-socanta-am-putea-hrani-toata-populatia-planetei-daca-am-arunca-mai-putine-alimente-14672870
14672870
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.