Cine este discretul miliardar ceh care a ajuns deodată să aprindă becul pentru 10% dintre consumatorii de energie din România? A început de la zero, a avut afaceri în media şi jocuri de noroc şi a fost partenerul de încredere al lui Petr Kellner, cel mai bogat ceh, decedat într-un accident de elicopter

Autor: Roxana Petrescu Postat la 27 decembrie 2023 133 afişări

Cine este discretul miliardar ceh care a ajuns deodată să aprindă becul pentru 10% dintre consumatorii de energie din România? A început de la zero, a avut afaceri în media şi jocuri de noroc şi a fost partenerul de încredere al lui Petr Kellner, cel mai bogat ceh, decedat într-un accident de elicopter

Jiří Šmejc a devenit în ultimii 20 de ani unul dintre cei mai prolifici antreprenori din Europa Centrală, el fiind în spatele fondului de investiţii EMMA Capital, în portofoliului căruia se află şi Premier Energy. În urma preluării companiei CEZ Vânzare, care are 1,2 milioane de consumatori de energie, Premier Energy a devenit unul dintre cei mai mari furnizori de electricitate din România, în total, pe plan local fiind circa 9 milioane de consumatori de energie. Cine este însă omul din spatele Premier Energy?

“Jiří Šmejc s-a născut în 1971, în Karlovy Vary, acolo unde a urmat cursurile unui liceu de mathematică-fizică. Apoi şi-a continuat studiile în matematică la Facultatea de Matematică şi Fizică de la Universitatea Karlova din Praga”, se arată pe site-ul EMMA Capital. În timpul studiilor, şi-a fondat propria companie numită BUNK, axată pe dezvoltarea de software pentru hoteluri şi restaurante. “La scurt timp, a pus bazele unei companii specializată pe implementarea sistemelor informatice în domeniul hotelier numită PUPP Consulting, acolo unde hotelul Pupp, cel mai faimos din Karlovy Vary, a devenit acţionar.”

Mai departe, Jiří Šmejc a infiinţat compania Middle Europe Finance (MEF) cu scopul de a consolida deţinerile de acţiuni rezultate din procesul de privatizare prin cupoane, sistem care le-a permis multor cehi să devină acţionari în companii de stat.

“În timpul celor trei ani în care Jiří Šmejc a condus compania, MEF a ajuns să controleze un portofoliu de companii industriale din Republica Cehă, ceea ce i-a adus notorietatea în cercurile financiare.”

Ulterior, Jiří Šmejc intră în domeniul media, acolo unde are loc întâlnirea cu Petr Kellner, omul din spatele grupului PPF, cel mai bogat om din Cehia care a murit în 2021 în urma unui accident de elicopter în statul american Alaska. În 2005, Jiří Šmejc şi Petr Kellner ies din afacerea cu televiziunea prin vânzarea deţinerilor către americanii de la CME într-o tranzacţie de circa 1 miliard de dolari, moment în care decid să-şi combine activele. Jiří Šmejc devine astfel acţionar în PPF-ul lui Petr Kellner. Mai departe, Jiří Šmejc se mută la Moscova pentru a gestiona activele PPF de pe piaţa rusească, printre care se număra şi Home Credit Group, transformată într-una dintre cele mai mari bănci comerciale din Rusia.

În 2012, Jiří Šmejc fondează propriul său fond de investiţii EMMA. În primul an, grupul EMMA câştigă privatizarea unui pachet de 33% din acţiunile OPAP, monopolul de jocuri de noroc al statului elen. Acesta a fost începutul expansiunii în zona de jocuri de noroc, EMMA ajungând la un portofoliu active în Grecia, Cehia, Austria, Italia şi Croaţia, şi astfel una dintre cele mai importante entităţi din acest domeniu. Totodată, EMMA a început să facă achiziţii în zona de energie, primul pas în România fiind făcut în 2013.

Dincolo de investiţiile menţionate mai sus, Jiří Šmejc a pus bazele Velaa Private Island, un resort din Maldive unde deţine 75% din acţiuni.

“La final, povestea de business a lui Jiří Šmejc este cu adevărat unică. A început de la zero, fără experienţă, dar pas cu pas a reuşit să ajungă un antreprenor recunoscut şi un partener de afaceri de încredere”, se mai arată pe site-ul EMMA Capital.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.